Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Bilstöd

Skrivet av Wolf
Har precis i helgen fått reda på att de flesta handikappade har rätt till bilstöd vart sjunde år på 35000:- ifrån FK, även vi som har autistiska barn har rätt till detta (i de flesta fallen).

Tyvärr informerar inte många om detta, vi fick infot av en annan förälder och när jag ringde habiliteringen så sa de att jomenvisst stämmer det...
Svar
Man får söka hos FK.
Men vad jag hört så kan det vara ganska svårt att få. Som förälder till barn med funktionshinder kan man få ett bidrag på 30000 kr till inköp av bil och bilen skall, innan man skriver avtal, godkännas av FK. Sen om bilen behöver anpassas kan man även söka bidrag för detta.
Skrivet av  Mollis med Julia010623
vi har fått bilstöd
på 30000 kr.
Oscar har en ledsjukdom och knän som luxerar. Han är dock bara 3,5år och vi fick stödet för 1,5år sedan.
Fick kolla på bil och göra en sk M-test som gick på nästan 3000kr. innan FK godkände bilen. Vi fick dessutom vänta på pengarna i över ett halvår, efter det att vi köpt bilen för att pengarna för det året hade tagit slut. (Helt sjukt). Dom godkänner alltså men reserverar inte några pengar. Vi gjorde en ansökan i september -02, fick ett godkännande juni -03 men fick inte pengarna förrän februari -04. Fick alltså låna 30000kr extra på bilen som vi då fick betala av på lånet när pengarna väl kom. Dessutom kostade det ju ränta under den tiden.
Så vi har väl mest förlorat på detta. bilen får ju inte säljas på 7 år.
Har vi vetat detta har vi aldrig sökt.
Men det kan ju iallafall vara värt et försök.

Lycka till!
Skrivet av  Hanna med Oscar
nu hänger jag inte med...
är det säkert att man måste behålla bilen i 7 år??
Jag vet att bilstödet förnyas vart 7 år men att man måste behålla bilen var nytt. Måste man generellt göra denna M test eller beror det på vilken FK man tillhör?

/Wolf
Skrivet av  Wolf
Nä...
Inte måste man behålla bilen i 7 år men om man ska byta bil innan så ska man kolla med FK så det är ok. Vi behövde inte göra någon M-test. Jag mailade bilfirmans annons till henne på FK och sen fick vi klartecken av henne och kunde genomföra affären. Men det är viktigt att man har ett beslut innan man köper bilen. Man kan bara få bilstöd innan köpet och man kan inte köpa i den enas namn och sen skriva över den på den andra. Men kontakta FK så får ni all info ni behöver. Passa på att sök snart för som Hanna säger, tar pengarna slut så får man vänta till efter årsskiftet innan man får bilstödet utbetalt. I början på året bör det rimligtvis finnas pengar kvar. Vi fick vårt beslut i juli och har fått "lägga ut" pengarna själva. Trist men så visste vi ju att det fungerar så det var vi inställda på.
Skrivet av  Mollis med Julia010623
Nä, precis, men
man får då inget nytt stöd för den bilen, om man måste köpa en ny innan 7år löpt, menar jag.
Skrivet av  Hanna med Oscar