Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur mycket pratar era barn?

Skrivet av ila m Ollie010530 & Ellis030525
Hej på er allihopa!

Såå länge sen jag var här!
Har varit en händelserik höst och nu tänkte jag bara fråga er lite om hur mkt era små 1,5åringar pratar?
Min store kille pratade ju 3ords meningar nu vid denna åldern o lillkillen pratar inte mer än kanske mamma,pappa o hej...

Iövrigt märks det att det är Oliver min store son som har minst tålamod medans lille Elliot går omkring och kan skruva och pilla med en sak länge och gå omkring själv o fundera:)
BVC är ej orolig,han e som han ska men skillnaden e ju så stor!
Hahhaha!

Är det fler små busar med dåligt ordförråd eller ska jag vara orolig?

Vet att barn är väldigt olika men som mamma är det ens jobb att ständigt vara orolig säger min far;)
Haha!

Sant.

Massa kramar
/ila pila o gosepågarna
Svar på tråden: Hur mycket pratar era barn?

Japp

Skrivet av  Mizen med Isac
Isac kan inte uttala så många ord, det är väl kanske lampa, mamma, pappa, apa, nej, bil, tack-tack, kanske några till. Han förstår massor med saker som vi säger men spräket har inte lossnat ännu. Han går och "pratar" för fullt nu, hela dagarna, men vi förstår INGENTING. När han inte gör sig förstådd, eller när han inte får som han vill, blir han frustrerad och tvärsur, gråter och kastar saker.

Min mamma har sagt att jag lärde mig tala sent, så jag är inte orolig, han är väl lik sin mamma...
 

3-ordsmeningar? Näää

Skrivet av  Cia m Elina03
Elina kan en massa ord, men hon kan absolut inte sätta ihop dem till meningar! Ett fåtal gånger har hon sagt 2 ord tillsammans ("mamma skor" eller liknande) men inte mer. Om jag jämför med de andra barnen på hennes dagis så verkar det helt normalt. En del kan lite mer, en del säger knappt någonting.

Inget att oroa sig för :-)
 

Pratar maaaaassor....

Skrivet av  tunalexi med beatrice
det är ju såå olika. Beatrice är 1,5 och pratar så mycket. Jag blir helt chockad ibland när hon kommer hem från dagis och kan säga massa saker jag aldrig hört. Senast imorse sa hon när jag tog på vantarna "kall ute" WOW! När lärde hon sig det? Av vem? Allt hon ser och hör går in och så försöker hon och klarar det jätte bra! Är så impad...det släppte rejält för c.a två månader...och sen strömmar det bara.

Inget att oroa sig för alls. Det kommer det kommer...så fort det släpper släpper det mega ;-))
Tss Du har det roliga kvar juuh*

P.s Beatrice gillar oxå småsaker och pyssla men har sin kära mors temprament så hon är superotålig och slänger iväg det om det inte går som hon vill, hehe D.s
 

Mkt men oförsåeligt *L*

Skrivet av  ÅsaL
Det är knappast 3 ords meningar här. Han har totalt 5-6 ord som folk kan förstå. Sen pratar han MASSVIS med kokimoj. Han pratar HELA tiden men vi förstår seriöst inget. Vi hör att han försöker låta som oss, och ibland ramlar det ut nåt ord som han precis hört men regelrätt kommunikation - lååååååååååååååååååångt ifrån!!
Är jag orolig för detta? Både ja o nej. Ja för jag vet att han kommer misslyckas på 18 månaders kontrollen, och nej för att jag vet ju att han förstår en massa ord och faktiskt försöker allt han kan. Och alla barn är ju olika så rent logiskt så oroar jag mig inte...
 

VAAA??

Skrivet av  Jennabus m Noel
Vad menar du med att misslyckas på 18-månderskontrollen? Har dom ännu ett läbbigt avbockningsformulär där dom ska fylla i barnens kunskaper, eller avsaknad av dessa? Usch vad jag ogillar BVC, med anledning av de där "följa-normen"-kraven. Nu har jag iofs haft en bra bvc-sköterska som har respekterat mina åsikter ang mitt barn, och handhavandet av honom s.a.s.. :)

Vad är nu kravet då på språket? Jisses vad härligt det ska bli på 18månaderskollen att svara på frågan (hur den nu är) om han pratar si och så mycket, att "Ooohja, han har ett underbart välutvecklat språk med säkerligen tusen ord i sitt ordförråd."
Att han sen har ett alldeles underbart eget Noel-språk, hör väl inte dit? Och att nu ingen, förutom jag i princip, förstår ett smack, det är väl också utanför protokollet?!

Han låter väl som din pojke kan jag tro, pratar långa haranger och meningar, härmar tonfall och frågar väldigt mycket, och kommer med otaliga påståeenden. Vi har skitkul ihop han och jag när vi går runt och tjatar med varann, folk som hör oss funderar väl.. ;)

Nä inte tycker jag man ska oroa sig en sekund för något som hur många ord han/hon kan eller inte kan vid 18månader. Det kommer med största säkerhet, såvida inget handikapp föreligger vilket man nog anar i såfall, att släppa så småningom och dom kommer tjata öronen av oss med sitt malande!

Kram på er! /Jenny
 

Jo jag delar din åsikt

Skrivet av  ÅsaL
om BVC... Jag har en fruktansvärd sköterska som kan ge den tryggaste mamma komplex tyvärr. Klarar man inte hennes punktprotokoll så börjar det pratas om onormalt barn och specialister.
Jag orkar inte ens ta upp alla konflikter vi haft....
Så även fast jag VET att han är helt normal så kommer jag troligtvis komma hem gråtfärdig på torsdag efter kontrollen.
Skönt dock med nästa barn för nu VET jag att jag har inget stöd hos BVC så jag skiter i dom. Jag kommer gå dit o väga o mäta min bebis och så får dom väl göra sina tester och sen prata för döva öron.
 

Blää

Skrivet av  Jennabus m Noel
Borde finnas en lag mot träiga bvc-sköterskor.. *sss*
Nädu tjejen, en styrkekram, stå på dig, du vet nog i ditt hjärta att du gör rätt, oavsett vad tanten säger, eller hur? Känner mig irriterad bara jag tänker tanken, och aningens peppad inför nästa bvc-besök. Gissa vad? VI får en ny sköterska from 1/12, ska bli väldigt intressant att se hurdana åsikter hon har. Hon är närmare 60, så jag blir inte förvånad om hon förespråkar 5mm, Aw, och skäller på en ang nattamning?!! ;) Då blir det bråk, hehe...

Lycka till , och du, njut av din lilles härliga språk oavsett vilken form det har! /Kram Jenny
 

18 månaders

Skrivet av  Linda S
När min äldsta dotter var på 18 månaderskontroll utspelades följande dialog:

Läkare: Och hur många ord förutom mamma och pappa säger hon?
Jag: Hon säger inte mamma och pappa - inget annat heller.
Läkare: (sätter på ett stort leende) Jaha, ja det är ju fullt normalt.

Sen gick man vidare - jag var pass och förlorade helt tilliten till den läkaren. Sen tog vi saken i egna händer. Vi letade upp en modell för språkstimulans vi gillade och började. På ett år var denna tysta flicka bubblande i flerordsmeningar.

Eftersom jag vet att det här kan gynna flera har jag översatt en massa till Svenska och gjort en webbsida om metoden.
www.appelklyftig.com/samspel/

Vad gäller Majken (ni 18 månader) så har hon gjort stora framsteg vad gäller språket den senaste månaden. Hon har alltid pratat mycket på Majkiska, men nu är väldigt mycket på Svenska (och lite på engelska).
 

Mycket!

Skrivet av  Anna med Arvid 030519
Arvid pratar mycket. Väldigt mycket. Han pratar mer än nästan alla de barn på dagis som är ett år äldre. Den här veckan har han sagt 3-ordsmeningar vid några tillfällen (Mamma komma snälla, Sätta i skåp och Pappa toa kiss).

Som jag skrev pratar alltså Arvid mer än flertalet 2-2½-åringar på dagis. Med tanke på det skulle jag inte vara orolig en sekund om han pratade mindre än han faktiskt gör. Jag ser ju dagligen att det är fullt normalt (vad nu det är egentligen...) att prata mindre än Arvid gör fast man är ganska mycket äldre.
 

Snackfia

Skrivet av  Fuksen m Tilde
Tilde är tidig med talet. Vi räknade ju lite på kul för ett par veckor sen och kom till typ 150... sen dess har det kommit mkt mer. "Snöööö..... mycket" *l*

Då och då kommer också tvåordsmeningar. "Katten klappa" "Mamma kom" etc.

Men somövriga svarat, tror verkligen att man kan agna sig åt annat än att oroa sig för antal ord barnet kan. Tilde var ju som sagt senare med grovmotoriken, gick vid 14 mån och har väl eg int börjat utforska klättrandets ädla konst förrän nu på senare tid. De lär sig ju så oändligt mycket, våra små, att begära att allt ska komma samtidigt är ju alldeles befängt.

Lika befängt som att tro att alla lär sig allt exakt enligt samma mönster. Människor är olika.
 

Jo, det är samma här!

Skrivet av  Amelie
Min stora dotter sa sin första treordsmening i februari det det året hon skulle fylla 2 år i augusti. Vendela har precis börjat med ettordsmeningar. D v s, nu i dagarna har hon kunnat meddela saker med de få ord hon kan. Hon sjunger också! Lilla snigel kan hon, och a-ram-sam-sam med rörelser och allt, fast hon blandar ihop sångerna ibland.
 

Ganska mycket

Skrivet av  Malin med en haltande Axel
Han kan många enstaka ord, en handfull tvåordsmeningar och en treordsmening: han blev så impad när pappa värmde ärtsoppan att han pekade ner i kastrullen och sa: titta där pappa!

Språket är ju så olika för alla, men det är klart att man jämför, särskilt mellan syskon. Han kanske sparar sig till julafton ;o)
 

Artiklar från Familjeliv