Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

HELLP och Trombyltabletter

Skrivet av Tess
Jag undrar om det är någon som har tvekat inför att ta Trombyl-tabletter? Jag fich HELLP vid min förra graviditet och fick akut snitt i vecka 35+5. När jag träffade läkaren efteråt sa han att jag behövde inte vara rädd för att skaffa fler barn och att det fanns medicin att få (innan vecka 14). Nu när jag är gravid igen så ringde jag till specialistmödravården och fick ett "luddigt" svar om att jag skulle kunna ta Trombyl. De upplyste mig även om att det stod en varningstext på tabletterna om att man inte skulle äta dem om man var gravid. Jag och min sambo är väldigt tveksamma till om vi ska ta dessa tabletter eller inte. Någon som känner igen sig eller har några råd?
Svar på tråden: HELLP och Trombyltabletter

Trombyl

Skrivet av  ano
är ju svagt blodförtunnande väl?
De är ung. som Albyl fast lite starkare tror jag...
Man ska ej ta sån i slutet av grav pga blödningsrisk.
Kan du inte kontakta den läkare du talade med tidigare allt kräv att få komma till specmvc kanske?

Här kan du läsa lite:

http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?SpecID=051483&DocTypeID=7&UserTypeID=2
 

Gravid igen efter HELLP. Äter Trombyl

Skrivet av  Lillpyrets mamma
Hej Tess!

Jag är gravid igen och är i v. 16. Jag har ätit Trombyl hela tiden - faktiskt ett par månader innan jag blev gravid och jag har hela tiden fått veta att jag bör ta dessa tabletter. Även jag har läst i FASS och funderat en del, men fördelarna med att äta dem jämfört med att inte göra det efter att ha haft HELLP överväger. Jag hoppas att det stämmer. Jag fick svår HELLP för 3,5 år sedan. Nu går jag på extra kontroller och för en vecka sedan gjordes blodflödesmätning med ultraljud för att se om det finns tendenser till att jag skall drabbas av hvf och HELLP igen. Tyvärr gjorde det det och jag är därför helt sjukskriven nu och ska vila och inte stressa. Läs gärna några rader längre ner där jag skrev lite om denna ultraljudsundersökning. Trombyl är blodförtunnande och kan hjälpa till att lösa upp små mikrotromber (blodproppar) i tex moderkakan som kan orsaka syrebrist etc för bebisen. Det sägs även minska risken för att få hvf och HELLP. Av de undersökningar jag har läst om Trombyl anses det dock lite kontroversiellt huruvida det verkligen hjälper och förhindrar uppkomst av hvf. Nåväl här i mitt landsting rekommenderas Trombyl och jag litar på dem och "kör på".
Kram
 

Borde

Skrivet av  ano som funderar lite...
det inte fungera med tex Fragmin också då?
Jag har tagit Fragmin under mina 4 senaste grav för att förhindra att jag drabbas av blodpropp, men borde det inte ha samma effekt även för moderkakan, navelsträngen tro?
 

Fragmin o Trombyl

Skrivet av  Lillpyrets mamma
Hej Ano!
Först sa läkarna att jag skulle vara tvungen att ta Fragmininjektioner utöver Ttombyltabletterna, men det var för att jag hade sk. kardiolipinantikroppar i blodet. Dessa försvann, tack och lov och därför skulle jag inte behöva Fragmin. Som jag har förstått det fungerar både Fragmin och Trombyl blodförtunnande, men på olika sätt. Fragmin är "rejälare grejer", dvs det kan ge sig på/förhindra större proppar och om man använder Fragmin krävs väl även att man tar regelbundna blodprover för att se så att koagulationen är som den ska? Jag kan inte svara så bra på detta, eftersom jag slipper Fragmin.
Mvh
 

Jo

Skrivet av  ano
så är det! Jag tar själv fragmin under graviditet och en viss tid efteråt pga just blodproppsrisk. Har haft två. Fragmin är förvisso starkare doningar, men då det är lågmolekylärt blir blödningsrisken ändå inte så stor. Det går tex inte att jämföra med Waran som måste kollas noga och ofta + påverkas av vad man äter!
Man får ofta Trombyl om man tex löper risk för hjärtinfarkt eller liknande.
Skönt för dig att du slapp injektioner!
 

Skillnad mellan Trombyl och Fragmin

Skrivet av  titti90tusen
Det är en ganska stor skillnad mellan Trombyl och Fragmin.
Trombyl skyddar mot proppar artärsystemet och förhindrar proppar i tex moderkakan något min idiotläkare inte visste om och inte orkade ta reda på så vår Remo dog (troligaste orsaken).
Fragmin i sin tur skyddar mot proppar i vensystemet och altiså inte så bra i moderkakan.
 

Tack för ditt svar!

Skrivet av  Tess
När började du gå på extra kontroller? Jag har pratat med spec mödravården men ska inte dit förrän i vecka 13. Hur ofta går du dit? Hur snabbt fick du din tid för blodflödesmätning med ultraljud (eller gjorde du det vid första besöket på spec)?
Har du blivit helt sjukskriven redan nu, är det i förebyggande syfte eller har du mått dåligt? Jag räknar med att jag blir sjukskriven om jag får minsta tecken på hvf, men tanken att bli sjukskriven så snart har inte slagit mig (är endast i vecka 8).

Vet man egentligen varför man får hvf? Är det vanligt med proppar i moderkakan? Vad jag vet så hade jag inte det förra gången, det borde de väl ha upplyst mig om isådanna fall?

Jag tror nog att det blir trombyl iallafall. Jag ska prata med min barnmorska när jag skriver in mig på "vanliga mvc" om tre veckor - eller är det försent att börja äta tabletterna då?
Kram
 

Svar så gott jag kan...

Skrivet av  Lillpyrets mamma
Hej Tess!
Jag ska svara så gott jag kan.
Jag är nu i v. 16 och har gjort 3 "normala" UL redan och ett UL med blodflödesmätning i v.15. Än så länge har det inte varit någon extra kontroll hos BM, men jag har gjort den första utav två (för mig) glukosbelastningarna och i nästa vecka blir det ett extra läkarbesök. Som jag skrev har jag ätit Trombyl länge nu (redan innan jag blev gravid - som förebyggande också). Jag har tagit en omgång med blodprover som kollade koagulation, toxprover etc under graviditeten (i v. 11 tror jag att det var). Nästa omgång prover vet jag inte när det blir. Kanske nästa vecka. Efter blodflödesmätningen förra veckan beslöts att jag blir helt sjukskriven med order om att vila och inte stressa. Det enda jag känner är att jag är vansinnigt trött, men det kan ju vara helt normalt som gravid.. ;-) I v. 18 blir det ett "normalt" UL och i v.20, el. 21 nästa UL med blodflödesmätning. Efter den sistnämnda kommer de att fatta närmare beslut om hur/när jag skall kontrolleras.
Jag tror inte att det är för sent för dig att börja med Trombyl nu. Bättre sent än aldrig, misstänker jag.
Svar på frågan om varför man får hvf kan nog inte ens experterna svara på. Jag har hört flera teorier. Några möjliga orsaker som jag har hört talas om är att man har någon (ev. dold) autoimmun sjukdom, att man lider av kalciumbrist, eller B-vitaminbrist. Det kan handla om att den egna kroppen försöker stöta bort moderkakan av någon anledning bla. Unga, resp. äldre (äldre än 35) mammor ska visst drabbas oftare än andra mammor. Ärftlighet spelar också in (om ens mamma haft hvf tex).
Längre fram i graviditeten gissar jag att det blir en hel del extra kontroll av blodtryck, urinprov, blodprover (Hb, trombocyter, lever- o njurprover mm).
Ett svar till. Jo, här finns det ingen speciell spec.mödravård, utan jag har kontakt med både "vanliga" MVC (med BM och läkare) och kvinnokliniken (som diskuterar mig på sina "medicinmöten").
Börja du med Trombyl och fråga efter blodflödesmätning (UL) och blodprover rörande koagulation etc (bra att ha "utgångsstatus").
Lycka till!
Kram
 

Jag åt trombyl

Skrivet av  Annica
vid 2:a graviditeten, första grav slutade i v31+5 pga hvf dock ej Hellp. Trombyl för att hjälpa moderkakans funktion då sonen var tillväxthämmad. 2:a grav gick jag längre (även om jag fick hvf igen) och födde först i v 37+4 (igångsatt) en kille på 2,3 kg vilket var stort i jämförelse med storebrorsan. Jag åt trombyl in i det sista om jag inte minns fel. Vet inte om trombylen hjälpte men jag skulle inte tveka att ta det igen (men vi planerar inte fler)....
Vad jag förstått finns ej vetenskapligt bevisat att de hjälper men vissa tror att de kan göra det (bl a min läkare).
Kram o lycka till!
 

Trombyl

Skrivet av  Tess
Tack! Tror nog att det blir trombyl iallafall. Är bara i vecka 8 än så länge, ska prata med min barnmorska när jag skriver in mig om tre veckor. Eller är det försent att börja äta tabletterna då?
//Tess
 

Äter trombyl

Skrivet av  Katta
Jag äter trombyl nu då jag väntar mitt andra barn. Fick grav havandeskapsförgiftning med mitt första barn. Jag var som du väldigt tveksam till att börja äta tabletterna men efter ett andra samtal med läkaren på specialist mödrarvården ändrade jag mig. Tror att jag började i V. 13 och ska äta in i det sista, är nu i V. 38. Har peppar pepppar inga symptom, om det är trombylen som gör det eller inte det vet jag inte, men det känns helt ok att äta dem nu. Tycker du ska ta en ny kontakt med spec mvc för att få prata med en läkare.
Lycka till!
 

Ska nog börja...

Skrivet av  Tess
...äta tabletterna. Ska prata med min barnmorska på mvc och även ringa till läkaren på spec mödrarvården. Kan vara värt att prova om chansen finns att man skulle slippa få havandeskapsförgiftning igen - även fast man inte vet hur det skulle ha gått utan tabletter.

Lycka till du med - inte lång tid kvar:-)
 

Risken

Skrivet av  Mimto
Jag hade HELLP min andra graviditet. Blev akutsnittad i v.33.
Jag var på spec.MVC, där sa man att man kunde äta Trombyl, men det finns inga bevis (ingen forskning stöder det) för att det är bra. Och det finns ju en risk i och med att det är blodförtunnande, får man HELLP, så är ju ett av symptomen att trombocyterna minskar, och att blodet inte koagulerar som det ska, blödningsrisken blir ju isåfall högre.
Jag åt inte trombyl.
 

Glömde

Skrivet av  Mimto
Jag fick en son i dec. förra året, efter jag haft HELLP. Gick på täta kontroller, och blev tidigt sjukskriven, oah allt gick jättebra den här gången.
 

Artiklar från Familjeliv