Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

(v) tar fram nytt program

Skrivet av Christopher
Förslaget till nytt partiprogram för (v) ligger nu på nätet (http://www.vansterpartiet.se/vp/10867.cs)

Visserligen finns det reservationer och det är ännu så länge bara ett förslag, men likväl intressant läsning. USA-antagonism fäst på papper och trots ett kontaterande att ordet planhushållning inte fungerar längre förutsätter fortfarande socialismen att kapitalismen avskaffas.....
Svar på tråden: (v) tar fram nytt program

Ja så kan det vara. imt

Skrivet av  Sailormoon
...
 

Intressant...

Skrivet av  Pappa KP
...att se hur (v) skyller allt världens lidande på kapitalismen i allmänhet och på USA i synnerhet. Undrar om länder som Nordkorea, Cuba och Kina saknas på deras världskarta...

Att påstå att den historiska bakgrunden för dagens rasism ligger i kolonialismen, är verkligen att göra det lätt för sig. Särskilt som det är den enda analys av orsakerna till dagens rasism som görs. Rädslan för "de andra", de som inte är som "vi", tas inte upp. Kanske finns en anledning till det...
 

Kan du förklara

Skrivet av  niklas t
vad den anledningen skulle vara? (mer än ett billigt försök av dig till smutskastande retorik alltså)

Två vänner som är etnicitetsforskare tycker utan tvivel av V håller renast mot rasismen av alla partier.

Och om att kolonialismen och definitionen av den andra som lägre stående är en historisk bakgrund till dagens rasism. Det är väl helt odiskutabelt att det är en historisk bakgrund. Det är väl bara att gå in i en uppslagsbok fram till 60-talet, kanske ännu senare, för att se hur andra länders människor och andra kulturer beskrevs i Sverige. Förutom hela historiens exempel på denna rasism alltså.

Jag tycker vardagsrasismen tas upp rätt tydligt. Det var nåt år sen jag läste de andra partiernas partiprogram, men minns inte att något parti tog upp det så mycket tydligare. Jag kan självklart minnas fel, men åtminstone M och KD tar ju uttryckligen upp att den kristna tron ska vara viktig i samhället och dess värdegrund.
 

Antingen minns du fel...

Skrivet av  Pappa KP
...eller så beror det på att det var några år sedan du läste Moderaternas partiprogram. Det innehåller inget om att den kristna tron skulle ha med politiken att göra. Tvärtom anser (m) att trossamfund ska vara skilda från staten. Partiprogrammet innehåller mycket om den enskildes frihet och rätt som jag antar sticker i ögonen på många vänsterdebattörer.

Självklart tar (v), i likhet med de andra riksdagspartierna, kraftigt avstånd från rasism om de blir tillfrågade. Men deras ytterst ljumma inställning till arbetskraftsinvandring kan, särskilt i kombination med vi-och-dem-retoriken, vara grogrund för en skeptisk- eller rent av fientlig syn på främlingar. Rasism drabbar inte bara de som kommer långt härifrån utan även många européer. Klasskampen är måhända inte baserad på etnicitet, men den ger ändå uttryck för en motvilja, ibland rent av en avsky, för grupper som inte faller under vänsterns definition av "riktig" arbetarklass. Att skrämma folk med hur hemska de är i "länderna där nere" kan lätt få oönskade sidoeffekter.
 

Oh, men det stämmer

Skrivet av  Sailormoon
Faktiskt även med högerpolitiken, utan att försöka ta ställning då. Vet faktiskt inget parti i Sverige som tagit direkt parti emot nazism eller invandrarfientlighet.

Vet heller inget parti som talat för allas lika rättigheter oavsett kultur, kön, sexuell läggning, inkomst osv,

Vi må alla gilla höger eller vänster, eller tvärtom, men ge mig ett konkret bevis på att något parti är bättre än det andra i realiteten.

I mina ögon är det samma skrot och korn.
 

Ur M:s partiprogram

Skrivet av  niklas t
"Den kristna tron och kristendomens värden ger trygghet och förankring."

Jag sade inget annat än att de anser att trossamfund ska vara fria från staten. Men den typen av formuleringar, kombinerat med formuleringar om vår förankring och kulturarv i "den europeiska traditionen", "en tätare vävd kristen och humanistisk värdegemenskap", med blott en enda formulering om "Sveriges gränser bör stå öppna för impulser från andra kulturer". Tyngdpunkten är rätt ensidig. Liberalkonservatismens tulipanaros är inte lätt att få ihop, och det konservativa synsättet är ju att vår kultur är överlägsen andra.

V skrämmer väl inte ett dugg med hur hemska de är i de länderna. De talar om den stigamtisering och det förakt mot de andra som funnits. Synen på arbetskraftsinvandring har inte ett dugg med det att göra.
 

Sailormoon

Skrivet av  Pappa KP
"Vi anser att jämställdheten utgår från alla människors lika värde och varje människas rätt till respekt för sin person, sina val och sina känslor – vilka dessa än må vara. Det är en fråga om rättvisa att ingen skall särbehandlas negativt på grund av sitt kön eller av andra orsaker. All form av diskriminering och generalisering måste motverkas. Människor har rätt att betraktas som individer och inte som delar av en viss grupp som godtyckligt tillskrivs vissa egenskaper."

Mycket tydligare än så kan inte individens unika- och lika värde formuleras.
 

Ord och handling, Niklas T

Skrivet av  Ivan
"Synen på arbetskraftsinvandring har inte ett dugg med det att göra."
Jaså?
Vänstern är duktig på att snacka vitt och brett om allas lika värde osv.
I praktisk handling så är det en helt annan sak.
Då gäller byråkratisk kontroll, begränsning, skydd av de egna medlemmarnas intressen. Hellre svälta i sitt hemland än bli "utnyttjad" av någon "utsugare" i ett i-land....

Tyvärr blir ingen mätt på ord. Endast praktisk handling kan förbättra människors liv. På den fronten har vänstern åtskilligt att bevisa.
 

Kacka i eget bo...jättehögar..

Skrivet av  cb
Arbetskraftinvandringen stoppades av (s) efter påtryckningar från LO runt 1975.
Tydligen tyckte facket det var nog med floden av degos, svartskallar och gipskatter som snodde de hederliga svenskarnas jobb. Lunchrumsrasism modell (s).
Arbetarrörelsen ska bara knipa vad gäller praktisk tillämpad främlingsfientlighet - motiven må skilja sig men i praktiken är det samma resultat.

Ny Dags och kommunisternas öppna beundran för Hitler, som varande från Molotov-Ribbentropaktens undertecknande till Tysklands anfall på Sovjet, den kan ju också vara intressant. Beundran för nazzarna var definitivt tvärpolitisk.
 

Nazistanstrykningen

Skrivet av  niklas t
brukar alltid försöka smetas över även på vänstern. Med misslyckat resultat. Snacka om att kacka i eget bo, för att använda din egen formulering.
 

Varför skulle det misslyckas?

Skrivet av  cb
Tyskeriet inom vänstern är väl omvittnat och väl dokumenterat i t.ex. Ny Dags pro-Hitleristiska artiklar från 1939. Tyskeriet sammanfaller ganska väl med Molotov-Ribbentrop-akten. Det upphör tvärt 1940, när Tyskland anfaller Sovjet.

Jag säger inte att tyskeriet inom vänstern är värre än inom andra partier, MEN det är INTE så att vänstern höll rent mot tyskarna inte...

Besök närmaste större bibliotek och gräv fram lite gamla Ny Dag, niklas t...

Märkligt, eftersom den svenska vänstern MÅSTE ha hört hur Hitler&co gick åt deras tyska partibröder & -systrar, märkligt eftersom "alla" visste att Molotov-Ribbentrop-pakten var ett sätt att vinna tid för både Stalin och Hitler - engelska humortidningen "Punch" hade redan 1939 en bild på Stalin och Hitler kamratligt promenerandes sida vid sida, med ena benet bundna vid varandra och hållandes varsin skarpladdad pistol riktad mot den andre bakom ryggen...

Vänster-tyskeriet försvann *poff* över natten när Tyskland, inte oväntat, anföll Sovjet.

Samlingsregeringen, där vänstern inte fick vara med, där satt tyskeriet i längre. Vintern 1942 fick tyskarna på pälsen så in i vassen på östfronten (Stalingrad), de allierade slår sig i samma veva upp från nordafrika (El Alamein) och tar sig därefter in genom Italien. 1943 var började det se illa ut för tyskarna.
Först samma år (aug 1943) stoppar Sveriges regering (såssar, bondeförb, lib, höger) de tyska trupptransporterna genom Sverige.
1941 (?) lät man till och med _beväpnad_ tysk trupp
transporteras genom Sverige, mellan Finland och Norge..
Ända till 1944 (!!), när det bara var en tidsfråga till Nazityskland skulle kollapsa, då sålde Sverige gladeligen järnmalm till Hitlers glada gossar.
De allierade, som otvivelaktigt var på väg att segra eftersom även västfronten fallit (Normandie), var så förbannade att de planerade att ockupera Lappland.
 

Hmm..

Skrivet av  cb
Planhushållning är inte socialism, socialism är inte planhushållning. Socialism rör ägandet av produktionsmedlen, plan/marknadshushållning är styrmekanismer för tillgång/efterfrågan/prissättning m.m. Det där har vi dragit förut. Socialistisk marknadsekonomi fanns i Jugoslavien och finns i Kina.

Sedan finns inga renodlade system heller, vare sig vad gäller ägarförhållanden eller marknadsmekanismer.

Däremot var det intressant att läsa utdragen ur partiprogrammet. Jag ser ett förespråkande för planekonomi här, under det lätta kamouflaget "demokratisk styrning av marknaden". I praktiken fungerar det inte med alltför mycket styrning. I praktiken finns det å andra sidan inga marknader som är helt frisläppta heller.
Ganska mycket snömos över det hela alltså, föga förvånande.

Sverige har väl till största delen varit ett kapitalisktiskt land, vilket dock inte hindrat att en del produktionsmedel varit samhällsägda (SJ, Posten, FFV, Televerket) eller fortfarande är det (Vin & Sprit). I Frankrike är andelen av företagandet som är i samhällets ägo större än i Sverige, men inte kan man på allvar hävda att Frankrike är socialistiskt. Något mer socialistiskt än Sverige möjligen.
 

Artiklar från Familjeliv