Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Britt & ev andra?, om sakrokraniella stillpoints

Skrivet av Maa
Det här blev långt, och kanske bara intressant för den som själv fått sakrokraniell terapi.

Britt, har du själv gått på sakrokraniell behandling? Känner du vid behandlingen hur skallbenen flyttar sig?
Jag gjorde det inte först, men när behandlaren påverkade skallbenen genom att hålla i mina fötter gick det upp ett ljus. Sedan kunde jag själv känna rörelserna genom att röra fötterna millimetrar åt sidorna, nu behöver jag efter träning inte göra det ens, utan kan ligga avslappnad och känna efter direkt i huvudet. Har jag svårt att hitta rörelsen kan jag "leta" genom att dra mungiporna åt sidan eller höja/sänka ögonbrynen. Sedan ligger jag bara där och känner efter, följer rörelsen. Hur tydliga stillpointsen blir beror på hur bra avslappad jag är (har en whiplashskada så kroppen är hela tiden väldigt spänd). Men det tar alltid minst fem-tio minuter tror jag innan jag kan känna en stillpoint (ibland är de så korta att jag inte uppmärksammar dem, tror jag). Ibland märker jag ingen alls. Sedan när stillpointen kommer kan olika saker hända (detta har jag lärt mig följa bara under de senaste månaderna) - antingen får jag bara en superbra avslappning i hela kroppen, vilket gör att min smärta försvinner=superskönt. Några gånger har jag fått en rörelse som jag då följt (ena ögat har stängt sig och huvudet vridit sig åt ett speciellt håll). En gång provade jag att öka effekten av stillpointen genom att hålla andan (som Upledger tipsar om), och det gav jättebra effekt - när jag inte kunde hålla andan längre utan började andas så klickade det till i en fog i skallen där jag haft mycket smärta, som om något "hoppat rätt". I några timmar efter kunde både jag och min man känna värme på den sidan, liksom i samma sidas hand och arm. Sedan slapp jag just den smärtan i flera dagar. Min behandlare har gått vidare på just det stället, och nu är jag av med just det problemet helt.
Behandlaren säger att inget av det jag gjort kan vara farligt att testa själv, eftersom om man inte gör "rätt" så händer det inget. Och det tycker jag låter rimligt. Ligger man ner och håller andan och inte är i just den fasen, så kan ju inte nåt skallben hoppa "fel" av det :-)
För jag måste säga att jag blev lite fundersam när jag märkte att metoden var så himla effektiv, man blir ju rädd att ställa till nåt.
Kommentera gärna min berättelse, Britt, eller andra som också provat metoden!
Svar på tråden: Britt & ev andra?, om sakrokraniella stillpoints

Jag har inte testat just

Skrivet av  Nettiplätt
sakrokranial behandling, men varit på två osteopatbehandlingar... så jag är novis på området. Men din berättelse väcker min nyfikenhet än mer!!! Måste fundera lite på det här ;0))
 

Ja, vad jag förstår så är..

Skrivet av  Maa
väl sakrokraniella behandlingen en sorts vidareutveckling av osteopatin, så det borde väl ligga rätt nära. Jag har aldrig varit hos osteopat (eller NÅGON annan alternativmedicinare heller innan detta! jag är faktiskt en sån där typisk skeptiker egentligen!)
Men jag ska också lägga till att det enligt min behandlare är ovanligt att man på egen hand kan känna det här såpass väl som jag gör.
 

Det kan jag tänka mig!

Skrivet av  Nettiplätt
Att det är ovanligt att själv känna "pulsen" alltså... Som jag förstår det är sakrokranial homeopati en inriktning av osteopatin, eller en "del" av det eller hur man ska uttrycka det.

Kul att du "vågade" testa det!!! Har som sagt varit på två behandlingar nu, och jag märker skillnad redan. Fast jag har inte haft några särskilda besvär heller, mer än någon annan, så jag har gått dit mest av nyfikenhet...
 

Ja (fast

Skrivet av  Maa
sakrokraniell terapi har inget med homeopati att göra - det var kanske ett skrivfel, men jag tänkte om nån annan läser detta kan det ju missuppfattas).
Kul att du också känt effekt av behandlingen!
 

*ler* mycket riktigt ett skrivfel...

Skrivet av  Nettiplätt
tror ingen uppfunnit kraniosakral homeopati än... *ler igen*
 

otroligt spännande ...

Skrivet av  Britt
tack för att du berättat om detta! Själv har jag fått ks ett fåtal gånger, men inte direkt känt att skallbenen rört sig. Fast ibland känns det att "något händer" utan att man riktigt har koll på vad det är.

Har inte heller försökt känna några stillpoints, men det ska jag prova att göra. Fast jag tror nog inte att jag är så känslig som du verkar vara. Har inte heller några direkta problem som motiverar mig att hålla på mycket med det.

Roligt att höra att det går framåt för dig, om jag förstår dig rätt att du sakta men säkert blir lite bättre. Berätta gärna mer vartefter.

hälsningar
 

nä, det vanligaste är att man inte känner...

Skrivet av  Maa
så tydligt själv när man får behandling. Och man behöver ju inte heller fatta eller känna nåt själv när man får behandling, den funkar ändå. Det som gjort att jag fick en kick av att experimentera på egen hand är att jag fof har ganska mkt besvär av min skada, och nu skaffat ett redskap till som jag kan använda för att tex bryta smärtsamma kramper eller värkanfall med. Så jag är ju supermotiverad. Och superkänslig, dels är jag nog känslig "av naturen" har jag börjat förstå, men sen gör skadan också att man blir extra känslig.
Om du ska prova själv, så tycker jag att du inte ska börja med att försöka känna stillpoints, för det är svårare (iaf för mig), utan börja med att slappna av så mkt du kan och ligg på rygg o prova om du kan känna den sakrokraniella rytmen. Lättast är att använda fötterna, tycker jag. Prova att vrida dem lite, lite ihop, och lite, lite isär. Långsamt. Se om du hittar "ekot" i skallbenen av rörelsen, när skallen utvidgar sig på tvären (=längre avstånd mellan öronen) vill fötterna vrida sig isär, när skallen utvidgar sig så att det blir längre avstånd mellan pannan o bakhuvudet vill fötterna vridas mot varandra.
Men vill man framkalla egna stillpoints finns det tydligen någon specialkudde att köpa i USA, det berättade min behandlare att han själv använde hemma.
 

När man "lyssnar"

Skrivet av  Nettiplätt
på fötterna... om de vill dras ihop eller isär... var är utgångsläget för detta? När man är helt avslappnad eller om tårna pekar rakt upp i taket? Eller är det relativt? Någon stans mitt emellan?
Många frågor ;0))
 

Hmm...

Skrivet av  Maa
jaa du, det har nog ingen betydelse var man startar, ha fötterna där de hamnar när du slappnar av så mycket du kan. Jag tror nog att det är en förutsättning att man är så avslappad som det bara går för att kunna känna detta. Kör gärna nåt avslappningsband el liknande innan.
 

Då ska jag testa!

Skrivet av  Nettiplätt
Återkommer och berättar hur det gick...
 

OK ska prova ..

Skrivet av  Britt
att känna rytmen först!
 

Artiklar från Familjeliv