Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

definiera "din" feminism

Skrivet av blue
Hur skulle du vilja beskriva "din" feminism? (så kort det går)

Vilka (om någon) politiska krafter har påverkat dig i din feministiska åskådning?

När "blev" du feminist? Var det ngt särskilt som utlöste din "insikt"?

Vilka böcker/tidskrifter om feminism läser du?

Feministisk förebild?

Vad är viktigast på den feministiska dagordningen?
Svar på tråden: definiera "din" feminism

Oj vad svårt...

Skrivet av  G
Min feminism - lika villkor för alla obereonde av kön. Full respekt - ingen ska bestämma mer än den andra. Vi ska slippa könsroller som sorterar in oss i fack mot vår vilja eller till och med får oss att göra saker vi egentligen inte vill. Jag vet att könsmaktsordningen existerar och ogillar den.

Inga politiska krafter alls egentligen - skulle vara Jämo då. Jag tycker Claes Borgström gör ett bra jobb. Susanna Popova gör mig än mer övertygad feminist även om hon är (biologistisk?) journalist och inte politiker.

När jag blev... en trappa genom livet. Från att inta ha varit norm som "tjejer" skulle vara i skolan till att ha testat både glastak, direkt diskriminering samt div trakasserier på jobbet. Perioden med barn och mödravrd och barnavård gjorde mig ännu mer övertygad eftersom min make behandlades som korkad i desa frågor - som om jag skulle veta nåt av mig själv?

Böcker tidskrifter - allt i bokväg jag mäktar med. Ständig koll på Ohj-hyllan i biblioteket. Mailinglistor.

Feministisk förebild: Marilyn French

Viktigast är att få männen att se/erkänna att de har ett övertag och börja vilja jobba mot det. Att alla människor jobbar mot ojämställdheten, inte bara de drabbade.
Bort med pornografin. Få män sluta köpa sex. Delad föräldrapeng.
 

Susanne svarar spontant

Skrivet av  Susanne med Viggo 030721
1. Hur skulle du vilja beskriva din feminism? (så kort det går)
Jag är liberal likhetsfeminist. Dvs jag har i grunden en liberal livsåskådning (röstar på fp) och tror att könsrollerna till allra största del är socialt betingade. Jag jobbar med genteknik och vill inte förneka att det finns biologiska könsskillnader, men jag anser att de inte bör ha någon betydelse för hur vi formar vårt samhälle. Skillnaderna mellan individer är så mycket större.

2. Vilka (om någon) politiska krafter har påverkat dig i din feministiska åskådning?
Tja, jag har ju läst en del böcker och blivit inspirerad, som Nina Björks Under det rosa täcket samt Sireners sång. Jag har även läst och gillat flera böcker av Susan Faludi som Backlash och Stiffed. När det gäller partipolitik så känner jag mig stå närmast fp när det gäller synen på feminism. Jag tycker det är synd att feminism fortfarande anses vara mest vänster vilket jag tycker är fel.

3. När blev du feminist? Var det ngt särskilt som utlöste din insikt?
Jag har nog alltid varit feminist i hjärtat och till stora delar levt som en sådan genom att ofta bryta mot könsrollsnormer. Några vänner till mig startade en feministgrupp för en massa år sedan vilket jag blev intresserad av när jag hörde om det. Något år senare gick jag själv med i en grupp och vi träffas fortfarande regelbundet och diskuterar.

4. Vilka böcker/tidskrifter om feminism läser du? Genus och Bang samt diverse tidskrifter inom levande rollspel som ofta tar upp feministiska aspekter. Böcker läser jag det mesta som jag hittar eller bli rekommenderad.

5. Feministisk förebild?
Har väl ingen så där väldigt tydlig förebild, men det finns många feminister som har gjort bra saker som Nina Björk, Simone de Beauvoir, Tiina Rosenberg för att nämn anågra. Min mamma är nog min främsta förebild alla kategorier. Hon är en av landets relativt få kvinnliga professorer inom naturvetenskap.

mvh,
Susanne
Vad är viktigast på den feministiska dagordningen?
 

Missade sista frågan

Skrivet av  Susanne med Viggo 030721
Och svaret på den är enkelt, vi måste få föräldraskapet att bli mer jämställt. Då kommer också nästa generation att växa upp med en naturlig syn på män och kvinnor som lika viktiga föräldrar. På köpet kommer arbetsmarknaden att bli mer jämställd liksom mycket annat i samhället.

mvh,
Susanne
 

intressanta frågor

Skrivet av  Maria
Jag är liberal feminist som dock tror att det finns förtryckande patriarkala strukturer. Vad jag menar med det är att vi alla tvingas in i roller som tilldelas bland annat efter kön, och jag vill att vi ska frigöras från det förtrycket. jag är nog rätt queer-inspirerad också, i och med att jag ser stora problem i de heteronormativa strukturerna också.

Däremot tror jag i rätt liten utsträckning på kollektiva lösningar. Och jag ogillar radikalfeminismens moralistiska ådra, där man ser allt sex utom möjligen lesbiskt vaniljsex som omoraliskt.

Jag har nog alltid varit feminist, fastän innan jag kom ut på arbetsmarknaden trodde jag att problemen var mycket mindre. min första feministiska läsupplevelse var nina björks under det rosa täcket.

Jag läser Bang och Bleck när den kommer ut.

Jag har nog inga förebilder på det sättet.

Viktigast som konkret politisk fråga är individualiserad föräldraförsäkring.
 

Svårt blev det...

Skrivet av  Tigermamman
Hur skulle du vilja beskriva "din" feminism? (så kort det går)

Jag tror på alla människors lika värde. Oavsett skillnaderna. Och som jag ser det så har kvinnor och män olika värde fortfarande. Så länge det "manliga" värderas högre än det kvinnliga så kommer jag att arbeta för jämlikhet.

Vilka (om någon) politiska krafter har påverkat dig i din feministiska åskådning?

Inga direkt politiska krafter, har än så länge inte sett nån politisk ideologi som är verkligt jämställd.

När "blev" du feminist? Var det ngt särskilt som utlöste din "insikt"?

Har länge förbehållt mig rätten att inte sätta etikett på mig själv, men efter alla diskussioner med Mafalda så kallar jag mig numera glatt Feminist.
Har alltid tänkt feministisk, även om jag blev irriterad på Rödstrumporna när det begav sig - jag tycker faktiskt om att bli uppvaktad och bjuden på krogen :-)

Vilka böcker/tidskrifter om feminism läser du?

Allt möjligt, dottern plockar hem böcker hela tiden.

Feministisk förebild?

Lilith (hon som skapades samtidigt som Adam men blev utkastad och ersatt med mesen Eva) och alla de kvinnor som under tidernas lopp vägrat att underordna sig.
Suffragetterna var formidabla.

Vad är viktigast på den feministiska dagordningen?

Avskaffa gubbväldet i maktens högborgar, delad föräldrapenning, attityder inom reklam, media och filmindustrin. Motverka sexualiseringen,sex/porrindustrin.
 

Svarar...

Skrivet av  ES
... sent omsider.

>>>Hur skulle du vilja beskriva din feminism? (så kort det går)

"Irrelevansfeminism."
Dvs det ska vara irrelevant vilket kön man har när man bemöts av någon, när det förväntas något av en, vilka förutsättningar som gives en.
Alltså en sorts likhetsfeminism, men då det är så vanligt att det (medvetet eller omedvetet) tolkas som att alla ska vara lika tycker jag att irrelevansfeminism är bättre. Och den ger utrymme får de eventuella små medfödda beteendeskillnader man ev skulle kunna finna mellan grupperna kvinnor resp män.

>>>Vilka (om någon) politiska krafter har påverkat dig i din feministiska åskådning?

Hmmm. I mitt fall ingen

>>>När blev du feminist? Var det ngt särskilt som utlöste din insikt?

Är nog feminist medfött. Tillhör de få lyckligt lottade som redan i modersmjölken fick med mig att jag kan göra det jag vill och att jag som kvinna (fast förstås från början flicka..) är lika kompetent och lika mycket värd som det motsatta könet. Inte i ord, men i handling. Först som ung vuxen insåg jag att ytterst få har det med sig från början (så det kanske var då jag blev feminist på riktigt).

>>>Vilka böcker/tidskrifter om feminism läser du?
Har läst "Under det rosa täcket", "En riktig kvinna", "Vardagsfeminism", "Diagnos Duktig", "Det kallas kärlek", "Hjärnsläpp"... Har mycket mer i bokhyllan som väntar...
Prenumererar på Bang och får Genus

>>>Feministisk förebild?
Ingen direkt... Dålig på förebilder rent allmänt.

>>>Vad är viktigast på den feministiska dagordningen?

Mycket! KOmmer att missa hälften..:
* Att pojkar och flickor fostras efter sina individuella förutsättningar och slipper könsrollsoket
* Att motverka könsrollsrasism (inkl alla "roligheter" om hur män resp kvinnor "är").
* jämställt föräldrarskap. Uppvärdera pappors föräldrarskap och sänka kraven på vad som är en "god mor"
* förbättra villkoren på arbetsmarknaden ytterligare, så att alla föräldrar får möjligheten att både jobba (inte hamna i en sidodivision) och ha en nära relation till sina barn.
* motverka nidbilder av feminism som sprids
* motverka porrindustrin
 

Artiklar från Familjeliv