Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

ang anmälningsplikt.

Skrivet av Vovv
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=352984


Läste idag om Grästorpskolan och dess sexuellatrakaserierna och blir mycket förvånad över att skolpersonalen INTE tillämpar anmälningsplikten i Socialtjänstlagen 14 kap 1 st :

14 kap. Anmälan om missförhållanden

1 § Var och en som får kännedom om något som kan innebära att socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd bör anmäla detta till nämnden.
Myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdom samt andra myndigheter inom hälso- och sjukvården, annan rättspsykiatrisk undersökningsverksamhet, socialtjänsten och kriminalvården är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om något som kan innebära att socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd. Detta gäller även dem som är anställda hos sådana myndigheter. Sådan anmälningsskyldighet gäller också dem som är verksamma inom yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet som berör barn och unga eller annan yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet inom hälso- och sjukvården eller på socialtjänstens område. För familjerådgivning gäller i stället vad som sägs i tredje stycket.
De som är verksamma inom familjerådgivning är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om att ett barn utnyttjas sexuellt eller utsätts för fysisk eller psykisk misshandel i hemmet.
Myndigheter, befattningshavare och yrkesverksamma som anges i andra stycket är skyldiga att lämna socialnämnden alla uppgifter som kan vara av betydelse för utredning av ett barns behov av skydd.
Om anmälan från Barnombudsmannen gäller bestämmelserna i 7 § lagen (1993:335) om Barnombudsman. Lag (2003:407).


De är skyldiga enliga lag att anmäla detta. Många av eleverna har ju pratat med skolsköterska och kurator stod det i en annan tidning och rektorn på skolan överväger att polisanmäla...Vad då överväger?
De glömmer av denna viktiga lag hela tiden. Om barn och unga idag inte ens kan vara säker i skolan så måste de kunna lita på att de vuxna tar det anvsar som är lagstadgat, men nä...inte det. De vill hellre skydda sin arbetsplats och skola än barnen. Helt vansinnigt anser jag.

Många skolor tillämpar inte detta alls då de är rädda om sitt rykte. Värst av alla grundskolor är friskolor och privatskolor.

Det hade varit kul att se en undersökning av detta om skolpersonalen känner till denna lagen. Jag tror nog att många kommer bli förvånade över att de inte känner till denna lag.

Vad krävs igentligen för att man skall ingripa till ett barns skydd?

Vovv
Svar på tråden: ang anmälningsplikt.

Tyvärr så verkar

Skrivet av  Asta
det som att många människor inte förstår vad anmälningsplikten egentligen går ut på utan tror att det handlar om att enbart anmäla när de själva kan bevisa att någon form av övergrepp pågår/pågått. När det egentligen handlar om att anmäla vid misstanke om övergrepp. Juridik kring detta lärs ut på lärarutbildning och ska vara någonting som alla ska veta men det är tydligt att när utbildingen tar slut så glömmer personalen anmälningsplikten till fördel för andra värden såsom anseende. Sedan så ska alla skolor ha handlingsplaner för att förhindra trakasserier av olika slag, vilket denna skola tydligen inte verkar ha.
Det verkar sorgeligen så att det ska (för) mycket till innan personal ingriper
 

Artiklar från Familjeliv