Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Och männen

Skrivet av Red Union
står för våldet i världen sa någon? Jag tror att kvinnor i framtiden öppet i handling börjar visa vad som tidigare dolt sig under ytan och som därför inte uppmärksammats. Det är ju jämställt och bra. Men som med allt annat våld ser jag själva orsaken i helt andra strukturer än kön.

http://www.aftonbladet.se/vss/sport/story/0,2789,580380,00.html
Svar på tråden: Och männen

Nice try...bye bye..

Skrivet av  Rick
Försöker du starta upplopp? Funkar inte här. Här är det kunniga och debattvana feminister som snackar. Det är klart att det går att rota fram något klipp där det framgår att kvinnor stått för våldet. Och då och då är det någon som kastar ut ett sånt bete här. Men saken är den att de kvinnorna står inte för den destruktiva maktstrukturen som regerar i världen och som skördar liv i stort och smått.
 

Vårda

Skrivet av  Red Union
skuldfrågan ömt... den är värdefull. I könskampen.
 

Blunda

Skrivet av  Free your mind
för verkligheten... det är väl enklast så. I förnekelsen.
 

Rick!

Skrivet av  Myntets två sidor
Vad är det du säger om dig själv,helt ärligt och öppet ?
Jag vill inte som man ta ett kollektivt ansvar för vad andra idioter till män sysslar med.
Men eftersom du heter Rick så förmodar jag att du är man, och om du nu tycker att du vill bli bestraffad för vad andra män gör så nice... då kan vi ha fler av din sort som syndabockar.
 

OK

Skrivet av  ES
1. Ingen har påstått att kvinnor är oförmögna till våld, så den slutsatsen får stå för dig.

2. Den dagen varje väpnat rån och mord utfört av män rapporteras från Colombia i Aftonbladet kan man börja fundera på ifall det är lika vanligt.
För du inser väl att anledningen till att man skrev om detta var just det ovanliga i att det var kvinnor som låg bakom.

Våld beror på fler orsaker än en. Självklart. Det är bara antifeminister som hävdar att feminister säger att det _enbart_ skulle bero på strukturer. Men strukturerna ligger bakom att det är betydligt mer vanligt med våldsbenägna män än kvinnor.
 

Jaha!

Skrivet av  Myntets två sidor
Så då beror alltså mäns våld mot kvinnor på att män är våldsamma ?
Märkligt för det finns väl inga biologiska skillnader ?
Antingen är kvinnor mindre våldsamma än män ,ellr inte.
Om nu kvinnor är mindre våldsamma och det inte finns biologiska skillnader som gör kvinnor och män olika, beror då männens våld på att männen gått ut med hemliga manifest och enats om att nu skall vi slå och våldta så många kvinnor som vi bara hinner med ?
Attans också nu har jag avslöjat oss.
 

Hört talas om...

Skrivet av  ES
... socialisering?
Om inte föreslår jag att du tar reda på vad det innebär.
 

Och på

Skrivet av  Nighthawk man
vilket sätt socialiseras män att slå kvinnor? Eh? Grundregeln i all pojkuppfostran är klassisk: Att inte slå tjejer, det är fegt. Utveckla gärna ditt svar lite.
 

Och ...

Skrivet av  ES
... socialiseringen skulle alltså enbart bestå i meningen "pojkar slår inte flickor".

Nåja... jag föreslår en lite djupare studie i innebörden av begreppet socialisering. Riktigt så enkelt är det inte...
Det har skrivits spaltmetrar i ämnet här på snacket så vill du ha en fördjupning så är det bara att börja läsa. Om du hade missat det...

Men jag gör en ansats, en lite annan vinkling som komplement till allt som skrivits förut.

Så låt oss förstlåtsas att det vore så enkelt. Då saknas ju till att börja med levnadsregeln "män slår inte kvinnor". Eftersom vi ju inte pratar om pojar som slår flickor.

Kanske vore det t o m så att om regeln "pojkar slår inte flickor" inte fanns så skulle kanske samhället vara mer jämlikt? Eftersom pojkar och flickor i samma ålder faktiskt är generellt fysiskt lika starka fram till puberteten, ja flickor är t o m genomsnittligt starkare under några år. Men inte många vet det och just regeln "pojkar slår inte flickor" förstärker bilden av flickor som hjälplösa i förhållande till pojkar.

Min personliga åsikt är att om det över huvud taget ska finnas någon regel så är det "man slår inte varandra". Punkt slut.

Men världen är ju trots allt lite mer komplex än en enda levnadesregel.
Och vi har ett läge där män i större utsträckning slår kvinnor än tvärtom, och där män slår män.
Varför?
Ja, vore det biologi så borde ju andelen våldsamma män vara densamma oavsett kultur och oavsett tidsålder.
Och så är inte fallet utan variationerna är stora.

Om det vore biologi borde det ju dessutom vara samma män som slår frun, slår barnen, som slåss på fotbollsmatcher, som misshandlar invandrare.
Men det är det inte. Alltså är det något som styr vem och var de slåss. Gener för misshandel av kvinnor _eller_ män tror jag inte på. Jag tror över huvud taget inte på gener som ger ett behov att slå andra.

Men mer om socialisering i allmänhet och socialisering till våld kan du läsa här på snacket - och självklart än mer om du börjar läsa litteratur i ämnet.
 

Ojoj

Skrivet av  Nighthawk man
Man måste säga att man är imponerad. Jag ber om ursäkt för att jag glömde skriva att regeln "män slår inte kvinnor" också finns. Tyckte att det var så självklart att jag lät bli att skriva ut det. Ingen man vid sunda vätskor slår någon som är svagare och särskilt inte kvinnor. Fråga vilken man som helst så får du samma svar.

Visst är det som du säger bättre om regeln "ingen alls ska slå någon" fanns, men vem arbetar för det? Jag kan bara se regeln "män ska inte slå kvinnor" överallt. Och då menar jag även inom det som kallas Feminism, vad det nu är. Inte särskilt jämlikt, du har rätt. Ska vi ersätta begreppet Kvinnomisshandel med Människomisshandel?
 

Fråga vem som helst?

Skrivet av  ES
Så de hundratusentals kvinnor som blir misshandlade blir det alltså av män som anser att man inte ska slå kvinnor?

Nä, uppmaningen att män inte ska slå kvinnor ser man inte så ofta. Annat än att feminister uppmanar till den. Och i Piteå.
Annars förekommer ju t ex "skämt" om hur "kvinnan ska studsa mellan knytnäven och spisen och så. Hö hö...".
Och en oerhörd upprördhet när man föreslår att fler män skall yttra det.

Men du håller alltså med om resten jag skrev? Det orimliga i att hävda biologi bakom att fler män slår än kvinnor. Jag antar att det är därför du väljer att inte svara på resten. *s*
 

Nej

Skrivet av  Nighthawk man
Män som slår och yttrar sig på det viset är sjuka. Det är inte normalt funtade män. Sådana män använder sina biologiska muskler för att slå, men ni kanske föredrar kontrollmetoder som "Selma" gör mot Lille Fridolf. (Klassiskt kvinnligt våld.) Jag står fortfarande fast vid att normala män inte uppfostrats att slå kvinnor! Uppfostrar DU dina söner att slå kvinnor? Nej, ingen annan heller.
 

Klart att de...

Skrivet av  ES
... inte är "normlt funtade". Men vad är det som gör att de inte är "normalt funtade"?
Medfött eller genom uppfostran/uppväxt?
Varför kan de "välja" vem och var de slår?
 

Det är väl dumt att skjuta varann

Skrivet av  karin
Våld kan förståss ha många orsaker.

Om män står för mycket av våldet, särskilt inom enskilda familjer, så betyder det inte att kvinnor inte begår våldsbrott. Och om någon påstått att männen står för våldet i världen, så menar vederbörande förmodligen det mesta av våldet. Det är lätt att råka uttrycka sig slarvigt, och inget att hänga upp sig på. Vi vet ju att det händer att kvinnor begår våldsbrott.

Vad är det du tror döljer sig under ytan? Den biten förstod jag inte.
 

Jag förstår inte din kritik?

Skrivet av  Susanne med Viggo 030721
Det finns väl ingen här som påstått att kvinnor inte är förmögna att begå våldshandlingar? Däremot visar all tillgänglig statistik att det är vanligare att män begår våldsbrott än att kvinnor gör det. Denna skevhet beror främst på könsrollsstrukturer och det är den vi feminister brukar vilja diskutera.

Din konversation ovan med Rick och Free Your Mind är ju bara patetisk och skrattretande och ni som nedan frågade om exempel på när feminismen medvetet misskrediteras har ett paradexempel här.

mvh,
Susanne
 

Misskrediteras?

Skrivet av  Red Union
Det sköter den själv så bra med alla sina uttryck. Om män begår VÅLDShandlingar så behöver det inte bero på könsROLLER utan på MUSKELstyrka och HORMONeffekter kombinerat med exakt samma slags strukturer som får kvinnor att intrigera, gå bakom ryggen och ta till andra slags våldhandlingar än de du kan läsa om i statistiken. Vi är nog mer lika än vad feminismen försöker bevisa.
 

Artiklar från Familjeliv