Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Dietister

Skrivet av Ika med Joel v 24+6
Dietister är en yrkesgrupp som jag känner mig kluven inför. Jag misstror inte deras yrkeskunskap men känner mig samtidigt misstänksam mot tex schematiska kaloriberäkningar. Människor är ju så olika så jag tycker att det måste vara omöjligt att faktiskt tala om hur många kalorier en enskild person behöver. Tex lägger min man mycket lättare på hullet än jag och ett livligt barn bränner mer än ett stillsamt.
När det gäller Joel så har jag fått rekommendationer om hur stor matmängd han bör få per dygn samt hur mycket berikningar han "måste" ha och jag finner det ibland svårt att följa rådena. Det känns som om dietister är så fokuserade på sina kalorier att de tappar helhetsbilden. Joel har tex reflux och då borde han kanske inte alls få så mycket berikningar eftersom dessa får maten att rinna undan långsammare och därför kan öka risken för kräkningar. Skippar jag berikningarna så kräks han alltså mindre men får enligt dietisten för lite kalorier. Själv tycker jag dock att det är bättre att behålla mindre kaloririk mat än att kräkas upp fet mat. Så ofta gör jag så som JAG tror att det är bättre, men ändå med ständigt dåligt samvete för att jag skippar expertrådena. Finns det fler här som har upplevt liknande intressekonflikter och hur har ni i så fall gjort ?
Svar på tråden: Dietister

Jag håller...

Skrivet av  marita
med dig till fullo. Det kunde lika bra ha varit jag som skrev det du skrev. Våran Teodor kräks om maten är berikad. Om jag kör utan så kräks han ingenting. Då säger dietisten att han får för lite kalorier i sig. Vi i min stad har fått en ny och då känns det som jag ska sloss och bråka igen. Hon ville att Teodor skulle börja med en ny sorts mat i måndags och skickade mig ett schema som hon hade fyllt i och det var fel räknat till tussen hade jag gett Teodor det vet jag inte hur hans kropp hade mått. Nutrini energi heter den och innehåller 1,5 kalorier per 1ml. ´Då ville hon att han skulle ta 150 ml =150 kalorier hade hon skrivit men jag fick det till 225kalorier. Det han äter per mål i vanliga fall innehåller 102. När det få vara oberikat. När jag sen ville ringa henne var hon på kurs till tors. När jag till sist fick tag på henne svarade hon bara oj sov jag eller när jag räknade. Så jag håller med dig. Det känns skönare om man får sköta det lite mer själv. Dom tycker att Teodor har gått upp för lite. Jag har jämfört med syskonen och han ligger inte mycket efter. Han är ett år och väger 9100. Han ser inte heller mager ut.
 

Hej svejs

Skrivet av  Maria & Herman
Jag håller också helt och hållet med dig. Dietisten har räknat ut hur mycket mat och vätska Herman ska ha per dygn vilket är i det närmaste omöjligt att få i honom eftersom han kräks enormt.
Jag har nu börjat att ge honom mindre mängd varefter han kräks mindre.
Vilket är bäst? Stor mängd som kräks upp (allt) eller liten mängd som han får behålla?
Jag tycker att man ska lyssna till sig själv och barnet och visst dietisten kan vara bra att ha i bakgrunden men fungerar inte det helt så kan man ju prova sig fram själv för som sagt alla är vi ju olika.
Nu har de äntligen hittat "boven i dramat" på varför han inte vill äta och kräks så mycket vilket leder till op av övre magmunnen.
Så nu går jag efter min känsla och Hermans välmåeende
 

tjena mors

Skrivet av  marita
Undrar om ni har samma dietist som oss efter som ni sa att ni hade varit på barnsjukhuset här i Nyköping. Varför fick ni remis till Uppsala vi fick till Astrid lindgrens. Men vi har inte fått någon tid ännu. Hur gammal är din Herman? Varför ska han få knapp? Är ni från Nyköping?
 

hej Marita

Skrivet av  Maria & Herman
Vi bor i Katrineholm, så dietisten vi har kontakt med är i k-holm. Varför vi håller till på Nyköpngs sjukhus är att Herman föddes där och blev sjuk direkt efter förlossningen så vi låg kvar i 25 dar på neo. (I k-holm har de bara en öppen mot och ej så mycket kapasitet)
Herman har matvägrat sedan födseln, de trodde det berodde på hans tuffa start (dubbelsidig lunginfl och blodförgiftning). Vi tvångsmatade honom tills han var ca 5 1/2 mån sedan har han haft sond.
De har gjort massor av undersök i Nyköping av varför han inte vill äta men inte hittat något och lika dant med alla kaskadkräkningar. De sa att röntgenbilderna var bra men när vi kom till uppsala visade det på en reflux av övre magmunnen. ( de sa till mig att allt var ua i Nyköping)
Vi har stridigt om knappen sen Herman var 3 mån, men de har ej viljat skicka någon remiss, föränn han var 5 1/2 mån. Då slog vi näven i bordet!! vi orkade inte längre. ( Herman är vårat 4 barn). Vi fick vänta på knappop i 1 1/2 mån (vilket räknas som kort tydligen), men sen när vi äntligen kom till Uppsala hade Nyköping gett dem fel info om undersök så vi fick göra de där
( ny magföntgen och ph- mätning) och sen var det bara att åka hem och vänta nu ytterligare 1-2 mån. Tur i oturen, Ph mätningen visade att han har en alldeles för slapp öv magmun och måste op den också vilket blir betydligt större än knappen bara. Lite sur på Nyköping eftersom de kunnat gjort ph mätningen där och mycket tidigare eftersom jag påpekat om kräkningarna hur många ggr som helst, men de har ej brytt sig eftersom han sakta men säkert ökat i vikt.
Herman är nu ca 7 1/2 mån.
Varför det blev olika sjukhus vat jag ej men tala med er läkare det gåt ju att skicka remiss till fler sjukhus samtidigt. Eskilstuna gör också knapp op. Uppala tog våran läkare för vi varti där en gång tidigare och han sa att det fanns fler specialister där ang matvägrare.
Oj Oj det blev ett långt svar!
Lycka till kramar
 

Maria och herman.

Skrivet av  marita
Anledning att vi ska till Astid Lind... är nog för att där finns många hjärtläkare. Teodor är hjärtläkare. Vi har säkert varit på sjukhuset samtidigt. Eftersom Herrman är 7 mån. För innan operationen fick vi åka in med Teodor mycket han fick för lite syre. Då var ni säkert på neo. Vi tror att i Nyköping är det svårt att få läkarna att skicka remis om knaoo. Teodor är 13 mån. Och avskyr sin sond han har sondmatas i hela sitt jobbiga liv. I maj när vi var i Göteborg och gjorde op. Fick vi höra av andra mammor och pappor om knapp och pump. Läkaren här i Nyköping sa bara att pumpen var farlig för teodor efter som han ständigt drar ut sonden. Vi kan inte sätta sonden själva för Teodor måste ha syr gas efteråt. Han blir så arg när den ska dit igen så han blir blå. Nu har han blivit kopplad till en logoped pga att han fick en stämbandsförlamning vid förra op. Och hon sa att en knapp ska dit. Då gick doktorn i Nyköping med på det. Så nu väntar vi på datum. Det är skickad en remis i Aug. Detta blev också långt.
 

Marita! (långt)

Skrivet av  mollis och Julia
Gå på dom mer om knappen! Jag tycker det låter som väldigt akut för er del! Julia stod på en akutlista och vi fick veta att det skulle bli av i Jan-feb någon gång men i mitten på dec var hon så dålig att det blev kris. Hon bara kräkte och kräktes. Då ringde vår dr till op och sa att hon måste få peg nu. Det är kris! På op sa dom att okey om fyra dagar (21 dec.) Men då sa vår dr. Nej, nu dom ska hem till jul! Hmm ok sa dom då i övermorgon! Så blev det också. Den 19 dec förra året fick hon sin peg som vi bara älskat från första dagen trots en del granulom och så. Dagen efter kunde vi åka hem och vi fick fira jul utan att behöva sätta om sond och med en baby som kräktes mycket mindre! Så mitt råd är stå på er och tala om att det är outhärdligt för er!!! Vi kunde i alla fall sätta om sonden själva (nåja, sambon kunde i alla fall)och slapp åka in för det och pumpen är så underbar! Vi använder den på nätterna och när Julia är sjuk för då kräks hon så lätt.
 

håller med..

Skrivet av  Ea m P
Att vi som föräldrar ser och vet med oss vad våra barn behöver kan tyckas vara självklart men visst får man kämpa för att ta sig den rätten inför de som tror sig veta mer.

Men dietisten är ju inte mer än människa den också.
 

Artiklar från Familjeliv