Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Är 0,5 Mbit/s snabbare än 100,0 Mbit/s?

Skrivet av Ny bredbandsanvändare.
Har fått bredband via Glocalnet, för 249 Kr/mån. Då får man en hastighet av 0,5 Mbit/s.

Men på vår Nätverksstatus står det att hastigheten är 100,0 Mbit/s.

Och hur kommer det sej - för enlig Glocalnets andra paket kan man få hastighet som är 8 Mbit/s.

Hur snabbt är egentligen 100,0 Mbit/s..?

Förut (med eget modem) hade vi omkring 50 kB/s.

Kan ingen ge mig en tabellräknare eller länk, för kB och Mbit är väl ungefär som dl och cl o l och sånt?

Svar på tråden: Är 0,5 Mbit/s snabbare än 100,0 Mbit/s?

Det är nog

Skrivet av  PBSthlm
hastigheten på nätverkskortet som du ser.
 

100Mb/s

Skrivet av  Flu
är hastigheten som nätverkskortet pratar med ADSL-modemet med. Det är därför du ser den hastigheten. Modemet, klarar bara av att tala med telefonstationen i högst 0,5Mb/s (eller 8Mb/s).

Ett vanligt gammalt telefonmodem har en hastighet av ca 0,05Mb/s.

Hastigheter anges i rå megabit per sekund, fast storlekar anges i megabyte, så det kan lätt bli förvirringar. Och det finns ingen standard för om man med MB menar megabyte eller megabit. :-( Men en megabyte är ungefär 8 megabit. Och en mega är 1024 kilo, såvida inte man talar om hårddiskar, för då är det 1000 kilo. Och likaledes så finns det ingen standard för om man menar 1000 eller 1024, då man anger kilo.

En musiksnutt på 3 minuter är ca 3megabyte stor, eller 30megabit. Teoretiskt sätt så kan man alltså ladda ned ungefär 3 stycken låtar per sekund om man har tillgång till 100Mb/s hastighet. Men vid 0,5Mb/s, så tar det å andra sidan en minut att ladda ned en låt. Och vid 8Mb/s, så tar en låt ca 4 sekunder att ladda ned.

I teorin.

I praktiken går det nästan aldrig så snabbt, eftersom det förutsätter att det inte finns någon flaskhals på vägen, och att alla inblandade datorer hinner pumpa ut bitarna i tillräckligt hög hastighet.

Dessutom är det egentligen 8 bitar per byte (och inte 10 som jag skrev ovan), men det behövs lite lull-lull för att garantera att varende en av alla dessa miljoner bitar som finns i en film kommer fram på rätt sätt. Så det måste skickas fler än 8 bitar för varje byte. Men varje bit tar en viss tid att få fram, så det gör också att det tar längre tid i praktiken än i teorin att överföra en fil.

Och skall man göra en överföring till/från andra sidan av jordklotet så spelar det ingen roll att bitarna flyger med ljusets hastighet runt klotet; Det är ett långt avstånd, och det tar en stund för bitarna att komma på rätt plats!
 

Artiklar från Familjeliv