Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Havandeskapsförgiftning

Skrivet av Cattis
Vid min första graviditet så fick jag svår hvf. Jag blev inte bra från den först en vecka efter sonen kommit till världen.
Läkarna sa då att jag vid nästa graviditet skulle få gå på tätare kontroller och det på spec.mvc.

Nu är jag gravid igen, i v.13 just nu. Har varit på inskrivning på mvc, men där nämndes det inta alls att jag skulle behöva gå på spec.mvc.
Enligt min bm så behövde jag inte oroa mig för hvf den här ggn, då jag sist fick det i v. 39 och det andra ggn normalt kom senare.

Och visst det är ju jättebra om jag slipper oroa mig för det. Men nog blir man lite konfunderad över att det lät så annorlunda när sonen föddes.

Någon som vet hur det i regel ligger till? Som kan ge mig lite råd och stöd?
Svar på tråden: Havandeskapsförgiftning

Samma här

Skrivet av  Camilla.
Precis som du beskriver det var var/är det för mig. Jag fick havandeskapsförgiftning sent i graviditeten (v37) och fick höra att jag skulle gå hos specialist MV vid nästa graviditet. Jag ringde dit nyligen då jag blivit gravid igen men de sa att jag skulle kontakta den vanliga MVC och att det är de som måste skriva en remiss till Spec MVC. "Den valiga" MVCn sa att "nej du ska gå hos oss".
 

Så här är det för mig...

Skrivet av  Katta
Jag fick havandeskapsförgiftning i V.30 med mitt förra barn, las in på BB i V.33 och han förlöstes med akut snitt i V. 36 då det hade blivit en grav havandeskapsförgiftning. Jag var också sjuk efter förlossningen. Nu väntar jag mitt andra barn om några veckor! Jag har gått på kontroll hos min barnmorska varannan vecka fom V. 25. Var på tillväxtkontroll hos läkare på Spec MVC i V. 24, 32, 34 och nu senast i V.38. Har även haft stödsamtal med BM på Spec MVC då vi har haft mycket att berabeta från förra graviditeten. Peppar, peppar så håller sig alla värden bra den här gången!
Det är läkarna på spec mvc som har styrt hur ofta jag ska gå till min BM. På spec mvc har jag endast gjort tillväxtkontroller och flödesmätning på navelsträngen. Fråga din BM igen eller ring till spec mvc och rådfråga dem.
 

Jag fick...

Skrivet av  Annica
..inskrivet i min journal vid efterkontrollen från 1:a grav (slutade med snitt i v 31+5) att jag skulle ha ett tidigt läkarbesök för "planering" av graviditeten om jag blev gravid igen. Så jag hade läkarbesök i v 14 8 (som tur var med samma läkare som på efterkontrollen!), då sattes trombylbehandling in, jag skulle träffa vanliga BM varannan vecka redan från start, extra UL i v 28. Det var planen.
Sen försämrades ju mina värden i v 25-30 så då blev det (efter att jag varit inlagde en vecka för obs) spec mvc, läkarbesök, ul, ctg, vanliga BM besök på löpande band.
Önskar lycka till! Be om ett läkarbesök vetja!
 

Hade hfg

Skrivet av  Michelle m pågarna
med min första son och fick förklarat när jag blev gravid igen att sannolikheten för hfg, om man han samma pappa och inte för långt emellan, var minimal.

Allt gick bra tom v 36 då jag fick akut HELLP. Fick äka in till sjukhuset och få akutsnitt omedelbart. Hade ett blodtryck på 224/186, knappt några blodplättar mm mm

Jag förlorade mestadelen av synen. Fick inte köra bil på 6 veckor. Nu är synen tillbaks en hel del men inte helt....

Min poäng: Jag trodde att jag var av minimal risk men kolla vad som hände. Så gå på täta kontroller och acceptera inte ett nej!
 

Tack för alla svar

Skrivet av  Cattis
Glömde att nämna att det är en annan pappa den här gången. Kan det göra någon skillnad?

Ska iaf ta upp det här med min bm nästa gång jag är där ( v.20 ).
Iom att förra förlossningen och framför allt den första tiden efter var väldigt jobbig, så ska jag nog få gå i samtal. Som det verkar kommer jag nog få planerat snitt den här gången.

Får passa på att ta upp min oro då.

Tack för ert stöd.
 

Absolut kan det göra skillnad

Skrivet av  Michelle m pågarna
Hfg är ju en allergisk reaktion mot barnet. De tror att har man samma pappa och inte för långt emellan så är risken mindre eftersom du då redan är "immun" mot andra barnet.

Har du en ny pappa så börjar du om från noll igen och risken är lika hög som om du var förstföderska.
 

Hjälp!

Skrivet av  Hanna
Nu skrämmer du mig. Fick själv hfg i v 36. Födseln inducerades v 38. Ingen har sagt något till mig om att man skulle ha speciella kontroller en andra gång. Rekomenderas det?
Jag är inte gravid, men planerar lite...
 

De säger

Skrivet av  Michelle m pågarna
att risken är mindre om du har samma pappa och inte för långt emellan och att man inte behöver tätare koller. MEN jag fick akut HELLP (värsta sorten av hfg) och fick ta ut barnet i v 36 akut.


Om jag inte gått på tätare koller hade det inte upptäcks och jag hade förmodligen dött, som en följd av det.
 

spec MVC

Skrivet av  Helena
När jag egentligen fick hvf vet jag inte, hade symptom långt innan förlossningen i v 33. Efteråt sa de iallafall att risken är 10-20% att få det igen om pappan är densamma och att jag om jag vill(!) kan gå på spec MVC nästa gång. Självklart vill jag det, och det kommer jag att stå på mig för att få. Vad de rekommenderar kanske beror på omständigheterna runt första hvf och graden av allvarlighet. Man kan ju hoppas att det inte beror på brist på resurser....
 

Extra kontroller

Skrivet av  Lillpyrets mamma
Hej Cattis!
Jag har skrivit lite på den här sidan, lite längre ned som rör HELLP och hvf.
Jag är gravid igen nu i v.17 och går på tätare kontroller, bla ultraljud med flödesmätning. Detta pga att jag fick svår hvf och svår HELLP för 3,5 år sedan. Än så längre är värdena bra, men flödesmätningen var inte så bra. Jag är därför helt sjukskriven redan nu för att vila och inte stressa. Jag äter även Trombyl och det gjorde jag redan innan jag blev gravid. För att inte göra detta inlägg längre vill jag bara avsluta med att säga att jag tycker att du ska försöka få till extra kontroller - bara för säkerhets skull.
Lycka till!
 

Artiklar från Familjeliv