Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

30 år och fortfarande finnar..!!

Skrivet av Emelie
Är det NÅGON som har något bra tips på hudvårdsprodukter när man har finnar? Jag blir INTE av med dem, det spelar ingen roll vad jag testar. Ibland vill jag inte ens gå utanför dörren! Skämmigt att vara 30 år och se ut som en tonåring i ansiktet! RoC, är det någon som provat detta märke? Eller har något annat förslag? Tack på förhand!! Emelie
Svar på tråden: 30 år och fortfarande finnar..!!

Har du _alltid_ haft finnar?

Skrivet av  Camelia
Alltså hela tiden sedan tonåren eller är det något som har dykt upp på senare år? "Finnar" kan ju bero på så många olika saker. Jag tycker att du ska gå till en hudterapeut och fråga vad de rekommenderar och om de tycker att du ska gå till en hudläkare eller har tips på homeopater eller liknande.

Jag har själv haft jätteproblem med min hud de senaste två åren på grund av hormonrubbningar och börjar att kunna en del om ämnet nu *suckar*. Min erfarenhet är att det spelar mindre roll vad du har på för krämer, problemet måste "botas" från insidan. Det finns mer info om det på sidan alternativ medicin - kolla i sökfunktionen där eller ställ en fråga. Det är ju många faktorer som hormoner, allergier, stress, kosten och så vidare som spelar in.

Ett vanligt "fel" man gör när man har finnig hud i vuxen ålder är att man använder acneprodukter eller hudvårdsserier för finnig hud, vilka ofta är för starka och stressar huden, vilket gör att den blir sämre, man tvättar oftare och så är man inne i en ond cirkel.

Jag är fortfarande mitt uppe i kampen mot mina finnar, även om jag har blivit mycket bättre. Min hudterapeut sa att jag har stressat huden och nu behöver produkter som lugnar den. Nu använder jag Dermalogicas serie för känslig hy och det har gjort min hud betydligt bättre. RoC är annars en serie jag har använt som jag tyckte var bra.
Jag tror att det är viktigt att man använder så rena och neutrala produkter som möjligt när man har problem med utslag, alltså produkter utan parfym, mineraloljor, eteriska oljor, "naturliga" ingredienser och så vidare.

Likaså kan smink förvärra problemet - man använder ju en hel del av den varan för att täcka över eländet. Nu använder jag en puderfoundation från ID Makeup. Den är helt ren och består av krossat mineral som man bortstar över ansiktet. Den funkar bra, tycker jag. I somras så reste jag bort och glömde den hemma och använde en vanlig foundation från Mac istället, med resultat att hela mitt ansikte blommade upp i flera veckor efteråt. Det gör jag _inte_ om.

Hoppas att du har fått lite hjälp och att du kommer tillrätta med dina problem - jag vet själv hur oerhört socialt handikappande det är med dålig hy. Jag har alltid haft porslinshy, även i tonåren och de här två åren när jag har haft hudproblem har varit oerhört jobbiga, så jag förstår så väl vad du menar med att du inte vill gå utanför dörren.

Fråga igen om det är något mer du undrar över! Och kika inne på alternativa behandlingsmetoder-snacket.
 

Jag vet !

Skrivet av  Åsa
Beställ bums tid hos närmaste hudläkare och säg att nu är du så trött på detta och att det påverkar dig psykiskt. Du vill ha Roaccutan!

Har haft samma problem som dig ända sedan tonåren och för en tid sedan fick jag nog! Hörde talas om denna medicin. Har provat mängder med medel och andra mediciner innan dess, men Roaccutan är den enda som verkligen hjälper och som gör att man förblir fri från acne!

Nu är jag 30 och får bara någon enstaka finne ibland som alla andra. Har dessvärre en hel del ärr. Ångrar så att jag inte började knapra dessa tabletter tidigare så att jag hade sluppit ärren. Eller egentligen är jag mest förbannad att ingen av alla hudspecialister jag besökte under årens lopp talade om för mig att detta fanns!

Detta är acne-medlernas RollsRoys, men det finns några negativa saker:

Man får absolut inte bli gravid under tiden man äter tabletterna!

Man får heller inte sola om jag minns rätt.

Det finns andra biverkningar också, som eventuell depression och sånt, men det klarade jag mig ifrån. Fråga läkaren om detta innan.

Dessutom blev det på mig mycket mycket värre i början av behandlingen. Som att allt på något vis skulle ut ur kroppen och jag såg inte alls trevlig ut under några veckor. Det blev en down-period då jag mådde lite pyton och trodde att jag kommer aldrig bli av med dessa j_vla finnar.

Men det var det värt! Kommer inte exakt ihåg hur lång tid det tog, men efter några månader var alla finnar borta och inte kom dom tillbaka heller! Bara groparna kvar nu. Fuderar på att försöka bli kvitt dem med laser också... men det är ju så dyrt tyvärr.

Lycka till!
 

Tillägg:

Skrivet av  Åsa
Här finns ett forum angående detta: http://www.akneproblem.nu/roaforum/forum.asp

Såg där att det inte verkar vara det lättaste att få det utskrivet tyvärr. Själv hade jag utan resultat genomgått antibiotikabehandling många år tidigare (vilket det verkar som att dom vill att man testar först). Det var inget som kollades upp dock, så vad sjutton... om man säger att man gjort det för 10 år sedan (när du var runt 20) så kanske det inte blir så mycket tjafs. Hmmmm... om det känns rätt...
 

Jag håller helt med Åsa!

Skrivet av  Kicki
Har tidigare skrivit om Roaccutan här. Det är ett mirakelmedel! Det finns en tendens att överdriva biverkningarna av denna medicin i media m.m., men det är en medicin som verkligen hjälper! Jag har endast haft ett fåtal finnar sedan 1996, och hade jätteproblem innan.

Det viktiga är att du inte blir gravid under tiden du äter medicinen. Och så blir man oftast väldigt torr i huden, så man får smörja in sig flera gånger om dagen. Jag blev jättetorr runt läpparna, och fick använda mig av mild kortison där då och då.

Ta kontakt med en hudläkare!

Lycka till!

Ps. Jag använder "duschkrämen" Peronormin från Apoteket till ansiktet. Den är rekommenderad av hudläkare. Den finns på en jätteliten flaska eller på en ekonomiflaska som är stor. Den lilla kostar drygt 40:- och den är jättedryg.
 

gå gärna på hälsokontroll....

Skrivet av  Estethia ©
... först innan du börjar knapra acnetabletter om du tänker förklara krig mot finnarna.
det kan kanske vara en hormonrubbning eller sjukdom på sköldkörteln (ps. tyvärr är läkare på vårdcentralerna rätt okunniga om de sjukdomar som kan drabba sköldkörteln, så du kan bli förklarad frisk även fast du är sjuk. om jag vore du skulle jag gå på hälsokontrollen hos privatläkare först och främst).
själv blev jag av med min dåliga hy så fort jag fick min diagnos och rätt medicin och slipper acneprodukter så länge mina hormonhalter är okej.

kör sen så som camelia säger, lugna produkter, som inte stressar en redan hårt belastad hud.
och gärna så lite smink som möjligt.
 

Gå till en hudläkare

Skrivet av  Josefine m Junia 12/8-03
kanske har du rosacea. Jag hade problemhy i 30 år, trodde jag, mend et visade sig att jag hade en lättmedicinerad sjukdom. Jag har faktiskt en perfekt hy nu, förut hade jag finnar och fet hy. Fick en gel som heter Rosex och använder nu även Dermalogica och min hy har aldrig varit så fin som nu.
 

Har samma diagnos

Skrivet av  Elisha
som dig och då hjälper inte vanliga hudvårdsprodukter så bra. Rosex har jag inte hört om, ska kolla det. Tack.
 

Artiklar från Familjeliv