Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ang. förlossningsplan.....

Skrivet av Sosofofia
Jag TÖRS inte göra nå´n... Ska försöka förklara varför.

Den kvinnliga läkaren jag träffade för att få snittet beviljat var VÄLDIGT otrevlig mot mig! Det första hon sa (efter att ha presenterat sig) var: JAG ÄR HELT EMOT PLANERADE SNITT, FÖRSTÅR INTE VARFÖR VÅRT LANDSTING GÅR MED PÅ SÅN´T... När hon se´n gjorde ul så frågade jag om det gick att se vilket kön det var men då blev hon sur och svarade: INTE NOG MED ATT DU VILL BLI SNITTAD, DU VILL ÄVEN VETA KÖNET MEN DET TÄNKER JAG INTE TA REDA PÅ! DET SKULLE TA ALLDELES FÖR LÅNG TID OCH DET ÄR INTE ENS SÄKERT ATT BEBISEN LIGGER SÅ MAN KAN SE DET.... Allt såg bra ut och se´n visade hon mig stjärten underifrån och sa: HÄR ÄR URINBLÅSAN OCH HÄR HAR VI KÖNSDELARNA, VÄRST VAD DEN SPRETAR PÅ BENEN. Så hånlog hon... :-(

Tyvärr så känner jag mig inte som att jag kan komma med några krav/önskemål nu när hon var så "snäll" att hon "gick med på snitt"... Jag ska väl vara tacksam att jag fick snitt som hon också fick in så fint då vi pratade om detta...
Svar på tråden: Ang. förlossningsplan.....

Nej fy!

Skrivet av  Vickan m. Maya bf 10/6
Så får hon ju inte behandla dig!! Självklart ska du kunna ha en födselplan med dig! Det är väl inte hon som ska snitta dig?? Är det hon så tycker jag du ska kräva en annan läkare! Det har du all rätt till!
 

Men du!

Skrivet av  Anna med Maja, snitt 12/6 (-20 dgr)
Det är väl inte den läkaren som ska snitta dig? Och är det det så se till att få byta, det har du rätt till.

En förlossningsplan går du igenom med din barnmorska, inte läkaren. Du kan också begära att få veta vem som blir din bm och träffa henne nu ett tag innan snittet och gå igenom allt med henne. Ring förlossningen bara och förklara. Det är också väldigt bra om du går till operation på besök innan.

Om du är minsta orolig tycker jag du ska skriva en. Det har hjälpt mig mycket som jag skrivit om tidigare. Min förlossningsplan finns nedan någonstans, inlägget hetre "Här är den". Den kanske kan ge dig lite uppslag.
 

Tack..

Skrivet av  Sosofofia
för ditt svar..

Jag har tidigare läst din fp och det var då jag kom på att jag verkligen skulle vilja ha en jag också...

Jag skulle vilja få med att jag vill se efter könet själv, få lill*n på bröstet direkt (om det är möjligt), att pappan och bebisen är hos MIG så mycket det bara går, att vi får en fikabricka precis som dom som föder vaginalt får. Inte så stora krav kanske men det är mina önskemål iaf...
 

Näe...

Skrivet av  Också västmanlänning
...det kan bara inte vara sant! Vilken jubelidiot (ursäkta uttrycket!!). Jag såg i ditt info att du är från Västmanland. Gjorde du detta på c-las i V-ås? Skulle väldigt gärna vilja veta vem det var du träffade, eftersom jag själv är västmanlänning och gravid med mitt andra barn...
 

Ja på c-las i V-ås..

Skrivet av  Sosofofia
var det. Läkaren hette Carina Björklund. Jag vet inte om hon hade en dålig dag just då eller vad det var.. :-( Jag tyckte iaf att det var olustigt.
 

Skriv en plan du!

Skrivet av  Malin
Klart du kan skriva en förlossningsplan om du känner att du vill det! Den läses av den barnmorska som har hand om dig när du kommer in. Barnmorskan vet ju inte om att du hade en negativ läkarerfarenhet. Vilken barnmorska det blir kan du däremot inte få veta i förväg som Anna med Maja tipsade om. Systemet fungerar nämligen inte så i Västerås.
Att få se operationssalen (som ju ligger på själva förlossningsavdelningen) kan du be att få göra via Klara-mottagningen om du vill det. Att ringa till förlossningen direkt för att få visning går inte längre, de har slutat med såna visningar för att de tog för mycket tid från de födande mammorna som ju självklart ska få den uppmärksamhet/tid de behöver. Däremot har mvc visningar själva.

Synd att du träffade på en läkaren som du upplevde så otrevlig, blev också nyfiken på vem det var du träffade. En del läkare säger ju saker lite ironiskt och menar det kanske lite skämtsamt istället för elakt men då ska man ju förstå det också och inte känna sig kränkt. Träffar du denna läkare igen så tycker jag att du ska säga hur du upplevde det om du vågar det.

Det är inte alls säkert att du blir snittad av den som beviljade snittet för det beror på vem som har hand om förlossningen just den dagen och det kan variera.
 

Kan få veta bm ändå

Skrivet av  Anna med Maja, snitt 12/6 (-20 dgr)
Om förlossningen inte direkt själva vill ställa upp på samtal och inplanering av bm så kan man gå via Aurorabarnmorskan. Alla ställen ska ha någon form av Aurorakontakt och det är till dem man kan vända sig om man är orolig eller bara vill planera sin förlossning lite mer.

Det gäller bara att stå på sig! För mig var det inte ett dugg svårt. Ringde bara till förlossningen och bad att få tala med den bm som är Aurorakontakt och det fick jag. Behövde inte säga många ord i telefon utan fick ett möte inbokat. Hon var kanon. Vid andra mötet hade hon den som blir min bm med sig. Hon själv skulle gå i pension annars hade jag fått henne.
 

Tyvärr

Skrivet av  Malin
fungerar det inte så i Västerås. Personalen roterar nämligen mellan BB, gyn, specialist mvc, ultraljudet, neonatalen och Klara (i ditt fall heter det Aurora). De som är på Klaramottagningen har det någon dag i veckan, resterande tid har de på förlossningen eller specmvc. De är alltså inte på samma ställe hela tiden.

 

Men...

Skrivet av  Anna med Maja, snitt 12/6 (-20 dgr)
...vill inte bråka med dig *ler* men det är ungefär likadant här, fast personalen roterar mellan förlossning, BB och lätt-BB. Den man träffar på Klaramottagningen hos er kan ju kolla med forlossningen vilka som jobbar där just den specifika dagen. Sedan kan en bm utses och den och mamman och ev. pappan kan träffas innan och planera/gå igenom. Det borde väl funka? Med lite god vilja i alla fall.

Det är inte rutin här om det var så du uppfattade det men jag fick till det så eftersom det var en förutsättning för mig för att kunna föda barn.
 

Skämtsamt?!?

Skrivet av  Sosofofia
Jag tycker att det finns tillfällen och ämnen man inte skämtar om... Vet ni i personalen HUR utsatt men känner sig i en så´n situation? Man sitter i ett rum med dämpad belysning och ska förklara för en främling hur man känner det...... Inte är det då min uppfattning om en "kul grej"! Ironiska kan väl personalen vara i fikarummet istället... Ska man skämta i ett så´nt läge så ska man väl göra det med ett leende på läpparna?!? NÄ, jag kände mig som sagt väldigt illa till mods... :-(
 

Jag skrev ju

Skrivet av  Malin
att ska man säga något ironiskt och skämtsamt så ska det ju vara så man begriper det!!! Läs vad jag skriver och hetsa inte upp dig så mycket för jag höll ju med dig. Tycker inte heller att det är läge att skämta vid sådana tillfällen men gav dig en möjlig idé om varför hon sa som hon gjorde.
När du nu sagt vem det var så kan jag mycket väl förstå att hon uttryckte sig så för hon är minsann inte alltid så psykologisk och trevlig. Hon brukar inte jobba på specmvc i vanliga fall men det är många läkare som flyttat så det kan vara därför som hon är där tillfälligt.
 

Formulerade mig dåligt...

Skrivet av  Sosofofia
då jag svarade...... *menade inte att klaga på HELA personalen*

Jag har blivit JÄTTEBRA bemött av övrig personal på spec.mvc i V-ås! Tycker bara att det inte är direkt försvarbart att en läkare "trycker ner" en så...

*Ber om ursäkt*
 

Nej va trist...

Skrivet av  Mia & Junior snitt 31 Juli
Så där får hon inte behandla sina patienter och du ska snarast ta upp detta med din ordinarie Barnmorska.

Du har rätt att bli behandlad på ett värdigt sätt...och att bli snittd av en läkare som du känner förtroende för.
Du har ALL rätt i hela världen att skriva en förlossningsplan...och det tycker jag att du ska göra också. Du är en unik människa och endast du vet vad som är rätt för dig och hur de ska kunna ge dig den vård och behandling som just du behöver.
Du har deffinitivt samma rätt om oss andra att ställa krav och ha önskemål för att göra ditt snitt till en behaglig upplevelse.Oavsett hur ditt barn föds är detta DIN förlossning...ingen annans.

Kram Mia
 

Så illa får man inte bära sig åt!

Skrivet av   E
Detta beteende handlar varken om stress eller "ironi" (...)! Hon bar sig så illa åt att du helst ska göra något åt det. Skriv både till verksamhetschef och förtroendenämnd. Att bara gå tillbaka till HENNE och fråga vad hon menade, gör ingen större nytta.

Gör så mycket du orkar. Om du inte gör någonting, finns risken att du ångrar dig i efterhand. Och du ska naturligtvis inte behöva gå runt och vara rädd för att bli utsatt för henne igen (vid snittet t ex).
 

usch

Skrivet av  Pigleton
så får man verkligen inte bete sig. Är mycket tacksam att min läkare mest var stressad och inte otrevlig iaf. Hade jag fått henne hade jag brutit ihop.

För din egen skull så tror jag att det vore bra om du skrev ett brev eller på något sätt tog kontakt med hennes överordnade.

Ångrar innerligt att jag inte gjorde det med den barnmorska som skulle hjälpa mig med amningen på BB genom att skälla ut mig för att jag lagt sonen "fel".

Ge inte upp dina önskemål, det är din dag, din bebis och hon är där för att hjälpa dig. Det är vad hon får betalt för. Om hon tycker annorlunda än dig spelar inte det minsta roll i det fallet. Och vad det gäller snäll och går med på snitt så är det rent löjligt. Du föder inte barn för hennes skull utan för din egen .....

Lycka till och stå på dig *styrkekram*
 

Artiklar från Familjeliv