Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Här kan man läsa

Skrivet av Monika m Tilde
vilka riktlinjer fk har i bedömning av vårdbidrag och andra bidrag, tex bilstöd till handikappade.

www.rfv.se/publi/vgl/index.htm
Svar på tråden: Här kan man läsa

Där står bla

Skrivet av  Monika m Tilde
att de ska ta hänsyn till om föräldern har behövt minska sin arbetstid för att hinna med barnet. Har ju varit uppe till förfrågan här, så det kan ju vara intressant att veta. Det bland mycket annat...
 

Intressant för det sa vår handläggare att

Skrivet av  Ullet
vb inte ska gå till. *S* Ja, vilken sörja det är detta med vb!*skakar på huvudet*
 

Svar

Skrivet av  Karin
Vad man ska veta är att det inte är något krav att man minskar sin arbetstid för att få rätt till vb och att den inkomstförlust som man gör om man minskar arbetstiden inte anses som en merkostnad.
 

Fast...

Skrivet av  Monika m Tilde
det är just det som rfv i sina anvisningar till fk säjer att det ska anses vara! en merkostnad alltså, om man är _tvungen_ att minska sin arbetstid. Däremot ska det inte vara en förutsättning för att få vb, det har du rätt i.
 

Håller ej med dig Monika

Skrivet av  Karin
Det står ju klart och tydligt i RFV:s anvisningar från 2002 att förlorad arbetsinkomst inte är att anse som en merkostnad och jag tror även att det framkommer i propositionen till lagen. Menar du att det har ändrats sedan 2002 dvs finns det en ny anvisning?
 

Jag hade fel

Skrivet av  Monika m Tilde
så här står det: "FÖD har i ett mål konstaterat att vårdbidragets syfte i sig är att kompensera en del av det inkomstbortfall som barnets omvårdnad kan medföra om en förälder måste avstå från förvärvsinkomst. Utebliven arbetsinkomst kan därför inte utgöra en merkostnad".

Alltså är utebliven inkomst inte en merkostnad, men kan en förälder inte arbeta så ska det tas hänsyn till det. Så tolkar i allafall jag det.
 

Det står också:

Skrivet av  Monika m Tilde
" Det är lämpligt att ta hänsyn till hur mycket vårdinsatsen tidsmässigt begränsar en förälders möjlighet att förvärvsarbeta, oberoende av hur stor den förlorade inkomsten är. För att ha rätt till vårdbidrag kan det emellertid inte krävas att någon av föäldrarna helt eller delvis avstår från att förvärvs arbeta".

Och längre ner kan man läsa: "Vårdbidraget syftar bland annat till att ge en viss kompensation för ett mer varaktigt inkomstbortfall".
 

Artiklar från Familjeliv