Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

om privat dagmamma stänger för semester?

Skrivet av Petra
Hej!
Har just inskolat vår förstfödde hos dagmamma, som är privat. Hon samarbetar inte med någon annan, så något vikariesystem finns egentligen inte. Nu kommer hon att stänga för semester totalt 5 veckor i år, vilket ju betyder att vi MÅSTE ta semester just de veckorna. Han man rätt till någon ersättning från försäkringskassan eller så de veckorna? För det har man väl om hon skulle stänga vid sjukdom?
Tacksam för svar!!
Svar på tråden: om privat dagmamma stänger för semester?

Nej tyvärr...

Skrivet av  Sofia
...har du inte rätt till ersättning från f-kassan.
Den gäller bara "vid ordinarie vårdnadshavares sjukdom" - dvs om dagmamman själv har anmält till försäkringskassan om hon är sjuk.

Privata dagmammor (i Sthlm) har rätt att stänga 6 veckor per år, högst 5 veckor i sträck.

Ofta sker den längre ledigheten i samband med "industrisemestern" i juli, då de flesta ändå tar sommarledigt.
Ofta får man som förälder en förfrågan om när man planerar sommarsemester och sedan försöker dagmamman pussla ihop alla familjer så att hennes sommarstängning drabbar alla så lite som möjligt.

Kanske kan det vara bra att förbereda arbetsgivare på att ni har en barnomsorg som fungerar så här, så att chefen förstår att ni inte kan dribbla så mycket med era tider.

Om ni betänker att en privat dagmamma (i Sthlm) är skyldig att arbeta 60-65 timmar i veckan, så kanske ni sympatiserar med att hon får ut sin sommarledighet lite mer :-)))
 

Artiklar från Familjeliv