Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Kompost och andra frågor

Skrivet av Anna Ho
Jag funderar lite på en kompost hemma. På balkongen alltså - bor ju i lägenhet. Finns det nåt som passar tror ni?
För övrigt så källsorterar jag ytterst lite numera. Är ganska okunnig om än engagerad. Min bror som är miljökemist säger att glassorteringen i Sthlm inte funkar och att det är bättre att slänga glas i soporna så att de tar upp tungmetaller i förbränningen. Är det så? Hur mycket energiåtervinns av vanliga sopor?
Svar på tråden: Kompost och andra frågor

Glas

Skrivet av  gammelmor med Magnus
tillför ingen energi till förbränningen. Vitsen med att elda upp avfallet är att man ska ta tillvara energiinnehållet och ersätta olja för uppvärmning.Annars blir det ingen miljövinst.

Det är förbjudet att deponera brännbart avfall idag (soppåsen under diskbänken definieras som brännbar) det har lett till ett kraftigt underskott i förbränningskapacitet. Genom att sortera bort sånt som inte brinner, glas och metall mest, så får andra brännbara sopor plats. De deponeras idag trots förbudet men efter dispens från länssturelsen.

Om du inte orkar sortera så mycket tycker jag att du ska sortera bort elekrtonik, batterier även inbygda som ofta innehåller kvicksilver, farligt avfall, glas och metallförpackningar. Det räcker om du inte vill mer. Är du mer ambitiös kan du sortera ut det andra. Komposterbart är inte prio 1 om dina sopor eldas. Jag delar inte din brors uppfattning om glasinsamlingen i Stockholm.
 

Tack för svar

Skrivet av  Anna Ho
Allt riktigt farligt sorterar jag förstås liksom papper pch metall.
 

Vi har haft en

Skrivet av  Ira
kompost på balkongen i flera år innan kommunen började med kompostinsamling. Den vi hade byggde jag själv av plankor och isolerade med liggunderlag med en ganska stor luftspalt mellan ytterväggen och liggunderlaget. Jag gjorde den med två ganska stora fack och ett lock som man kunde sitta på. Vi hade den som en soffa på balkongen och det gick jättebra. Först fyllde vi ena facket och sedan det andra och när det andra var fyllt så var det läge att tömma det första facket. Eftersom min mamma har trädgårdsland så hade vi inga problem att göra av med jorden.

Vi pratade med grannarna och bad dem säga till om de kände någon lukt, men det var aldrig något problem. Inte för oss heller som ju vistades på balkongen;-)

Enda gången det blev trassligt var när vi gjorde äppelmos och fyllde komposten med massor av äppelrester - vi fick getinginvasion...

Men som sagt: det gick jättebra.
 

täthet

Skrivet av  PG
hur gjorde du luftspalten?
 

jo, hur var det nu...

Skrivet av  Ira
Alltså det här med att förklara saker... Vore väl egentligen lättare att rita men det går väl inte i det här forumet tror jag.

Först byggde jag ju helt enkelt en hyfsat stor låda med en mellanvägg i. Sedan på insidan så satte jag dit... nämen, hur ska jag skriva. Men, som "stolpar" som jag spikade fast i hörnen och mitt på varje sida som jag sedan satte fast liggunderlaget i, istället för att fästa det direkt i lådan. Det häftade jag fast med häftpistol. "stolparna" gjorde ju att det blev liksom en ram inuti lådan och när jag då satte fast liggelagget så blev det ett mellanrum mellan det och själva lådan.

Blev det begripligt överhuvudtaget?
 

tillägg till ovanstående

Skrivet av  Ira
Vi hade ju komposten på balkongen mot själva husväggen och bor i mellansverige, men en vinter när det var riktigt kallt så frös faktiskt komposten, så om det blir kallt räcker kanske inte värmen från komposten, luftspalt och liggunderlaget till som isolering. Kan tänka mig att det i såna fall kan vara ett alternativ att kanske stoppa i nån form av isolering i själva luftspalten, tidningspapper kanske, eller fler liggunderlag...

Jag vet inte, kom bara på precis att det faktiskt frös en gång. Vi gjorde dock inget åt det utan när det blev lite varmare så kom den igång igen av sig själv.
 

Artiklar från Familjeliv