Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad händer om

Skrivet av Claudia
jag har enskild vårdnad och alltid har haft det och pappan helt plötsligt kommer och vill att jag ska fixa gemensam vårdnad? Ska jag behöva fixa det? Vi har aldrig bott ihop. Ska inte han ansöka om det isåfall?
Jag är omgift och barnen har alltid bott med mig.
Svar på tråden: Vad händer om

Enkelt

Skrivet av  Adde
Du skriver under papper om gemensam vårdnad (på soc), eller så låter du bli. Har han en god kontakt med sitt barn idag så kan han få gemensam vårdnad om han stämmer dig på det. Är hans kontakt dålig eller om han brister som förälder på ett eller annat sätt (dokumenterade brister), så kommer han kanske inte att få det.

I vilket fall som helst, är det till barnets bästa så kanske du bör få till ett bra umgänge mellan barn och far. Fungerar det finns det ju ingen anledning att inte ha gemensam vårdnad. Det viktigaste måste väl ändå vara att barnen får en bra kontakt med sin pappa?

Men blanda inte ihop vårdnaden med umgänge som så många gör. Vårdnaden är den lagliga rätten att få ta del av barnets liv (skola, sjukvårdsjournaler etc). Umgänget är det som räknas för barnet.
 

Barnen träffar

Skrivet av  Claudia
sin pappa 1-3 gånger/månaden. Jag har aldrig nekat umgänge, tvärtom. Han bestämmer när han vill träffa dem och jag/vi rättar oss efter honom. Han vill ha GV för att kunna stoppa att vi flyttar etc samt att neka barnen pass (för att han är flygrädd). Barnen har rest flera gånger med mig och min man (flugit alltså). Nu har vi bytt efternamn och då måste ju barnen ha nya pass.
Vi bor långt ifrån varandra, hur fungerar det med papper till skola och dagis etc? Det blir hopplöst att försöka få tag i honom varje gång jag måste fylla i ett papper.
 

Det svårt att avgöra

Skrivet av  Adde
hur stor chans han har att få gemensam vårdnad om han stämmer. Men har ni inte gemensam vårdnad är det ju bara för dig att skaffa nya pass till barnen. Nu. Det kan han inte hindra dig - han kan faktiskt inte ens få reda på att du har ansökt om nya pass.

Under hela den tid som jag har haft gemensam vårdnad om min dotter har mamman bara vid ett eller två tillfällen behövt min underskrift, och det var i början av min dotters liv. Det är inte ofta som det kommer att behövas dubbla underskrifter. Om det dessutom handlar om att han vill använda gemensamma vårdnaden till att försvåra för dig snarare än att han vill ha bra kontakt med barnen, så är det inget bra utgångsläge han har i en eventuell vårdnadstvist. Att ni tvingat rätta er efter hur han vill ha det med umgänget istället för att ha det på regelbundna och beräknade tider är också något som talar emot honom.

Allra bäst är att försöka få till stånd samtal i familjerätten. På det sättet kan du klargöra för honom hur du önskar ha det, och han kan berätta för dig vad han vill, med umgänge/vårdnad osv. Dessa samtal är gratis. De behöver inte leda till något avtal, men kan vara ett bra steg att ta. Har ni gjort det tidigare?

Bor ni långt ifrån varandra redan idag, så har han ändå svårt att hindra er från att flytta tror jag, även om ni skulle ha gemensam vårdnad. De fall där man som icke-boende förälder kan förhindra flytt är då man kan erbjuda att barnen får gå kvar i samma skola, ha samma kompisar och så vidare och inte ryckas upp i rötterna.

Det enda som är enkelt är att du har valet mellan att skriva på och inte skriva på. Men sådant här blir gärna komplicerat. Du får gärna ta råd av de andra som brukar skriva här. Det är inte alls säkert att han skulle få gemensam vårdnad om han stämmer, men det bästa är ju om ni kan komma överens utanför domstol. För barnens skull, och för er själva.
 

Jag har pratat

Skrivet av  Claudia
med familjerätten och de säger bara att tyvärr är lagarna så att jag inte kan sätta mig emot GV. De sa till mig att låta honom stämma mig på GV. Problemet är att jag är orolig över hans lynniga sätt, han blir inte aggressiv tror jag, men han säger konstiga saker till barnen om jag inte gör som han säger. Han sa senast igår att jag måste fixa papper som vi ska skriva på! Om han nu vill ha GV efter alla år, ska jag då behöva fixa allt? Tycker inte att jag fick så stor hjälp på familjerätten, hon sa bara att jag verkar ha läget under kontroll... Men jag vill ju att vi ska gå dit på ett samtal INNAN jag skriver på något!! Jag tror att det är svårt att få med barnens biologiska pappa dit, men jag ska försöka.

Vi bor långt ifrån varandra, han jobbar natt och bor i en etta. Kan han då i framtiden vilja ha växelvist boende? Det stora problemet tror jag är att han inte vill betala underhåll i framtiden, samt att han vill lägga sig i vårt liv. Jag har som sagt aldrig nekat umgänge- så fort han ringer så får han träffa dem, även om det innebär att jag och maken får ändra våra planer.

Mat får de knappt när de är där, frukost och sen ingenting mer förrän sent på kvällen- det spelar ingen roll vad jag säger, han bara skrattar och säger att han har koll på läget... Mössa behöver de inte heller ha, trots att det är svinkallt... Bara några exempel på varför jag är så orolig när de är där. Kommer hem helt slut varje gång, bleka och med svarta ringar under ögonen. Pappan är i stort sett jämt i nattrytmen och jag tror att barnens sömn inte funkar när de är där heller.

För barnens skull, är jag beredd på att skriva på GV- men jag vill absolut inte egentligen! Kan inte sova på nätterna, ligger bara och funderar på hur jag ska göra för att barnen ska slippa lida... Jag är dessutom gravid och har fått tidiga sammandragningar av allt det här. Min man som ställer upp till 200% på mina barn, och tycker att det här börjar bli extremt jobbigt. Det här kommer snart att förstöra för hela min familj, kan tillägga att jag gärna skulle ha skrivit på GV om jag kände mig trygg när barnen är där.
Dessutom pratar han illa om mig inför barnen, något som jag faktiskt aldrig gjort. Det jag säger struntar han i, bara flinar och jag vet att han gör som han vill iallafall... Även om det är viktiga saker som rör barnen.

Pass ska jag fixa nu, väntar bara på att personbevisen ska komma!

 

Trist familjerätt.

Skrivet av  Sunrise
Trist familjerätt du verkar ha kommit i kontakt med. Du kan visst motsätta dig GV men de har rätt i att som lagen är skriven nu så kommer troligen tingsrätten att döma till GV mot din vilja. Vill han ha GV så måste han fixa allt. Självklart behöver du inte göra det åt honom.

Exakt __vad__ tror du skulle bli bättre för barnens skull om du skrev på frivilligt om GV?

Allt det du påstår ovan är inte skäl nog för dig att behålla EV __men___…
Allt det du skriver här ovanför är skäl nog för att ifrågasätta pappans umgänge. Tyvärr är umgänge och vårdnad olika saker.

Det viktiga är att du skaffar bevis på allt det du påstår här ovan och allt som gör att du är orolig när barnet är hos sin pappa. Bevis, bevis, bevis är det ända som gäller när det kommer till kritan.

Eftersom pappan kommer att få GV om HAN (han inte du) driver frågan till tingsrätten så tycker jag att du nu skall koncentrera dig på umgänget. Samlar bevis varför du är orolig. Gå inte med på GV frivilligt. Det löser inte dina problem.
 

låt han stämma isf

Skrivet av  xxx
du skall inte behöva valsa efter hans vilja stup i ett.vill han ha GV så får han väl söka det då?
ang pass, skaffa det nu då?medans du har enskild vårdnad.bra att veta att kommer dagen han har GV och han försöker neka utan hållbar anledning att ni förnyar passen på barnen så ansök om det hos tingsrätten så har ni all chans att ni får passen ändå.att han är flygrädd är ingen anledning til att avslå er ansökan via tingsrätten.

han verkar ju inte vilja ha gV för ett gott samarbete mera som makt och kontroll.nä, luta dej tillbaka,låt han stämma på GV och se om han får det.Jag är övertygad om att han får igenom det eftersom idag så kan en förälder vara både våldsbenägen,missbrukare och psykiskt instabil och de får ju GV stup i ett i våra domstolar.innan det blir en dom på saken så tar det avsevärd tid,månader till år innan det ens är på domstolens bord.dom går att överklaga om du anser den felaktig.Men som skrivet,varför inte ta ut passen redan nu då?räcker väl i minst 5 år på barn har jag för mej

 

Pass

Skrivet av  Claudia
ska jag fixa så fort som möjligt, väntar på att personbevisen ska komma och idag ska vi ta passkort.

Jo, jag är också ganska säker på att han får igenom GV, trots att han aldrig har haft det och vi aldrig bott ihop. Jag har tagit allt ansvar för barnen jämt och aldrig fått någon hjälp av honom. Egentligen så skulle jag vilja vänta på att han stämmer mig på GV, men om han ändå kommer att få det- så blir det ju bara barnen som blir lidande!! Dessutom orkar jag inte med att tjafsa med honom, det har jag gjort i över 5 år nu- jag vill leva mitt liv nu, tillsammans med mina barn och min nya familj! Jag är lycklig, men om jag ska behöva bråka med honom så går det ju ut över alla andra... Tyvärr. Mina föräldrar, syskon och vänner tycker inte att jag är klok om jag frivilligt går med på GV, men om jag gör det så är det bara för att barnen ska slippa hamna i en konflikt som kommer att vara i flera år! Kanske kommer de att ta mer skada av det än om vi har GV? Jag vet inte... Vet ärligt talat inte hur jag ska göra, men så är mina tankar...
 

NEJ! Snälla NEJ!

Skrivet av  Sunrise
Ert __barn__ har mycket att vinna på att du motsätter dig GV under såna här omständigheter.

Ju äldre barnet blir ju lättare har barnet att hantera era konflikter. Ju äldre barnet blir desto mer har barnet att säga till om själv. Har du EV så är det du och pappan som måste ta konflikter och tjafs men har ni GV så är det också barnet som måste hantera era konflikter. Ert barn kommer att hamna i kläm om ni inte kan samarbeta väl och det verkar ni ju inte göra om du säger att ni har tjafsat i 5 år.

Har du tänkt på att med GV kan han lätt kräva VV (växelvis boende) och på det sättet helt slippa betala underhåll?

Visst kan det kännas motigt när man vet att pappan kommer att få igenom GV i alla fall men ju äldre barnet blir innan han får det desto bättre...
för ert barn!
 

Stoppa pressarna!

Skrivet av  Ziggy
Vem är det som tidigare som ett av sina huvudargument i vårdnadsdiskussionen hävdat att GV/EV och umgänge inte har någon som helst påverkan på varandra?

Och nu läser jag:
"Har du tänkt på att med GV kan han lätt kräva VV (växelvis boende) och på det sättet helt slippa betala underhåll?"

Är det så att när vi pratar om en förälders "rätt" att vara "lika mycket" förälder som den andra så har GV ingenting med det att göra utan det är bara umgänget som styr. Och det finns inget samband mellan GV och umgänget?

Men att det sen i de fall alla "rättigheter" skall vara hos bara den ena föräldern så finns det ett samband mellan GV och umgänge?

Nu blir jag förvirrad. Att vårdnad och umgänge inte är samma sak har väl slagits fast ett antal gånger på denna sida. Men hur kan det i en situation vara så att vårdnad och umgänge kan påverka varandra men i den motsatta situationen så gör det inte det?
 

Jo men

Skrivet av  Sunrise
Vårdnad och umgänge är inte samma sak det är vi helt eniga om men visst är det lättare att påverka omfattningen av umgänget om man har vårdnaden än om man inte har det.

Insisterar man på VV i sån omfattning mot den andres vilja så att man slipper betala underhåll så är det nästan en förutsättning att man har GV.
 

Jag är benägen att hålla...

Skrivet av  Ziggy
...med dig där till viss del. Men det var också därför mina frågetecken kom till!

om vi nu bortser från Claudias situation och ett eventuellt VV i syfte att slippa underhåll. (Vilket i sig är en pseudodiskussion eftersom dom flesta vet att det kostar mer än 1173 kr/mån att ha ett barn hemma 50% så om det bara var en ekonomisk fråga så borde alla inse att dom tjänar på att betala underhållet och sen låta den andre föräldern dra hela lasset).

Skitsamma.....vad jag menar är att i den EV/GV diskussion vi haft hittils så har ju du och en del andra hävdat att detta spelar ingen roll för umgänget.

Så i situationen där en normal, lämplig pappa vill ta en stor del i sitt barns liv men där mamman av olika anledningar vill att pappan skall ha så liten del som möjligt så har det ju aldrig erkänts i debatten att hon faktiskt "tjänar" på sakernas tillstånd som de är idag. När hon kan bestämma att hon skall ha EV från födseln och tvinga pappan till en tvist.

Men som sagt....jag är benägen att hålla med. På samma sätt som jag påstår att den "dåliga" mamman kan utnyttja sin EV i det fallet så kan jag se en relevans i ditt påstående ovan att en, (i det här fallet), pappa med vad som förefaller "dunkla" motiv kan "tjäna" på att ha GV.

Så det gjorde mig lite glad att se att du ändå uttryckte ett samband och det var det jag undrade om du i och med detta även såg sambandet i den andra situationen. "Dåliga" föräldrar oavsett kön kan utnyttja EV eller GV för sina egoistiska syften.

Men idag är det bara papporna som är "skyldiga" redan i startläget inann dom visat varken bu eller bä och får sota för vad andra "dåliga" pappor tidigare gjort och gör. Medans bland mammorna så tilldelas den lilla klicken "dåliga" mammor en massa fördelar. För där kan man ändå låta normen styras av att huvuddelen av alla mammor är bra föräldrar. Där är det ingen som underkänns innan den ens har blivit förälder!
 

En annan fråga!!

Skrivet av  Claudia
Vad innebär det i praktiken om vi har GV? Enligt familjerätten kommer det inte att förändras så mycket, den praktiska vårdnaden har jag iaf, som hon uttryckte det...

Kommer han att kunna bestämma "allt" i våra liv?

Hur kommer ett fungerande umgänge se ut, han vill ju inte planera något- så isåfall kommer det ju bli så att han ringer någon dag innan han vill träffa dem och om vi då har planerat något- kan jag säga nej då om vi har GV? Har ju aldrig sagt nej nu, när jag har EV...

Om jag och min man bestämmer oss för att flytta, vilket ju faktiskt kan hända i livet, kan han förhindra det?? Om vi flyttar inom samma stad, (Stockholm).

Mina barn behöver logopedhjälp, kan han förhindra det också? De har fått en tid nu i februari, kan han sätta sig emot det när de redan börjat?

Om jag tex ändrar dagistider, behöver jag hans underskrift då?

Han har som sagt aldrig varit delaktig i deras vardagliga liv, allt det jobbiga pallar han inte med, utan det får jag sköta.
 

Det mesta av

Skrivet av  Adde
det du beskriver krävs inte hans godkännande. Jag har för mig att det egentligen bara är 3 saker som han kan påverka.

1. Bostadsadress
2. Val av skola
3. Pass

Vad gäller dessa så måste han gå till tingsrätten för att få igenom sin vilja, och då får han nog ha goda skäl till att hindra dig. Han kan visserligen vägra att skriva på, men då inträder efter en tid s.k. trädskodom. För umgänge inträder inga övriga rättigheter.

Jag tycker nog gott och väl att du kan kräva ordning på torpet för att skriva under GV, dvs inte ge med dig förrän du har ett umgängesavtal som han kan hålla sig till.
 

Tack...

Skrivet av  Claudia
för dina svar!!
 

Inte GV frivilligt!!!

Skrivet av  Sunrise
Skriv inte frivilligt under på GV! Vad fult av familjerätten att förminska betydelsen av det!

Tänk på att de saker sign. ”Adde” tog upp är väldigt viktiga och stora saker.

Tänk på att Stockholm är stort och består av många olika kommuner och visst kan han ställa till det för dig om du vill flytta. Oftast går det att flytta i alla fall men då måste man vara snabb och lite ful. Det som händer är att skatteverket efter ett tag skriver barnet där barnet faktiskt bor utan att vänta på att en boendetvist ska lösas i tingsrätten. När barnet väl är skrivet någonstans och har ”hunnit rota sig ” där så brukar inte tingsrätten ändra på det. Men OBS, skulle däremot tingsrätten agera snabbt så barnet inte ”hinner rota sig” kan du inte flytta med barnet utan då ändras barnets boendet troligen till pappan istället. (Om barnet har hunnit börja skolan på den nya adressen och hunnit få kompisar brukar man säga att barnet har ”hunnit rota sig”.)

Tänk på att du inte kan byta skola utan hans medgivande. Det gäller inte bara nu inför skolstarten utan också senare om ert barn vill byta till någon speciell inriktning. Ni ska också vara eniga om ämnesval i skolan om ni har GV. Jag tänker då på när barnen skall välja språk (eller motsvarande) på ”högstadiet” (dvs. det som förr kallades för högstadiet.) Ni skall också vara eniga om barnet skall få börja på vissa idrotter (de som brukar klassas som lite farligare).

Visst kan han neka barnet en längre behandling med tex. talpedagog eller tandställning etc. Det finns många exempel på det. Det är bara vid akutbehandling som den enen föräldern får och måste handla på egen hand. Tänk på att om barnet gör sig illa så att pappan måste åka akut till läkare så informerar inte sjukvården dig. Man utgår ifrån att föräldrarna informerar varanda i såna tillfällen.

Tänk på att __DU__ också får problem att hindra pappan från att åka utomlands med barnet om ni har GV.

Gå inte frivilligt med på GV! Det är (nästan) helt omöjligt för dig att åter få EV om GV inte skulle fungera speciellt bra.
 

Jag är delvis villig att hålla med

Skrivet av  Adde
sign Sunrise på den punkten. Jag tycker att du ger med dig alldeles för lätt, och du har rätt att kräva att umgänget fungerar innan du går med på GV. Och när jag menar fungerar så handlar det om erfarenhetsmässigt 1-2 år. Det du beskriver om umgänge har inte fungerat fram till nu, och det är ett tillräckligt starkt skäl att invända mot GV.

Däremot målar Sunrise fan på väggen. Jag kan inte begripa hur en umgängesförälder med GV på laglig väg skulle kunna förhindra t.ex. att barnet går till talpedagogen. Kan du svara på det Sunrise. Eller menar du att han helt sonika ska gå till tandläkaren och plocka ut tandställningen? Du får gärna svara på det, Sunrise.
 

Tycker att....

Skrivet av  Ziggy
...Adde ger dig en balanserad syn på saken och vill bara säga att jag håller med honom!
 

Adde

Skrivet av  Sunrise
Vid GV tas det för givet att föräldrarna informerar varandra och är eniga. Kortare och mindre ingrepp blir sällan några problem i praktiken men visst kan den ena föräldern stoppa längre behandlingar som tex. talpedagog om den föräldern vill.

Mina barns pappa stoppade just talpedagog för ett av vårat barn när det var aktuellt. Det var inget problem alls. Det var bara att ringa några telefonsamtal så kunde plötsligt inte talpedagogen på sjukhuset ta emot oss längre. Det är bara livshotande långvariga behandlingar som den ena föräldern inte kan stoppa som tex. insulin åt diabetiker. Får en förälder reda på att den andra föräldern har börjat förberedelser för tandställning till det gemensamma barnet så visst kan föräldern stoppa det om de har GV.

Men visst har du helt rätt. Jag ”målar Fan på väggen” lite grann eftersom jag tycker det verkar som om Claudia har tappa sugen och håller på att ge upp. Därför tar jag fram det värsta som kan hända för att hon skall fatta allvaret.
 

Men jag har...

Skrivet av  Claudia
hört skräckhistorier om där mamman förlorar vårdnaden, om hon motsätter sig GV? Eller stämmer inte det? Jag har ju som sagt aldrig saboterat eller hindrat umgänge!

Usch, tycker det här känns så otroligt jobbigt! Vill inte att det går ut över barnen!! Och varför säger pappan att jag ska fixa?? Varför ska jag fixa allt??

Vi är en familj på snart 5 personer, kan inte förstå hur det kan vara möjligt att han ska ha inflytande i vårt liv, mer än att träffa sina barn, förstås. Vill absolut inte tjafsa och bråka mer... Orkar rent ut sagt inte med honom!

Är beredd på att gå med på GV just för att slippa bråk för barnens skull, men jag vill absolut inte egentligen. Blev ännu mer orolig när jag läste Sunrise inlägg också... Vet inte vad jag ska göra?
 

Sunrise!!

Skrivet av  Claudia
Du har helt rätt- jag börjar tappa sugen!! Det här förstör nämligen så mycket för alla i min familj, min man tycker att det hela börjar bli jättejobbigt och jag förstår honom! Jag är bara orolig och ledsen jämt, kan knappt glädjas över barnet jag väntar... Det ÄR otroligt jobbigt och jag känner att jag börjar tappa orken, för så här vill jag inte ha det i flera år framåt- det mår mina barn absolut inte bra av!
 

Nej, var lugn.

Skrivet av  Sunrise
Nej, du kan inte förlora vårdnaden om du som ensam vårdnadshavare motsätter dig GV. Du kan ta det alldeles lungt. Ingen fara.

Det är bara om du saboterar umgänget som tingsrätten under allvarliga omständigheter kan ändra vårdnaden till GV och också ändra boendet så pappan blir boförälder. Med umgänges sabotage menas att du förhindrar pappan från att träffa sitt barn helt och hållet. Det verkar du ju inte göra.

Däremot om ni i tingsrätten blir dömda till GV får du inte sabotera det heller. Han måste stämma dig i tingsrätten för att få GV och sånt tar tid.

Alltså: du har visst rätt att motsätta dig GV men inte att sabotera pappans umgänge med barnet.

 

Om det som du skriver är

Skrivet av  Adde
riktigt kan du omöjligt förlora vårdnaden, inte heller boendet. Jag har själv erfarenhet från en vårdnadstvist, och trots att modern och jag inte kan samarbeta, att modern bevisligen (och då pratar jag om vittnesbevis) vid enstaka tillfällen saboterat umgänget, och det fanns andra (också bevisade) grava missförhållanden förlorade inte modern vårdnaden. Om han går till tinget ska du se till att skaffa dig en bra advokat. Men fram till dess är det du som bestämmer vad som sker. Väljer du samarbetsvägen (samtal i FR), är det enda som han kan få igenom i tinget GV. Vik inte ner dig för lätt.
 

Och en sak till

Skrivet av  Adde
Vad du än gör så blir det jobbigt. Försök inte välja den enkla vägen ut. Du måste välja den bästa vägen, både för dig och dina barn. Försök också se saken från faderns sida. Det blir bättre för dig om du kan det. Men sätt barnen i främsta rummet, dig i andra och pappan i tredje.
 

Sunrise! Jag är nyfiken...

Skrivet av  Inki
dina barns pappa - som stoppade besök hos talpedagogen - är det samma pappa som du idag är omgift med, eller har du flera pappor till dina barn?

Nyfiken, som sagt.
 

Japp, Inki

Skrivet av  Sunrise
Japp, det är samme pappa som jag nu är omgift med. Han tyckte både jag, dagis och BVC var hispiga som ville att vårat ena barn skulle gå till talpedagog.

Då var jag jättearg på honom, fullständigt rasande men nu så här efterråt är jag i ärlighetens namn ganska glad att han stoppade det hela. Ska man söka en ny barnförsäkring (vilket vi har gjort) så måste man ange den typen av behandlingar. Försäkringsbolagen drar sina egna slutsatser och friskriver sig från en massa om barnet har haft "problem". Talsvårigheter kan nämligen bero på ev. hjärnskador typ förlossningsskador. Dessutom får man högre försäkringspremie.

Vårt barn har inga problem idag så, Jo, han hade rätt. Jag, Dagis och BVC var nog lite hispiga.
 

*fniss* - lätt hänt...

Skrivet av  Inki
att man är "hispig" över det ena och det andra när det gäller "di små liven". Man vill ju dem så väl!

Jag var bara nyfiken, tack för att du svarade och skönt att det inte var något att oroa sig för :=)