Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Åh, svärmor :(

Skrivet av KmA&V
Jag vet inte hur jag ska reagera på allt min svärmor gör och inte gör. Hon är extremt snål. Speciellt mot sig själv. Hon har inte köpt sig ett endaste klädesplagg under sitt liv, tror jag. Hon ser hemsk ut. Så man skäms över att gå ute med henne! Fast det verkar bara vara jag som gör det.

Det konstiga med allt är att jag känner mig dum då jag försöker säga ifrån. Hon komenterar i förbifarten mina åsikter. Hon tycker att man ska slita på de gamla grejerna man har. Visst tycker jag också att det är lite köphysteri ibland. Men inte sjutton behöver hon väl käka upp pizzakanterna som barnen lämnat, klippa ut frimärkena om posten inte stämplat dem, äta upp resterna som de andra i familjen inte ätit upp på sin tallrik, låta bli att tända lampan då man duschar, återanvända gammalt julpapper (så tomten inte fattar vem paketen är till för det sitter gamla julklappsadresser kvar).... Allt är så extremt.

Jag har varit en del av denna familj i 7-8 år. Och man blir påverkad av de kommentarer man får.

Men idag var de förbi hemma hos oss, barnens farmor och farfar. Och då var hon och kände efter i mina blommor och påpekade att de var väldigt torra.... Sjuk som jag är idag och lättretad, svarade jag arg och bestämt att jag hatar då folk kommer hem till mig och gräver i mina blommor... Jag vet att jag kanske överreagerar men jag irriterar mig på tanten så in i h-e. Men ändåsitter jag här med dåligt samvete över att jag var otrevlig...
*Suck* Finns det nån som har det som mig? Eller vill kommentera (både pos&neg respons)
Svar på tråden: Åh, svärmor :(

Nu vet jag

Skrivet av  Jo73hanna
inte hur gammal din svärmor är. Nog för att hon kanske borde unna sig skaer till sig själv...varför inte ge henne ett prestent kort (på fortvård el dyl då)...men att ta bort ostämplade frimärken äta pizzakanter är inte så farligt & kanske tycker hon att hon ser bra i duschen iallafall.
Omni kommer ba överens så ta med henne på ett dag spa när hon fyller år & låt henne unna sig nån skön massage.
Skäms inte så mycket över henne, så länge hon är hel & ren är det ok!!!
 

Tack för svaret...

Skrivet av  KmA&V
Problemet är alltså att hon inte är hel. Utan har trasiga kläder. Ibland ser hon alltså ut som den värsta fördomens bild av en uteliggare.
Vi har faktiskt försökt att köpt grejer till henne men allt hamnar i lådor för hon har så mycket kläder att slita ut först.(dessa är alltså sånt hon fått från nånstans, eller hittat i tvättstuga, eler ärvt då hennes mamam gick bort)

Jag vill självklart inte föra över min irritation mot henne på barnen. jag får bita mig i tungan ganska ofta. Barnen tycker om henne som hon är. Men idag då deras farmor var här så tyckte farmor att jag var oekonomisk som lät barnen rita på hela vita ritpapper, det fanns väl säkert nån reklam som jag hellre kunde ta?!?

Jag ville gärna att vi ska ge svärmor och svärfar en kryssning till Riga i julklapp men ingen av sambons syskon tror att hon vill åka. Och köper man kläder blir de inte använda :( Idag hade hon strumpor som hade minst 5 hål i varje....

 

Låt henne vara

Skrivet av  mamma 3b
Du verkar faktiskt väldigt aggressiv mot henne, jag förmodar att du inte skulle ha reagerat likadant om en kompis kännt i blomjorden.?

Låt henne spara på sitt sätt, tänker man efter så är det förmodligen ett ganska klokt resonemang från hennes sida , dvs att inte göra som vi andra och slå in saker som vi inte behöver i papper som strax därefter rivs av och kastas bort....Och äta rester från barnens tallrikar känner jag många som gör, det är nog en typisk föräldragrej.

Det låter mera som att du bara irriterar dig på henne vad hon än gör. Mitt tips är att du försöker att inte bry dig så mycket, tänk för dig själv att alla är vi olika. Och låt din man/sambo/kille och barnen tycka om sin mamma/farmor på sitt eget sätt.
 

Visst irriterar jag mig ;)

Skrivet av  KmA&V
Det var väl det som var anledningen till att jag skrev härinne ;)
Det där med blomjorden var en sån där bägaren-rinner-över situation. Jag brukar inte säga nåt.

Hon är väldigt speciell. Och jag försöker verkligen att acceptera henne som hon är. Men det är trots allt inte 30-talets depression.

Hon får gärna spara på sina lustiga vis. Det som stör mig är då hon kommenterar våra inköp/val. Jag säger ju inget annars om hennes sätt.
Många av mina kompisar skulle smälla av om de såg allt hon gör, det gör jag trots allt inte. Så jag tycker iaf att jag har överseende med det mesta.
Men det stör mig ibland att hon vill att mina barn ska ha gamla, trasiga kläder(alltså sparade gamla kläder hennes egna barn hade under uppväxten) på sig för att inte slita på de kläder ded har på sig då de kommer dit. Att kläderna är omoderna är en sak men dessa plagg är lappade och lagade och ofta med massa hål... Men visst jag ska försöka att ha överseende även med detta i förtsättningen.
Tack för din åsikt!
 

Det går nog inte att ändra på

Skrivet av  Lena_O
Vet precis "typen" som din svärmor tillhör. De som har fått lära sig att överleva med att återanvända.

Diskar hon skogaholmspåse, och fryser in i bregottpaketen, lagar hål i handduken med att sy ett extra veck?

Det är också lätt att fastna i gamla vanor/ovanor. Det är ju en trygghet för henne och ingår i hennes identitet. Att försöka ändra på henne är inte så lätt.

Däremot skulle du kunna fynda ihop en ny garderob på ställen som Röda Korset, där du kan hitta fina kläder. Då skulle hon inte känna sig riktigt lika obekväm som med sprillans nytt.

Att hitta en "garderob" där allt passar ihop. Tänka på vilka färger som lyfter hennes egna.

Men inte köpa nytt, det skulle hon aldrig använda utan "spara" till framtiden.
 

Javisst gör hon dessa saker..

Skrivet av  KmA&V
Hon har alla brödpåsar till soppåsar också, för de finns ju ändå. Visst är tanken bra men de är ju lite väl små. Men det tycker inte hon, hon har istället 15 stycken under diskbänken.

Hon brukar inte ha kläder som passar överhuvudtaget, utan byxorna hänger i midjan, tex. Men då säger hon nåt i stil med : Jag har så mycket gamla kläder i garderoben så jag får lov att använda dem då jag fått dem.
Tyvärr är inget plagg köpt för att passa hennes kropp.

Jag och dottern har sytt på pärlor på ett par fleecevantar till henne i julklapp. Då vet man att hon känner sig tvungen att använda dem, eftersom det är barnbarnen som pyntat dem ;)
Jag blir nästan ledsen då jag tänker på hur hon undervärderar sig själv. Sist då hade hon trasiga lortiga arbetshanskar på sig, då vi skulle gå på promenad. Då jag frågade om hon inte frös, eftersom det var så stora hål sa hon : Nja, men de dög inte åt Kalle(svärfar) att ha längre, men så stort fel är det ju inte.
*snyft* Det är rätt tragiskt.
Men ränderna går väl aldrig ur.

Skulle jag köpa begagnade kläder skulle hon säkert inte använda dem heller. Hon kan gå runt med gamla gympadojor som min sambo hade på 80-talet, som tex saknar plös :(
 

oh, shit

Skrivet av  Maria m. S & A
Är jag helt förtappad nu *S*? Jag återanvänder gamla brödpåsar några gånger till det hembakade brödet.
Jag fryser in bär i gamla mjölkkartonger för de är så himla bra att stapla i frysen.

Din svärmor, KmA&V, verkar tagit sin snålhet ett snäpp längre. Det låter nästan lite sjukligt.

Efter min mans mormor hittade de lådor men gamla jordgubbskartonger ihopvikta, gamla tvålsnuttar, plastpåsar och tom gamla tandborstar. Den som spar han har du vet*fniss*
 

Ja, angående tandborstar...

Skrivet av  KmA&V
Min svärmors barnbarn får använda en och samma tandborste om de glömt, då de är där. Hon diskar den emellan.

Nej, jag sparar också brödpåsar om de är fräscha, så det är säkert inte alltför ovanligt. Men jag sparar inte udda plastlock som min svärmor gör. Hon använder dem uppepå mat på ett fat för att då blir det inte kladdigt i den återanvända brödpåsen, som hon drar över, då det ska förvaras(alltså till rester), så då kan hon återanvända påsen igen, smart va?!
 

Extrem svärmor...

Skrivet av  Fia
du har. På ett sätt är det tragiskt med denna snålhet och att aldrig unna sig något, på ett annat sätt låter det lite komiskt oxå. Hon verkar värre än Joakim von Anka. Har hon väldigt ont om pengar så hon måste göra såhär? Eller sparar hon på hög, och i så fall till vad?
 

Hennes föräldrar hade det nog...

Skrivet av  KmA&V
inte så fett för de gjorde likadant. Så det sitter i.Sen har hon varit hemma med barnen i många år. Jobbat några år men lider numer av fibromyalgi. Så hon är sjukskriven halvtid men har valt att inte jobba den andra halvan heller, för hon har så mycket att göra hemma(de har inga lån kvar på huset dock, så deras boendekostnad är nog minimal)...
Angående att göra hemma. Man måste ju ruska sängkläderna varje dag tex,för då kan byta rent bara var 3:e/4:e månad och det sparar ju några tvättar...

Jag tycker det är sorgligt egentligen. Men jag får väl acceptera att hon är sån. Synd bara att hon inte accepterar att nästan ingen annan är som henne ;(
 

Oj vad jag fnissar

Skrivet av  Ewa
men det har jag verkligen inte alltid gjort! Har du månne hittat min nyligen döda svärmors försvunna syster? Oj vad många ton ilskeenergi som gått åt på henne! Mina bästa år med henne var nog när vi inte pratade på tre år tror jag...Jämt ilska för att man inte gjorde och tänkte som hon. En halv miljon på banken och tjugo kronor att dela på till tre barn... Gamla salt pepparbyxor från sjuttiotalet - till snyggbyxor. Värst var nog vi rensade lägenheten. De trodde inte sina ögon. Vi slängde tre säckar med snyggt urdiskade påsar pedantiskt ihopvikta, tre säckar med utslätat presentpapper+blompapper, en stor påse med brödpåsförslutare m m. Bland maten (tjugosex påsar med urgånget datum) var den värsta rariteten vaniljsås från 1974. Ja du vad tror du? är de släkt?
 

Ja, det låter nästan..

Skrivet av  KmA&V
så. Min svärmor brukar om någon påpekar att det är utgånget datum säga "jamen, passa på och ät upp det då innan detär nåt fel på det" ;) *mumma*

Hon är ju egentligen snäll men hon tycker att jag är slösaktig då jag inte använder slickepott för att få ur sista droppen ur stekpannan och liknande. *suck*

Men, vad kul att höra att det är fler som stör sig på släktingar ;)
 

Men förresten..

Skrivet av  KmA&V
denna tant är generös mot barnbarnen. De får ofta pixiböcker, godis, kakor. Och fina saker i julklapp.
Men mot sig själv är hon såhär snål. Och då det kommer till hushållsgrejer då tycker hon att alla ska snåla... Att slå ut överblivet kaffe är en synd enligt henne, det ska sparas i en kopp för att kunna värmas i micron, och kannan ska såklart sköljas med lite vatten och detta hälls i i det överblivna kaffet...
 

Det är visserligen bra

Skrivet av  Ewa
MEN jag tycker det är jättegräsligt när de är snåla mot sig själva. Det är väl bättre det finns enbart en slant till begravningen och att de har haft ett bra liv. Jag hade sett svärmor le och mått bra än detta surmulna alltid sparsamma. Hon kan ju inte mått bra. Men jag tror tyvärr inte de går att ändra på.
 

Ja, jag skulle gärna...

Skrivet av  KmA&V
köpa en hel garderob med nya kläder åt henne. Eller ännu hellre att hon skippade att köpa så mycket till barnbarnen och satsade på sig själv i stället!
Tyvärr tror jag att det är ännu värre sedan hon bara är hemma och är sjukskriven. Nu träfar hon nästintill aldrig någon utom familjen och tar sig inte själv ut på nåt kul. Fast hon följde med på ett julbord förra veckan :)
 

Oj vad jag fnissar

Skrivet av  Ewa
men det har jag verkligen inte alltid gjort! Har du månne hittat min nyligen döda svärmors försvunna syster? Oj vad många ton ilskeenergi som gått åt på henne! Mina bästa år med henne var nog när vi inte pratade på tre år tror jag...Jämt ilska för att man inte gjorde och tänkte som hon. En halv miljon på banken och tjugo kronor att dela på till tre barn... Gamla salt pepparbyxor från sjuttiotalet - till snyggbyxor. Värst var nog vi rensade lägenheten. De trodde inte sina ögon. Vi slängde tre säckar med snyggt urdiskade påsar pedantiskt ihopvikta, tre säckar med utslätat presentpapper+blompapper, en stor påse med brödpåsförslutare m m. Bland maten (tjugosex påsar med urgånget datum) var den värsta rariteten vaniljsås från 1974. Ja du vad tror du? är de släkt?
 

som om det vore jag

Skrivet av  jeanette,
hej, du behöver inte känna dig ensam att behöva få dåligt samvete, jag vet jag har haft samma jävl... ursäkta svärmor i 17 år. Hon blev jobbig den dagen vi blev med barn våren -96 då började hon med sitt tjat.. Hon är oxå snål, sparar julpapper osv. När vår son fyllde år i febr så fick han en leksak ifrån Röda korset som var inslaget med julpapper och man såg oxå lappen GOD JUL XXX IFRÅN XXX kul va. I år så firar vi inte julen med dom, vi har haft så att varannat år med min mans föräldrar och mina mamma. Hon är arg i år eftersom vi inte kommer så hon har sagt till barnen att dom inte kommer att få så många julklappar efter som ni inte kommer ner till farmor och farfar. Dom har en gård ca 30 min ifrån oss men en lgh där vi bor. Senast hon var hemma där vi bor så frågade jag henne efter en heldag hos oss utan att hjälpa till med något hon har ätit och fikat hela dagen och även tjatat om hur mycket hon hann med när hon hade tre pojkar ( jag har två en flicka och pojke) jag påpekar då att jag arbetar 100 % och även pendlar 8 mil varje dag. Hon var hemmafru.. men då säger hon men jag jobbade hemma 100% jag blir så trött. Men ibland orkar jag inte utan talar om vad jag tycker och då gråter hon och säger men jag som älskar er så mycket. Och sedan sitter jag där med dåligt samvete. kram till dig
 

Ja du,

Skrivet av  KmA&V
det verkar alltså finnas fler. Fast min svärmor köper grejer till barnbarnen. Men inget till sig själv :(
Hon köpte ett nytt strykjärn till mig för mitt gamla hade en löstagbar vattentank som gått sönder. Då jag fick det nya ville hon själv ha mitt gamla. För det var ju inget felpå det elektriska, det var ju fungerande men utan ånga och "sån lyx har jag aldrig haft ändå, så det duger åt mig"

Så då får man dåligt samvete över det med. Nu är hon snart 60 år och snålheten finner snart inga gränser. Graden av trasighet på kläderna ökar för varje år. Inte tror jag att hon brukade ha så där trasiga strumpor första gången jag såg henne för 8 år sen?! Fast det är ju samma strumpor förstås, som blir trasigare och trasigare....
 

Förlåt henne!

Skrivet av  MsK
Min mormor var likadan. Inte så att hon skulle haft usla kläder på sig, men hon slängde aldrig något som gick att äta och petade hellre bort möglet från brödet än att slänga det.
För hennes del berodde det helt enkelt på att hon var uppvuxen i fattigdom, blev tidigt ansvarig för flera yngre syskon. När hon sedan födde fem barn själv så satt det liksom i, att snåla och pyssla för att det ska räcka till alla. Och det satt lika mycket i på 70- och 80-talet, då jag växte upp. Aldrig slänga något! De kan komma till andvändning!

Kanske är det liknande för din svärmor, trots att hon är en generation yngre?
 

Mmm, spara allt...

Skrivet av  KmA&V
Hon sparar allt i gamla brödpåsar. För då blir det inte dammigt. Sen ligger det brödpsar överallt i hela huset. Ja, de får ha det som de vill hemma. Men det irriterar då hon fnyser åt mig för att jag gillar att få iordning vårt hem.
Det senaste exemplet på detta var då vi berättade att vi skulle tapetsera om i vardagsrummet(vi håller på nu att sätta upp en murspis, ska ta fram det gamla trägolvet och tapeten som sitter uppe är från 1970, diskret grårandig men med många hål och skavanker). Hon ansåg att vi inte behövde tapetsera om för det är ju så fint ändå. Och avslutade det hela med : "det är väl ändå att slänga pengarna i sjön, det duger väl gottoch väl som det är!"
 

Ha ha haa...

Skrivet av  Maria.K
Det kunde vara min pappa! Jag känner igen precis allt. Han badar en gång i veckan för att spara vatten. Duschar inte alls. Han åkte på en Tallinkryssning. Med medhavda tomater och äpplen i hytten så han inte behövde köpa mat...Därför ett litet tips om ni tänker fixa resa åt henne: Inkludera matbiljetter i presenten. Återanvänder 2 och 3 litersplastpåsar. Såna som alla människor slänger efter att ha använt en gång. Plockar upp tidningar från soporna som andra slängt. Ja listan kan göras hur lång som helst. Han hade det väldigt knapert som liten. Det bottnar nog i det.
 

Ja, hon skulle nog kunna...

Skrivet av  KmA&V
plocka upp kläder vid en uff-container, om hon kom åt. Jag tror att hon tagit reda på nån matta som låg vid en återvinningsstation! Det spelar ingen roll att hon inte har nån användning för det...
Tanken med en kryssning var att det skulle vara helpension så hon fick lite bättre mat och kunna sätta sig till dukat bord! Men hon verkar nu nästan lida av social fobi :( Hemma är bäst, enligt henne ;)
 

Kanske de trasiga kläderna -

Skrivet av  Lingling
- ger henne fobi för restauranger och sånt?
Nog för att vi använder brödpåsar mer än en gång, till bröd; men annars låter det en del som min farmor när hon blev gammal, och hennes syster lite också ... födda 1903 och 1893 ... jodå de köpte nytt men oftast inte dyrt, men för all del, behövde du låna pengar till en lastbil hade de nog ställt upp; men när farmor blev gammal så ... då låg fina saker hon fått av barnen i skåpen medan hon använde slitet, och gamla kläder (rätt fina en del, men) kunde någon bryta sig in för att stjäla och inget fick slängas ...
 

Det låter...

Skrivet av  Mathilde 98+03
som en exakt kopia av min svärmor! Hon gör precis samma saker,spara på allt(Brödpåsar,inslagspapper,burkar,flaskor,kapsuler,gamla trasiga sängkläder,allt!...):)
Hon köper inte heller kläder,och har 2 toppar hon växlar emellan...

Jag tycker att hon får köra sin grej om hon trivs med det,men,jag blir förbannad när hon försöker att ge mig dåligt samvete när jag handlar kläder till barnen,eller en grej till vårat hem!
Jag anser att det är min ensak att spendera mina pengar som jag vill!
Hon kommenterar oxå alla inköp,stora som små,lägger sig i ,vill veta hur mycket vi betalar för saker och ting.
OCH hon går oxå och känner på mina växter varje gång de kommer på besök!
Är det en "svärmors grej",eller???
Min morsa skulle aldrig komma på tanken att kolla om jag vattnar mina blommor.

Hon får mig att känna mig som värsta "slösmaja"!:)

Trevlig Jul/Mathilde
 

Ja, just så!

Skrivet av  KmA&V
Känner ju jag med. Hon kan vara på sitt sätt bara hon låter mig vara ifred ;)

Ja, blommorna är nog en tantgrej som svärmödrar gör!

Det som är mest synd med min svärmor är att hon kan inte sätta sig till bords utan ska hålla på och diska, plocka, fixa när alla andra äter. Detta gäller även julaftonen! Och det tycker jag är så trist. Och så är hon lite nervös av sig med så hon är på alla hela tiden och frågar om hon glömt nåt...

Undrar hur många gånger jag fått höra om den barnvagnen som hon hade till sina barn, den var begagnad av 3 familjer innan, så använde hon den till sina 4 barn födda mellan 69&80, sen sparade de den och hade den som extravagn till det äldsta barnbarnet född 93. Sen var hjulen kaputt, men inte har de slängt liggkorgen för det, Det kan ju vara bra att ha kvar *S*
 

Kanner igen mig lite...

Skrivet av  Abbie m. Isabelle och lillan
for min farmor ar lite san...
Jag bor i usa och hon var nyss har och halsade pa, sa hon unnar sig ju anda vissa grejor, men hon kommenterade massor med grejor som hon tyckte att jag gjorde fel...
Vissa grejor tycker jag dock ar lite ackliga som hon gor...diskar knappt med diskmedel...tvattar inte handerna med tval efter att ha varit pa toa...(hon sa det till mig efter att jag ifragadsatte henne nar vi var pa offentliga toaletter). Hm...
Sa nar hon var har sa skoljde hon den smutsiga disen i KALLT vatten. Kalla mig hysterisk men det ska vara varmt vatten OCH diskmedel...

Jag forstar att du reagerade mot blom-incidenten, ibland blir det for mycket!!


 

hon kanske

Skrivet av  mim
är uppväxt under svårare tider än vad vi kan fatta. Har likadana släktingar själv som växte upp under kriget, vilket man brukar få höra ibland.
Det kan vara svårt att släppa såna upplevelser.
 

Njae...

Skrivet av  KmA&V
Hon växte upp under enkla förhållanden på landbygden i mellansverige och föddes 1946, så kriget var ju trots allt över.

Men hennes föräldrar var helt klart lika snåla och hon är äldst i syskonskaran. Så det är mer eller mindre medfött eller tidigt inlärt.
 

Min farmor är sån

Skrivet av  Pimpim
I en del familjer är detta normalt. Jobbigt ändå om du känner att hon får kommentera hur du gör, men inte kan kommentera hennes vanor. Jag skulle tro att hon haft en uppväxt utan så mycket pengar, även om det också finns rika sparare. För hon anser sig nog inte snål utan sparsam. Min farmor är likadan, men så har hon haft extremt lite pengar och växte upp i början av seklet. Är inte säker på om de ens fick några julklappar och el har hon inte haft hela livet. Det sitter nog i ryggmärgen att vara sparsam och om hon inte sparar så skulle hon nog få ångest. För att inte vara sparsam var nog lika med, ja kanske misär, under många år av hennes liv, kanske fortfarande. Det är trygghet att känna att man har pengar till el, att maten inte kastas, att spara snören och presentpapper. Jag vet att min mamma retade sig på just detta hos sin svärmor. Och att hon nästan aldrig köpte nya kläder utan använde sånt som kanske hängt med i 30 år. Men jag ser det snarare som något pittoreskt att t ex spara mjölpåsar för att förvara kakor och bullar i. Tänk, för inte så många decennier sedan fanns det inte plastpåsar. Varför inte hjälpa henne lite. Fråga om du får ta med henne ut och köpa lite nya kläder. Hon kanske har väldigt svårt att unna sig det. Det kan bli helt fel, eller helt rätt. Det var en tanke i alla fall.
 

Tyvärr...

Skrivet av  KmA&V
Så funkar det inte med inköp av nya kläder till henne. Inte nå vidare iaf. Förra julen köpte min svägerska ett set med tröja och byxa i julklapp åt henne. Det var en sån här typisk tantig, skön dress i swettiskvalité. Alltså för mig en hemmadress att slappa i. Men inte är det det för svärmor inte- hon tycker att det är värsta finkläderna, så hon låter den ligga i skåpet ;(

Det är nog tyvärr så att hon inlärt detta tankesätt tidigt i barndomen. Och det är svårt att lära gamla hundar att sitta ;)
 

låt gamla hundar sitta

Skrivet av  moteld
eller vad det nu heter. undvik henne så gott det går är mitt hetaste tips.
 

Det är väl bara att acceptera henne.

Skrivet av  
Hon har väl antagligen växt upp under knappa förhållanden, eller haft en pappa eller liknande som "fostrade hennes sätt att tänka.."
 

Artiklar från Familjeliv