Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Eszter, om skor!

Skrivet av njila
Hej Eszter!

Jag skulle vilja fråga dig om rådet jag har fått att sätta på min son skor nu när han börjar dra sig på fötter. Som jag har förstått det är det viktigt med stöd för vristen och att förhindra att tårna böjer sig. Vi är inte ens inskrivna på HAB än, och vad jag vet är det flera månaders väntetid på specialskor, så jag känner att jag inte har råd att vänta på klargörande längre.
Min son har spastisk diplegi, jag tror att den är mycket lindrig. Hans vänsterhand är också påverkad. Han är 14 månader, prematur.
vi har lärt honom att krypa och nu har han krupigt i snart en månads tid. Han tränar också mycket på att dra sig upp. Han gör det genom att dra sig upp med armarna från knästående och sträcka på benen och liksom vippa sig över tåspetsarna. Tårna hamnar ofta under foten, i synnerhet stortån blir väldigt sned.
Jag drar mig för att sätta skor på hans fötter, mycket balanskänsla sitter ju i just tårna. När han kryper jobbar han mycket med just tårna, och de senaste dagarna tycker jag mig se att han kämpar för att få en fot rätt när han ska resa sig. Han får inte alla tårna med sig än. Vristerna är fortfarande sneda, men bara ibland ser jag tydligt att han står på insidan av foten.
Sätter jag stela skor på honom är jag rädd att den här träningen av foten ska upphöra, min instinkt säger mig att jag ska låta honom jobba och pilla fram hans tår så fort jag ser att de hamnat under foten. Är jag helt fel ute?
Vi ska komma på bedömning i oktober, men just i dagarna försöker jag komma med till den 12 september i Solna. Det känns som om han behöver hjälp just nu, med sitt sittande som är mycket dåligt/snett och med hur han ska stå/gå innan han lärt sig det själv och kanske helt fel inlärt.
Vi som föräldrar är ju inte några specialister, vi gör bara vad vår instinkt säger till oss, och hoppas på att vi inte gör mer skada än nytta.
Tacksam för svar.
hälsningar
Svar på tråden: Eszter, om skor!

Svar om skor

Skrivet av  Eszter på Move & Walk
Tack för din fråga och jag hoppas att mitt svar hjälper Er något.
Det är viktigt att barnen får möjlighet att röra sina musklerna aktivt i olika situationer. Därför tycker jag att du skulle inte ge skor till honom (hemma).
Vi brukar säga att en sko är ett bra stöd ( om det behövs för deformationer) men samtidigt ger en bra skor möjlighet till aktiviteter.
Jag kan inte tänka mig att Din son (14 mån) redan har så stora deformationer så han skulle behöva speciella skor. Men visst jag vet inte allt om din son.
Du kan inte skada honnom under en så kort tid ( tills Ni kommer till oss) om Du inte använder skor.

Men om han börjar att blir intresserad av att gå utomhus varför använder ni inte en " vanlig" bra gympa sko?!

Hälsningar,

Eszter
 

Artiklar från Familjeliv