Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hjälp för min man som hetsäter (långt)

Skrivet av ledsen fru
Min man har en helt osund inställning till mat och ätande. Han väger på tok för mycket och mår dåligt av det men klarar inte av att hantera detta själv. Han har försökt viktväkta i flera omgångar och ibland funkar det för ett tag, men grundproblemet finns alltid kvar.

Med tiden har jag insett att hans problem kring maten påminner mycket om en alkoholists inställning till alkohol. Vi kan inte ha något "gott" hemma utan att han länsar skåpen totalt. Vi kan inte baka kakor eller bullar och ha hemma, de äts upp på en kväll. Han äter ofta sent på kvällen när jag sover. När han är ute på stan utan mig äter han en massa godis och annat så snart han får chansen. Han äter på tok för stora matportioner. Vi kan inte ha vissa saker hemma, vilket ställer till problem eftersom barnen behöver en allsidig kost.

Samtidigt som han försöker dölja en del av sitt ätande för mig så är han öppen med hur dåligt han mår, ganska ofta får jag veta efteråt vad han ätit. Han kan också äta extremt mycket när vi t ex är bortbjudna, så att det blir lite pinsamt.

Jag vill så gärna hjälpa honom, men vet inte vad jag ska göra. Jag är rädd att han är "för frisk" för att få hjälp med någon form av vård, t ex terapi.

Jag börjar bli rejält orolig. Min man är inte helt frisk och väger på tok för mycket. Hur länge håller hjärtat? Han mår väldigt dåligt av att inte kunna kontrollera sitt ätande.

Hur ska jag kunna hjälpa honom? Finns det någon hjälplinje han kan ringa till för att prata med någon?

Hoppas någon kan svara!
Svar på tråden: Hjälp för min man som hetsäter (långt)

Jag börjar bli tjatig tror jag

Skrivet av  Ingen
men att ringa vårdcentralen är ett jättebra första steg! De har samtal också och om det behövs remitterar de din man vidare, det kan vara för någon speciell sorts terapi, dietist eller liknande. Har ni remiss från vårdcentral blir dessutom sådana besök billigare. Och NEJ, din man är inte för frisk. Han väger för mycket och säger att han inte mår bra. Det räcker om han är beredd på att jobba för att bli bättre. Du kan ringa efter en tid åt honom om han inte vill själv.
Lycka till ! Ingen
 

hej

Skrivet av  Fumlan
Jag har ingen direkt erfarenhet, men jag kan tänka mig att han ändå kan få hjälp i och med att han är överviktig. Att han är medveten om sitt problem är ett bra steg på vägen. Hittade en del sidor på nätet.

http://www.anonyma-matmissbrukare.org/

En förening, som kan finnas med i telefonkatalogen, men tydligen ska vara ganska "hemliga".

http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,2789,61357,00.html
Om hur man söker hjälp osv.

http://www.primavi.se/fragel_dietist/qapost.cfm?ID=392&subjectName=%C3%83%E2%80%9Etst%C3%83%C2%B6rning

"Anonyma Matmissbrukare är en självhjälpsgrupp uppbyggd på samma sätt som AA, Anonyma Alkoholister. De har en kontakttelefon i Stockholm, 08 - 6187910. Ring dit för vidare information."
 

Artiklar från Familjeliv