Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur uppskattar man barnens längd?

Skrivet av Flisan
Inspirerad av längddiskussionerna nedan så undrar jag hur skolläkaren gör sina längdprognoser. Den ena är väl att dubblera barnets längd vid 2 årsdagen. Den andra är jag mer osäker på. Är det ett medelvärde av mammans och pappans längd och någon (hur många?)centimeter plus/minus för kön?
Någon som vet?
Svar på tråden: Hur uppskattar man barnens längd?

Man tar...

Skrivet av  Fia
...föräldrarnas medellängd - 6,5 cm om det är en tjej och + 6,5 cm om det är en kille (bygger på att medellängden för män är 13 cm längre än för kvinnor, och att barnet ärver "lika mycket längd" från båda föräldrarna).

Att dubblera barnens längd vid 2 års ålder (eller att lägga till en meter på barnens längd vid 1 års ålder) är ingen bra uppskattning. För så små barn så är det ju ingen större skillnad på längden för killar och tjejer, så lika långa pojkar och flickor skulle då bli lika långa som vuxna vilket de uppenbarligen inte blir, inte i medel i alla fall...
 

Tillägg

Skrivet av  Fia
Sedan finns det ju förstås mer tillförlitliga metoder som läkare kan använda (de mäter väl benen i armen eller vad de gör...). Fast även denna metod anges väl som +- 5 cm eller så.
 

Artiklar från Familjeliv