Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vattenskalle? Vad är det?

Skrivet av katrin74
Hej
Jag jobbar på förskola/skola och vi kommer att få ett barn med vattenskalle, kan ni tipsa oss om var man hittar info om detta.
Svar på tråden: Vattenskalle? Vad är det?

Hydrocefalus

Skrivet av  Tims mamma
som "vattenskalle" egentligen heter kan du finna info om på bla: http://www.hydrocefalus.com
eller http://hydrocefalus.homestead.com

annars sök på tex Google: hydrocefalus

Jag tror att föräldrarna gärna delar med sig av info, fråga dem också

Vilken ort arbetar du på?
 

Lite om Hydrocephalus (långt)

Skrivet av  Carina och Filip
Ska försöka att förklara lite kortfattat om Vattenskalle eller som det egentligen heter Hydrocephalus. Min son som snart blir tre har Hydrocephalus men är opererad och har en shunt.
Han går på förskola och fungerar som vilken annan treåring som helst i den gruppen. Det vi bett personalen om är att vara uppmärksam om Filip blir trött, slö, får huvudvärk, slår sig över området där shunten löper eller om det blir rött och irriterat över den samme.

Hydrocephalus (vattenskalle) uppstår vid obalans mellan produktion och resorption av den vattenliknande vätska, likvor, som finns i och runt hjärnan och ryggmärgen.
I hjärnan finns ett sammanbundet system av fyra hålrum (ventriklar) inom vilka likvor rinner.
Likvorn bildas i en mängd av ungefär 20 ml per timme hos vuxna och barn ner till småbarnsstadiet. Hos nyfödda och spädbarn är bildningshastigheten något lägre.
Hydrocephalus kan vara antingen medfödd eller förvärvad. Vid medfödd hydrocephalus har den skada eller sjukliga förändring som hindrar likvorflödet uppstått före födseln till skillnad från förvärvad där förändringen som orsakar hydrocephalus uppstått efter födseln. Medfödd hydrocephalus kan orsakas av medfödda förträngningar eller sammanväxningar i de vägar där likvorn skall rinna mellan ventriklarn eller ut ur ventriklarna. Man talar t.ex. ibland om aqueduktstenos. Aqueducten kallar man den trånga kanal där likvor skall rinna mellan 3:e och 4:e ventrikeln. Hydrocephalus kan också uppstå under fosterstadiet pga infektioner hos fostret.
Behandlingen av hydrocephalus är huvudsakligen kirurgisk. Den enklaste och vanligaste metoden är att operera in en sk shunt. Detta innebär att man gör ett litet hål i skallbenet och i hårda hjärhinnan och sedan stoppar in en tunn silikonkateter in i någon av de utspända ventriklarna och sedan låter likvor från ventrikeln rinna genom katetern förbi en ventil man opererar in under huden och skalpen, och sedan låta likvorn fortsätta genom ytterligare en kateter under huden ner till bukhålan där den lätt kan sugas upp och återgå till blodet.
Symtom:
Barnet brukar ofta vara irriterat och trött och vanligtvis äter barnet sämre och ibland uppstår kräkningar. Hos många barn finner man sk solnedgångs-blick, dvs det verkar som om ögats pupill är på väg ner mot det undre ögonlocket.

Hos större barn där inte skallen lika lätt kan vidga sig när likvorn samlar sig och trycket därmed stiger, brukar man finna symtom som huvudvärk, ökande trötthet som övergår i slöhet, illamående och kräkningar.

Har du fler frågor så tror jag nog att föräldrarna gärna svarar på dem, annars är det bara att du frågar här igen!
Lycka till!
 

Artiklar från Familjeliv