Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

2-åringar o ansiktsmasker...

Skrivet av Modesty

Har nu inlett "operation vacker genom naturens skafferi" o lusläst amerikanska "gör-det-själv-sighter", fastnade för en historia om en indiankvinna som mött en kvinna med dålig hy o utbrustit "åh nej, så många röda prickar i ett sött ansikte" (like me!) hon hade då sagt åt kvinnan att smörja in ansiktet med en äggula varje dag i en vecka o låta den sitta där i 15 minuter, skölja av. Den skeptiska kvinnan provade o hennes finnar försvann!

Så nu har jag påbörjat min "äggulevecka". Smorde in ansitet med äggula varpå tvåårige sonen pekar på ansiktet o bekymrat säger "titta ansiktet!!" *hmmmmmmmmmmm* *ÄCKLIT"!!!!

När jag såg mig i spegeln såg jag att jag såg ut som att jag hade en kraftig gulsot....det stramade ortäckt i ansiktet, men huden känns minst lika len som av dyr köpemask o jag har garanterat inga mineraloljor i ansiktet. Men hur förklarar man för en 2-åring att det är ok med mat i ansiktet om man vill bli "vacker" *s*
Svar på tråden: 2-åringar o ansiktsmasker...

Hihihi

Skrivet av  B-boom
Det är som sambon när han var liten och svärmor när de besökte ett äventyrsbad. Svärmor sa att hon skulle passa på och göra en ansiktsbehandling. Sambon trodde att hans mamma skulle se ut som en filmstjärna när hon kommer tillbaka. Vad besviken han blev! *S*
 

nu behöver det inte alls vara så... (sidosprång)

Skrivet av  Estethia ©
... men jag passar på att tipsa om en vanlig "smygande" kvinnosjukdom (män kan oxå ha men det är 90% kvinnor som drabbas) som drabbar sköldkörteln.
om den går på hög- eller lågvarv så kan man få väldigt dålig hy, eller typ väldigt konstig hy som är både torr och fet samtidigt om vartannat plus massa finnar och utslag, trots att man kan vara långt förbi tonåren.
även håret drabbas och kan bli torrt och skört samt att man kan tappa stora mängder.

sköldkörteln ser till att kroppen får rätt dos av vissa slags hormoner, och om den inte funkar som den ska så är det mycket som går fel, bland annat får man alltså ofta finnar.
svårigheten med denna sjukdom är att ingen patient är den andra lik, och alla reagerar olika på olika värden.
nån kan ha jättefel (enligt labbet) värden och ändå må rätt bra medans andra kan ha perfekta värden och må supersämst.
detta gör att primärvården inte klarar av svårare fall eftersom tillräcklig utbildning saknas som gör att de kan tolka symptom och värden tillsammans.
man måste gå till specialist (tex. endokrinolog) och hålla tummarna att denne har mer koll.

eftersom det är en sjukdom som mest drabbar kvinnor så har det inte forskats så mycket trots att sjukdomen blir allt vanligare och vanligare.

själv medicineras jag, men eftersom alla perioder i en kvinnas liv med "hormonbombningar" (pubertet, graviditet, klimakteriet plus p-pillerätande) ställt till det för mig (jag har klimakteriet kvar, usch jag våndas), så är jag extra känslig för hormoner och då även dom i medicinen.
har finnar jämt och ständigt och tycker det börjar bli rätt jobbigt när man nu snart är 35 bast och aldrig tycks komma ur tonåren gällande hyn.

vill man veta mer om sköldkörtelsjukdomar och lära sig typiska symptom så kan man läsa inne på http://www.thyroid.se
klicka på "sköldkörtelrubbningar" och "vanliga symptom".
man kan även testa sig själv.

man bör dock tänka på att sjukdomen endast kan säkras med blodprover och att problemet är att många labb i sverige har för frikostiga gränser på värdena så man kan vara sjuk utan att labbet reagerar.

blir man diagnosticerad med nåt sköldkörtelproblem är det bäst att börja plugga om sin egen sjukdom!
man kan tyvärr inte räkna med nån hjälp eller förståelse inom sjukvården utan kommer sannorlikt klassas som sveda-värk-gnäll-kärring, trots att det faktiskt är en sjukdom som ger såna "symptom".
 

Oj, vad

Skrivet av  Nanna m Jonna 9908 o Tilda 0201
dåliga erfaringar du verkar ha gjort :-)
Jag har oxå strul med sköldkörteln, bättre sagt giftstruma, och jag fick diagnos direkt jag sökte läkare och har sedan dess fått bra vård. Går hos en endokrinolog som även ser till att provtagningar mm blir gjorda. Och jag mår bra nu, huden är hyfsat okej ;-))
Men jag har emellanåt haft skyhöga värden och mått pest, inte kul alls.
Så jag rekommenderar verkligen att man kollar upp sig om man mår dåligt, ovsett vad det är.
Man blir nog lite "skadad" när man har problem med sköldkörteln elelr en dotter med allergier *s*
Sen dess ser jag allergier och problem med sköldkörteln hos alla *s*
Men, jag har haft rätt ett antal gånger och då var det ju bra att man la sig i :-)
 

jo, jag har rätt alldeles för ofta...

Skrivet av  Estethia ©
... för det är en vanlig sjukdom tyvärr, men rätt svårupptäckt om man inte går till läkare med rätt utbildning och erfarenhet ocm om man inte inte har övertydliga provsvar.

jag har varit på ett hundratal tjejer genom åren varav ca. 60 st. varit på provtagning och där runt 50 st. visat sig ha sköldkörtelproblem.
antagligen är det flera av dom som lämnat prover som har problem men som inte får hjälp för att proverna är "för bra". och så finns det säkert fler sjuka bland dom som inte testar sig alls.
jag går på folk rätt hårt om jag märker att dom inte är särskilt motiverade av någonting och har svårt att ta sig för nånting, för det är nämligen bara ytterligare ett symptom. :o/

tyvärr kan jag inte längre skicka folk till min egen specialist. han är dels så bra att många vill ha honom som läkare och folk kan åka långväga bara för att få träffa honom.
dels så har han blivit till åren och jobbar inte längre heltid.
mycket synd tycker jag, för det finns få som honom.
jag har tyvärr fått erfara att det är myyyyyycket svårt att få dagens läkare (oavsett ålder) att ta till sig nya rön. det tar minst 10-15 år innan de tar till sig något nytt. jag blir sällan så arg som när jag har kontakt med läkare.

det har blivit så att jag hatar att ha rätt, för det spelar ändå ingen roll vad jag säger.
jag har legat på karolinska sjukhuset och nästan dött för att ingen brydde sig om att ge mig medicin eller ta mina sköldkörtelprover eftersom dom inte visste (och inte brydde sig om vad jag sa) att i vissa fall kan en grym underfunktion faktiskt ta livet av folk. :o(
dör man inte av elak dubbelsidig lunginflammation eller nån annan läskig sidosjukdom så kan man hamna i koma eller bli så deprimerad att man tar livet av sig.
men se, det skiter svenska läkare högaktningsfullt i tyvärr. det är så man blir mörkrädd.

jag har träffat på två läkare som både bryr sig och har bra kunskaper om sköldkörtelns vanliga sjukdomar.
två stycken av nånstans runt 100 st!
jag har gått omkring och varit rejält sjuk i 28 år innan någon läkare fattade misstankar och det var en öron-näsa-hals läkare!

en annan sjukdom som jag tycker är svårare att upplysa eventuella drabbade om är hm.. pcos eller vicken det nu var?
den som gör att tjejerna får mensproblem, manlig hårväxt, viktuppgång och dyligt.
det är ofta förknippad med skam att ha viktproblem, grov hårväxt och mensproblem så det känns lite jobbigt att ta upp det. jag vet från andra att de tar väldigt illa upp även om det skulle rätta till hela livet för dom.
svår balansgång, jag vet inte hur jag ska göra för att upplysa om liknande saker..

men men.. det här ska vi ju inte diskutera under mode o stil.. hehe.
så jag kanske ska ge mig nu.

det enda jag ville upplysa om är att när man har hy- och hårproblem så kan det bl.a. vara just sköldkörtelproblem... kan vara bra att veta innan man gått igenom alla skönhetsprodukter utan att de hjälper.
men det finns andra saker oxå förstås, som påverkar.
det finns tex. en till autoimmun sjukdom som gör att man tappar håret, antingen fläckvis, skalligt, eller på hela kroppen.
men den är rätt tydlig och går, så vitt jag vet, inte att bota.
 

samma erfarenhet här,

Skrivet av  PinkIsMyPassion
att läkare, speciellt husläkare, är så ointresserade och inte lyssnar. Det känns som löpandebandsprincipen när man är där. "Jaha och hur var det här då nu ska vi se ta lite prover klämma lite här och titta lite där skriva ut recept tack så mycket betalar gör du i kassan"
Usch, jag har inga bra erfarenheter av husläkare :(
 

kan du berätta sen om

Skrivet av  Anette
äggen gjorde nytta? Har också röda prickar jag vill bli av med.
 

ja, om en vecka IMT

Skrivet av  Modesty-nobelpristagarfru?

....
 

Artiklar från Familjeliv