Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ang. framåtvänd bilbarnstol och airbag;

Skrivet av Anne m.E-99,S-01 & E-03
Man ska ju inte sitta på en plats med airbag om man är under 140 cm lång,men är det någon som vet varför?Alltså vad händer om airbagen löses ut om en 5-åring sitter i framåtvänd bältesstol??Tänker naturligtvis inte prova,men funderar på om jag ska lämna in bilen för urkoppling av airbagen,och i så fall ha den framåtvända bältesstolen fram,vågar man det tro?Annars kan jag inte ha alla barnen i bilen samtidigt,då det inte får plats tre stolar bak.
Svar på tråden: Ang. framåtvänd bilbarnstol och airbag;

vi har kopplat ur.

Skrivet av  moa
vi har ibland den bakåtvända ibland stora på kudde/stol.
om man har airbag och barn fram så far airbagen fel på barnet och den kvävs.
och enligt ntf så är det säkert att koppla ur.
 

Kraften...

Skrivet av  Fru Marmelad
...och VAR airbagen träffar kroppen är ju beräknat på en person som är i ganska normal vuxenstorlek. Alltså kommer en airbag träffa fel på ett barn eller för den delen en väldigt småväxt vuxen. Och kanske skada istället för att skydda!
 

Airbag + framåtvänd

Skrivet av  FS
Via www.ntf.se ( under Konsument) kan du hitta mkt fakta kring airbags, rekomendationer och frågor/svar. Bl a står:
"Passagerarplatsens krockkudde är dimensionerad att skydda personer med en längd av minst 140 cm. För passagerare under den längden kan en utlösande krockkudde under vissa omständigheter orsaka livshotande skador. För att passagerare under 140 cm ska kunna sitta i främre passagerarsätet krävs att krockkudden är urkopplad. Om så inte kan ske rekommenderar vi placering i baksätet eller byte till annan bil."

Det finns dock några tillägg till detta. Enligt dem ska barnet dessutom helst vara minst 12 år och väga minst 40 kilo. ( står att läsa på samma sida längre ner)
 

Artiklar från Familjeliv