Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Riksbanken borde anmälas till lotteriinspektionen

Skrivet av MacGyver
Hela bankväsendet borde för övrigt anmälas till lotteriinspektionen. Varför då? Jo, konstruktionen av vårt betalningssystem är inget annat än ett pyramidspel. "Vanliga" pyramidspel är hopskruvade för att spelas ut på 1-6 månader, valutasystemet är dock hopskruvat för att spelas ut på ca 30 år.

Alla pengar som finns i Sverige (och i EU och USA och hela västvärlden) har skapats när de lånats ut av en bank. Varenda krona, Euro och dollar som finns är det alltså *någon* som betalar ränta på.

Bankerna skapar pengarna ur tomma luften i samma ögonblick som någon lånar dem, och de får skapa ca 10 gånger mer pengar för utlåning än vad de har i kassan. Om de köper en statsobligation för 1000 kronor räknas den som full säkerhet, och de får låna ut 10000 kronor, andra säkerheter värderas annorlunda.

Om gruppen "låntagare" lånar 100 kronor av banken måste de ett år senare betala tillbaka 105-120 kronor. Eller betala bara 5-20 kronor i ränta och behålla hundringen. De där 5-20 kronorna (räntan) MÅSTE OCKSÅ LÅNAS I BANK! Det finns ju inga andra pengar än sådana som lånats i bank.

Matematiken som beskriver det hela kallas "exponentialfunktion". Det finns inget exempel i naturen på obruten exponentiell tillväxt, och därför har vi lite svårt att förstå sambanden på ett intuitivt plan. Exponentialfunktion får dock rätt crazy effekter när man tillämpar den.

Ett exempel:

Om Jesus pappa (Josef va?) år noll hade lånat ut en kubikmillimeter guld (19 mikrogram, som ett stort sandkorn) mot 5% ränta hade han (eller släkten) haft:

År Guld
1 20 mikrogram
10 31 mikrogram
25 65 mikrogram
100 2,5 gram
250 3,8 kilogram (nu börjar vi snacka bissniss!)
500 759 TON
1000 30 triljoner ton
1417 En hel jordglob rent guld
1653 Hela solens vikt i guld
2005 9,8 triljoner jordglober av rent guld

Det ser inte så sjukt ut på 10-20 års sikt, men över längre tit blir det helt crazy. Vårt valutasystem följer precis denna matematik.

De senaste 60-70 åren har vi kunnat generera någon form av "tillväxt" som gjort att vi kunnat mata räntemonstret och hindra det från att sluka oss, men så fort vi inte längre kan öka vår tillväxt kommer monstret att sluka oss. Primärt genom att ta ifrån oss alla pengar så att vi inte längre kan handla med varandra.

Genom att införa räntefria betalningsmedel kan vi undvika finansiella härdsmältor, vi kan lugnt och stilla skala ner ekonomierna när oljeutvinningen minskar, och OM det kommer någon fantastisk uppfinning som ersätter oljan kan vi lugnt och stilla skala upp ekonomierna igen.

Som det ser ut idag är vi dock dödens lammungar!
Svar på tråden: Riksbanken borde anmälas till lotteriinspektionen
Inga svar finns

Artiklar från Familjeliv