Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hej,jag funderar

Skrivet av undrar
om min son har Torticollis. Han ligger ALLTID med huvudet till höger och när vi försöker vrida huvudet så börjar han gråta. Huvudet är även platt där bak på höger sida. På bvc så sa sköterskan att det skulle gå till sig och att vi ska lägga honom på andra sidan. Men han bara vrider huvudet till höger. Vi har prövat allt känns det som.
Han är nu 4 månade och han har alltid legat med huvudet åt höger.
Jag har inte så mkt kunskap om detta men jag undrar om min som kan ha det eller är det fler symptom de barnen har?
Svar på tråden: Hej,jag funderar

Kolla upp...

Skrivet av  Ylin
...med en barnläkare, säg att ni misstänker torticollis. Om läkaren tror att han har torticollis får ni träffa en sjukgymnast som kan kika på er son och ev. ge er tips på övningar. Ett barn med torticollis tippar huvudet åt ena hållet och vrider åt andra hållet, alltså om barnet tippar huvudet åt höger så vill han/hon helst ligga på vänster sida. Många barn kan ha en "favoritsida" att ligga på även om de inte har torticollis, och då kan de förstås också bli platta. Torticollis betyder bara nackspärr och är så vitt jag förstår ett symptom som kan ha flera orsaker. I den form av torticollis som är vanligast (tror jag) på denna sida har barnen (medfött) en för kort eller för svag muskel på ena sidan av halsen. Detta brukar rätta till sig med sjukgymnastik. Gå in och kolla på Kattis med Theos fina hemsida och kika, där finns det lite information om torticollis. Försök att inte vara orolig, det här brukar fixa till sig i de allra flesta fallen. Det är dock bra om du kan kolla upp det så fort som möjligt, för ju tidigare du börjar träna bort snedheten (om det nu är torticollis) desto bättre!
 

Precis så

Skrivet av  Tina med Elias 11/4-03
var Elias också - och BVC sade att det skulle rätta till sig. Vi tjatade på BVC i 2 månader och när Elias var 4,5 månad fick vi äntligen en tid till sjukgymnasten. Sjukgymnasten var jätte arg på BVC och sade att de ofta ignorerar denna typen av problem (av okunskap). Hellre att kontrollera en gång för mycket. I vilket fall som hellst visade det sig att Elias hade Torticollis fast inte så mycket som hon trodde från början. Stå på dig och kräv att få bli kontrollerad hos en sjukgymnast! Är det inte Torticollis så är det ju jätte bra - men om det är det så är en så tidig diagnos som mjöligt bäst och det är enklast att rätta till medans de är små.

Kram och lycka till!
 

Jag håller med Tina

Skrivet av  Mafsan med två trollungar
Kräv att få en remiss till sjukgymnast för att bli kollad. Själv provade jag under drygt 1½ år att få läkaren på BVC att säga något om Oskars nacke, men icke sa nicke. Han sa bara att det fixar sig av sig själv. Tyvärr har ofta barnläkarna för dålig koll.

Ett annat tips är ju att höra av dig själv till en sjukgymnast. Jag vet inte om man faktiskt måste ha remiss för att få komma dit. Det bästa är ju dock om du kommer till en sjukgymnast med erfarenhet av barn och speciellt Torticollis.

 

Man behöver inte remiss...

Skrivet av  Anna m Elias-01 & Selma 030321
... utan man kan ringa och beställa tid själv.
 

vi har

Skrivet av  Kattis med Theo 020127
oxå liknande erfaranhet... Tog upp det på BVC varje gång och tillslut vid 6-månaderskontrollen fick vi remiss. Väntetid i fem månader. Resultatet var att vi kom till läkare och sjukgymnast när Theo var 11 månader gammal, vi borde börjat behandling när han var nyfödd!!! Läkare och sjukgymnast tyckte detta var under all kritik och jag förstod att det inte var ovanligt. BVC har helt enkelt inte nog kunskap när det gäller torticollis.

Vi funderade länge på att anmäla BVC och även barnläkare på BB och bvc, men bestämde oss för att lägga energin på att göra Theo bra i stället.

Vad jag vill säga är: Kräv att få komma till specialist! Det är inte säkert att det är torticollis, men om det är det är det viktigt att börja behandling så snart som möjligt!

Läs gärna mer på Theos hemsida: www.lofbergs.se/theo
(Klicka på "torticollis" i menyn)
 

Artiklar från Familjeliv