Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Översynt/Nystagmus

Skrivet av Åsa
Då vår son var tre och en halv månad gammal påpekade en BVC-sköterska att vår pojke flackade med blicken. Vi fick tid hos en läkare på BVC som sa att vår pojke antingen var blind eller neurologiskt skadad. Detta var naturligtvis väldigt chockerande för oss eftersom vi har världens gladaste och charmigaste unge förutom att han flackar lite med blicken. Vi fick träffa en barnläkare/neurolog som konstaterade att det inte var något neurologiskt fel på vår son( han är till och med motoriskt tidig) och han fick en remiss till en ögonspecialist. Ögonspecialisten konstaterade att hans ögon var friska men att han var starkt översynt. Han fick ett recept på glasögon(7+) och nu har han haft dem i 3 veckor. Hon pratade även om Nystagmus och som jag har förstått så finns det olika typer av nystagmus och jag vet inte om han har det eller inte. Hon sa att översynthet har goda möjligheter att växa bort och jag har en svägerska som var översynt som barn och som nu har fått ta av sig glasögonen. Detta låter ju positivt men jag är ändå väldigt orolig för jag ser ju att andra barn i min sons ålder använder ögonen på ett helt annat sätt än han. De verkar titta mer helt enkelt. Jag får ögonkontakt med min pojke då och då men det är inte alltid. Är det någon annan som har liknande erfarenheter? Jag känner mig rätt ensam med min oro./Åsa
Svar på tråden: Översynt/Nystagmus

Hej Åsa!

Skrivet av  Lotta m Hampus & Oskar 020617 + 3till
Jag har en liten kille som ska till Ortopisten på torsdag och ev får han glasögon.
Han är översynt + skelögd.

Det där du beskriver stämmer in på Oskar oxå, han tittade inte heller så mycket, svårt att få ögonkontakt och lite reserverad mot andra, han är nu 8,5 mån och det har blivit mycket bättre men skelar lite mer nu.

Ortopisten som vi går hos sa att det tar lite längre tid för dom att *ställa* in ögonen på kort och långt avstånd och det har blivit en stor skillnad när vi *väntar* in han.

Får jag fråga dig hur det går för din son att ha glasögon?
Har ju lite funderingar på det eftersom han har en tvillingbror + att han är både prematur och tillväxthämmad. Han är ungefär lika stor som en 5 mån.

Kram
 

svar till Lotta

Skrivet av  Åsa
Du undrade hur det går för min kille att ha glasögon...
Ja, jag måste säga att jag tycker att han gör framsteg i sin synutveckling och det tror jag beror på glasögonen. Han fokuserar mycket mer nu, särskilt på mig och på pappa och han börjar följa med blicken ibland. Ibland känner jag mig jätteoptimistisk men ibland blir jag så orolig. På torsdag ska vi tillbaka till ögonspecialisten... vi får se vad hon säger.

Rent praktiskt så kan det vara besvärligt ibland eftersom sonen har lärt sig att ta av sig glasögonen. Han suger på dem och man får tvätta dem tio gånger om dagen. Vi bor i Stockholm och jag ska söka upp en glasögonbutik här som någon tipsade om och fråga om de har några bra hjälpmedel, typ band bakom huvudet och så.( Ögat-butik mitt emot skatteskrapan på Götgatan visst).

Hoppas att det går bra och att ni får bra hjälp.
Kram/ÅSa
 

hej!

Skrivet av  Fanny & Fridas mamma
Jag har en tjej som heter frida som nu är lite mer än 4 månader gammal. Hon blev rejält klämd vid förlossningen och hade mycket blödningar i båda ögonen i runt 2 veckor efter förlossningen, så det dröjde innan hon öppnade ögonen alls. När hon väl gjorde det så fick vi inte ögonkontakt med henne förrän hon var runt 2,5-3 månader. Och då började även Nystagmus på henne. Hennes vänstra pupill är oregelbunden, typ oval och på ögonmottagningen vet de inte riktigt om hon ser med det ögat eller är blind/har nedsatt syn. Numera tittar hon på oss mycket men har svårt att följa något med blicken.

Vi vet inte vad detta beror på alls mer än att det inte synts något på magnetröntgen, dvs inget fel på syncentra/synnerven. Utredning ska fortsätta, fast just nu finns det andra saker som prioriteras med Frida, som att hon inte äter t.ex.

*kram*
 

Artiklar från Familjeliv