Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur tänker ni när det gäller kvalitè?

Skrivet av Rådvill
Har tänkt att köpa lite jumprar och blusar på h&m och lindex etc men är urdålig på att veta hur materialet skall vara för att vara i bra kvalitet.
Hur mycket akryl, polyester är ok i en jumper?

Hur skiljer sig bomullen mellan olika plagg? Finns det bättre/sämre bomull?
Tex på polarn o pyret- varför anses de ha bättre kvalitet?
Jag vet att deras plagg kan tvättas om och om igen utan att förlora formen och se noppiga etc ut. Kan man hitta sådana plagg även på h&m?

Vad skall man satsa på i kvalitetsplagg-hur gör ni?
Svar på tråden: Hur tänker ni när det gäller kvalitè?

Vilken intressant fråga!

Skrivet av  Kicki
Jag brukar också fundera på det där, men har tyvärr inga svar angående det där med bomullen i P.OP:s kläder. Många plagg från POP håller formen och färgen jättebra, men jag har även träffat på undantag. Och en del plagg från HM håller både färg och form jättebra... Hoppas någon kan svara på det här.

Vad gäller polyester, så vill jag helst att det inte ska vara mycket alls av detta i plaggen... Tycker det noppar mycket, och så blir det svettigt. Men just nu står jag faktiskt inför valet om jag ska köpa en kofta från HM som har över 50% akryl i sig för att den var så snygg!

Ju mindre polyester desto bättre tycker jag.

 

Inte heller svar...

Skrivet av  Nilla
men jag tänkte bara säga att jag tycker att LOGG brukar ha bättre kvalité än HM överlag!
 

Camelia är en snåljåp...

Skrivet av  Camelia
Och handlar oftast plagg på billigare ställen - just eftersom kvaliteten på de dyrare affärerna sällan är särskilt imponerande - om man inte handlar på de riktigt dyra affärerna - vilket oftast är utanför min budget.

Vad gäller polyester... I stickade plagg - typ koftor - så är det praktiskt med en viss del polyester, eftersom de är mer lättskötta då.
Till exempel yllekoftor - är det ren lammull så får man ju stå och hålla dom i nyporna och doppa dom i kallt vatten när man tvättar dom för att de inte ska krympa/tappa formen/tova sig.
Sånt tålamod har inte jag med mina vardagskläder.
Om det däremot är en polyesterblandning så kan du lugnt köra koftan på något skonsamt program i tvättmaskinen (i en tvättpåse) och sedan låta den dropptorka på en galge.
Så lite polyester (eller annat syntetmaterial) - max 40 procent - tycker jag är helt okej i vardagsplaggen.

Bomull finns det en uppsjö av olika kvaliteter. En sak har de dock gemensamt - bomull håller färgen dåligt! Oavsett kvalitet och pris. Det är bland annat därför (och för passformens skull) som det ofta är typ 5% lycra i många bomullsplagg, så att de inte ser helt urtvättade och bleka ut efter en tvätt.
Bra bomullstrikå är tjock och går att dra i utan att den tappar formen. Prova försiktigt med plagget - om du kan dra i det och det ändå går ihop så är det säkert helt okej kvalitet.

Helt säker på kvaliten kan man ju aldrig vara förrän man kört plagget i X antal tvättar. Men generellt så tycker jag att HM har helt okej kvalitet på sina svarta T-shirtar som de säljer för under 100-lappen.

Ett annat material som jag tycker är bra när man letar efter tunna, stickade plagg är viskos. Jag har haft många viskoströjor (billiga!) och de har hållt både färg och form trots att jag har använt dom hur mycket som helst.

Vad gäller kvalitetsplagg så lönar det sig ALLTID att lägga mer pengar på skräddade plagg som kavajer, kavajbyxor och kappor - där är det (oftast) en enorm skillnad på kvaliteten och detaljerna om du köper billigt eller dyrt. Helt annat arbete, bättre material, riktigt mellanlägg, finare knappar och så vidare.
 

Tillägg!

Skrivet av  Camelia
Det är sällan vi SLITER ut kläderna nu för tiden - istället så tvättar vi sönder dom!

Det viktigaste är ju faktiskt hur man sköter sina kläder. Plagg av ren ull mår bäst av att vädras ofta - så gör yllet rent sig själv! Överhuvudtaget så mår kläder bra av att vädras efter varje användning, så behöver de inte tvättas lika ofta.

De flesta plagg vränger jag och stoppar i tvättpåse och kör på ett skonsamt program med ett bra tvättmedel utan blekmedel.
Jag tycker att det förlänger livslängden på plaggen betydligt.
 

bomull..

Skrivet av  Bejaka!
Olika kvaliteter på bomull har jag för mig beror på längden på bomullsfibrerna. Ju längre fibrer, deso bättre hållbarhet efter tvätt osv. Så min okvalificerade gissning är att bomullskläder från t ex POP håller formen bättre därför att bomullen har längre fibrer, och den typen av bomull är väl antagligen dyrare också.
 

Det beror lite på...

Skrivet av  Birgitta med Moa
vad det är för plagg tycker jag. Tjockare tröjor skulle jag aldrig köpa i polyester- eller akrylblandning. Om det nu inte var en fantastiskt snygg tröja som jag bara inte kunde låta bli. Jag är en sådan som hellre köper färre och dyrare plagg än många billiga och men min garderob är gigantisk ändå. Främst för att många plagg med bra kvalitet aldrig går ur tiden och blir omoderna. Somliga skulle nog tappa hakan lite när de får veta hur gamla några av mina tröjor är men det syns inte för jag har tagit hand om dom väl. Detta gäller naturligtvis främst ulltröjor.

Topar i bomull eller bomullstretch kan det ibland löna sig att köpa billigare, iaf om man köper vita topar, för de blir så tråkiga i färgen att de håller ändå bara en säsong.

Som sagt, jag satsar på kvalitet. Jag har glädje av mina plagg länge på det viset och så kompletterar jag ibland med billigare plagg som jag inte tänkt ha längre än en säsong.
 

Artiklar från Familjeliv