Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Barnmorskefråga igen?

Skrivet av Ffrree
Jag är ju lite sugen på att bli BM, som ni redan vet, men en sak som alltid gjort mig väldigt irriterad är att BM med det stora ansvaret och den långa utbildningen (bara ett år kortare än läkare) har så väldigt mkt lägre lön än just läkaren! Det är en orättvisa som ni måste fundera ofta på? Hur går snacket bland er barnmorskor om denna orättvisa?
Ffrree
Svar på tråden: Barnmorskefråga igen?

Där handlar det ju om...

Skrivet av  Fellatrix
att barnmorskan är specialiserad sjuksköterska på de åren, medan läkaren bara gått sin grundutb, sedan måste jobba ett antal år, och sedan specialisera sig...

Dessutom är det rätt stor skillnad på ansvarsfördelningen...även om barnmorskan har ett jätteansvar.
 

Men redan efter...

Skrivet av  Ffrree
...grundutbildningen har ju läkaren mer än den specialiserade barnmorskan... Är du BM?
Ffrree
 

Har de de?

Skrivet av  Fellatrix
Jag är inte bm, är distriktssköterska, men funderar på att försöka få min arbetsgivare att sponsra en bm-utbildning.

Jag tror inte att en at, eller för den delen en grundutbildad läkare har så mycket mer än en bm. Det är klart att det kan skilja mellan olika landsting, förstås.
 

Till och med under utbildning...

Skrivet av  Ffrree
Saxat från AMs-sajten:
"För legitimerade läkare gäller individuella löner, varför lönerna kan variera beroende på hur länge du arbetat, vilka meriter du har samt var i landet du arbetar. En legitimerad läkare som är under specialistutbildning (ST-läkare) tjänade i genomsnitt cirka 28 100 kronor i månaden år 2000."
Detta var alltså för tre år sedan!!!
Ffrree

 

Under SPECIALISTutbildning ja

Skrivet av  Riksan
Dessa är alltså färdiga, legitimerade läkare redan.
 

Och då tjänar de...

Skrivet av  Ffrree
..under utbildning mer än en rutinerad (specialiserad mao) bm med måååånga års erfarenhet. Därifrån bara klättrar läkarna med raketfart uppåt i lön. Och hur går det för BM?
 

Spännande...

Skrivet av  södermamma
Sista jag jobbade som underläkare tjänade jag 19 500 :- i månaden (2 år sedan). Inte konstigt att jag bytte bana. Tänk att aldrig veta om du kommer ifrån jobbet för att hinna hämta barnen på dagis eller om det kommer någon patient sent på dagen som måste tittas på innan du får gå etc etc etc. För på de flesta kliniker kommer ingen och löser av dig och axlar dina uppgifter. Här pratar vi obetald övertid i kubik och kvadrat! Och det för 19 500:- i månaden.
 

Då msåte du varit underbetald...

Skrivet av  Ffrree
... Enligt 2001 års avtal borde du haft åtminstone en tusenlapp mer, va?
AMS igen:
"Som underläkare tjänar du innan du fått din legitimation lägst 20 200 kronor i månaden år 2001. Om du arbetat minst ett år efter examen men fortfarande inte är legitimerad tjänar du lägst 20 500 kronor i månaden."
Vad bytte du till istället?
 

Nya jobbet

Skrivet av  södermamma
Jag tog och läste 1 år på JMK (fd journalisthögskolan). Nu arbetar jag som frilansskribent. Jag tjänar inte mer, men slipper stressen och kan ta hand om mina tre små barn.
 

Jag är också journalist...

Skrivet av  Ffrree
...men med fast anställning och att det är stressfritt kan jag inte skriva under på. Men som frilans styr du förstås ditt arbete på annat sätt. Kul att du får frilanstillvaron att gå ihop, de flesta tidningar drar ju in på inköp av material. (Kanske skriver du för facktidningar inom vård- och läkemedelssektorn?)
Ha, i egenskap av redaktör, själv knappt köpt in ngt alls under det senaste året, pga besparingar. Trist!
= (
Ffrree
 

Njae...

Skrivet av  Mama-Kriti
Det är ju fortfarande obstetrikerna som har det övergripande ansvaret på tex förlossningen, som bedömmer och ordinerar, som lägger sugklockor och snittar. De har ju också andra uppgifter inom klinikerna som inte bm har, andra operationer, jourer osv osv.
Jag känner då ingen orättvisa eller någon form av avund.
 

En annan grej då?

Skrivet av  Ffrree
Kanske är det bara ngt vi "utanför" sjukhusvärlden fått för oss, men det känns som om ni har det väldigt hierarkiskt uppbyggt? Läkaren på toppen, sjuksköterskan nådigt under läkarkåren osv.
Sant eller falskt?
 

Apropå bedömer...

Skrivet av  Ffrree
...under mina fyra förlossningar har jag inte sett röken av en doktor. Nog är det BM som gjort alla bedömningar! Jag tycker nog ändå att ni har ett enormt ansvar till en förhållandevis pytteliten lön. Ni vore värda 10.000 till i månaden.
Ffrree
 

Två svar:

Skrivet av  Mama-Kriti
Du har inte sett doktorn i rummet men h*n har bedömt ctg-kurvor tex, de har haft rond och diskuterat igenom förlossningsförloppet osv. Så de finns där om än i bakgrunden så länge allt är normalt.
Fast visst, den första bedömmningen om man ska kalla på lite mer uppmärksamhet och bedömma situationen gör bm.

Det de allra flesta arbetsplatser vill uppnå är nog att få bort "doktorn på toppen" och de underställda systrarna är tack och lov mer eller mindre borta, det är lite olika på olika arbetsplatser. Vi har det rätt bra på den fronten, med vissa undantag.. en del dr vill ju gärna ha kvar det i mina ögon gammelmodiga synsättet att systrarna ska passa upp. =/ *varsegod, ta åt er om ni läser här*
 

Artiklar från Familjeliv