Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jobbig röntgen idag.

Skrivet av Kattis med Theo 020127
Vi har varit och röntgat Theos skalle och halsrygg nu. Den remissen skickades av BVC-läkaren vid sexmånaderskontrollen samtidigt som remissen till specialist (som vi ju redan varit hos). Specialisten sa att han egentligen tyckte att röntgen var onödig, men eftersom remissen redan var skickad och han "inte ville köra över en kollegas beslut" så tyckte han ändå att vi kunde göra det.

Hade jag vetat hur jobbigt det skulle bli hade jag nog proppsat på att slippa, eftersom läkaren outalat menade att det var onödigt. Theo var JÄTTERÄDD och skrek och grät hysteriskt HELA tiden. Han fick ligga på rygg med nån form av tvångströja på sej, som gjorde att han inte kunde röra sej. Dessutom fick jag och Magnus hålla fast honom, eftersom han var tvungen att ligga alldeles stilla. Det var fruktansvärt och kändes som ett övergrepp. Theo bara grät och skrek och till slut började jag gråta också. Vi tog bilderna i omgångar, så mellan varven fick vi ta upp och trösta honom, men då blev det i stället ännu värre när vi skulle lägga ner honom igen. Han var alldeles förtvivlad stackarn.

Som tur var blev han sej själv väldigt snabbt efteråt igen. När Theo blir så där tok-ledsen så kapitulerar han och ligger bara still och skriker. Det var ju det som gjorde att det överhuvudtaget gick att ta bilderna. Vissa barn hade säkert kastat sej fram och tillbaka, då antar jag att man får söva dom.

Usch, det var jobbigt, men nu är det över. Får väl se vad röntgen visar, men eftersom läkaren uttryckte sej som han gjorde är det ingenting jag oroar mej för.

Hoppas jag inte skrämmer upp någon nu... kan tänka mej att detta hade varit mycket enklare med ett yngre barn. Sen är det ju inte säkert att alla barn reagerar som Theo. Det är ju inget som gör ont eller så.

Kram på er alla!
Svar på tråden: Jobbig röntgen idag.

uppskrämd...

Skrivet av  Ylin
Vi ska röntga vår flicka på tisdag. Detta är något som vi själva har propsat på trots att ortopeden inte verkade tycka att det var nödvändigt. Vi tycker att det känns viktigt att utesluta att det är något på tok med kotorna. Nu blev jag faktiskt lite orolig. Vi vill ju inte utsätta henne för något som är obehagligt och skrämmande. Nåja, nu har vi iallfall en tid så får vi helt enkelt hoppas att vår dotter inte blir lika rädd som stackars Theo...
 

förlåt förlåt förlåt

Skrivet av  Kattis med Theo 020127
åh va dumt av mej... hur gammal är er tös? Det är ju inte alls säkert att hon reagerar på samma sätt, det är ju inget som gör ont eller låter högt eller så. vet inte varför Theo blev så hysterisk, det var nog mest att han blev fasthållen tror jag.
Och även om han blev rädd så gick det över fort och han sprang runt och skrattade i väntrummet, var till och med på väg tillbaka in i röntgensalen.
 

Tack

Skrivet av  Ylin
..nu känns det bättre - om han sprang runt och skrattade efteråt så kan han ju inte ha blivit så traumatiserad. Vår dotter är nio månader och kryper inte än så hon är kanske mindre störd av att ligga stilla än vad ett äldre/ mer motoriskt barn skulle vara. Inte alls dumt av dig, det här forumet är ju till för att man ska kunna skriva av sig om det som är jobbigt också. Jag tycker ändå att det är bra att hon ska bli röntgad, det är ju ett kort obehag och då vet vi ju sedan. Jag är iallfall glad att jag läste ditt inlägg så är jag lite mer förberedd på hur det går till.
Kram!
 

När vi

Skrivet av  Linda Emilia 99 & Sanna 02
röntgade Emilia blev hon sövd hon va under året.
 

Undrar...

Skrivet av  Ylin
...var det en vanlig röntgen för att kolla på nackkotorna? Var det standardförfarande eller var det för att hon var mkt orolig? Snälla svara!
 

undrar också...

Skrivet av  Maria & Noah
När jag pratade med vår sjukgymnast häromdagen, som vi inte har vart hos än, så frågade hon om de hade tänkt röntga Noah. Läkaren sa faktiskt inget om det till mig. Vad brukar man göra?
 

röntgen mm...

Skrivet av  Kattis med Theo 020127
i theos fall vill dom utesluta att orsaken till hans torticollis är att det är nåt fel på kotorna. Dom vill även kolla att hans platta bakhuvud inte beror på att fogarna vuxit ihop fel.
Vet faktiskt inte vad som är vanligast, att röntga eller inte. När vi undersökte Theos skallform på plastikkirurgen så sa läkaren att han inte behövde röntgas och OM han hade behövt det så hade dom sövt honom. Sen blev det röntgen ändå av nån orsak, verkar som om kommunikationen mellan de olika avdelningarna inte är den bästa. Och sövning var det inte tal om. När det gäller skallformen är theo "friskskriven" eller vad man ska säga, trots att han är lite platt. Vi ska på återbesök på plastikkirurgen när han är tre år.
 

Oj

Skrivet av  Linda Emilia 99 & Sanna 02
nu är min tös tre 1/2 år så minnet sviktar lite men tror att det var "bara" nacke (hals rygg) kotorna eller vad det nu är dom kollar upp.Att hon blev sövd var nog standard för sjukhuset? aldrig tal om nåt annat hon åkte ju in "i en sån där röntgen maskin" kanske dom tyckte det var skrämande för barnet annars... jag tänkte aldig på det förens nu när jag läste om er .Fast det va ju lite otäckt att se henne bli nersövd.
 

Stackars...

Skrivet av  Maria & Noah
lille Theos och även hans föräldrar förstås. Visst är det hemskt när barnen blir så ledsna. Skönt att han glömde bort det hela sen :-)

Kramar Maria
 

tips ang röntgenundersökningar

Skrivet av  lilla o
Hej!
Låter som en jobbig undersökning. Skönt att den är avklarad. Min flicka gjorde en likadan eftersom de misstänkte att hennes fogar också växt ihop och hon reagerade ungefär likadant på röntgen trots att hon inte var så gammal då. På samma sätt som Theo återhämtade hon sig snabbt efteråt, men jag förstår precis hur jobbigt det var!

Ett tips allmänt är att fråga innan om det är möjligt att barnet får lite lugnande medel en stund innan undersökningen. Andra gången de röntgade min flicka blev hon sövd. På en annan jobbig undersökning efter hennes operation fick hon lugnande medel och därför var hon trött och satt snällt och lekte lite i mitt knä. Hon sa inte ett pip under hela undersökningen. Det här är ju inget man tänker på förrän man varit med om en del, så jag vill bara dela med mig lite av mina erfarenheter... hoppas att ingen tolkar detta på fel sätt... jag vill bara berätta hur vi har gjort.

Kattis, jag hoppas att resultaten från röntgen är bra!!! Du får skriva och berätta!

*Kram*
 

Artiklar från Familjeliv