Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

GBS-frågor (ganska långt)

Skrivet av Pixie, v.15
Hej

Jag är "ny" här, eftersom jag hittills varit förskonad från graviditetskomplikationer (jag har diabetes typ 2, men det är ju inte pga. graviditeten)

Fick idag reda på att de har hittat GBS-bakterier i min urinodling. Har blivit behandlad med penicillin (Selexid), men nu har jag läst lite info om behandlingar vid GBS, och det verkar som om jag har fått fel behandling??? (Jag hade ju urinvägsinfektion också, och jag tror att det är det som just detta penicillinet är för)

Jag är livrädd att något skall gå snett nu, var hos läkaren idag och han sa att "Vi gör några odlingar till under graviditeten, sedan får du antibiotikadropp under förlossningen".
-Räcker det verkligen för att man skall vara helt säker???? Det känns lite som att de inte tar det på sånt allvar som de borde, i värsta fall kan jag ju förlora barnet..? (Eller så kanske jag överreagerar??)

Jag hade ju denna infektionen (och dessutom urinvägsinfektionen), helt utan att känna några som helst symptom. Det kan ju hända igen!!
Innebär det INGEN risk för fostret om jag har en eller flera GBS-infektioner under graviditeten, och om de isåfall inte behandlas snabbt?
- Är det endast om jag får det strax innan eller under förlossningen?

Jag vore ytterst tacksam om någon hade svar på mina frågor!
Svar på tråden: GBS-frågor (ganska långt)

Jag tycker att det låter

Skrivet av  Trillian bf 21/3
som att du har fått en bra behandling och att de dessutom tänker göra fler kontroller och ge antibiotika under förlossningen är jättebra.

BGS är grupp B sterptokocker som orsakar bla UVI så de kan ju inte behandla något annat än det. Så av det du beskriver tycker jag att det låter som att de tar infektionen på allvar och har tagit rikerna i beaktande.
 

stavar som en kratta

Skrivet av  Trillian bf 21/3
att de tar riskerna på allvar ska det ju vara, inte rikerna
 

Jag tycker också...

Skrivet av  Hanna bf 1/4
att det låter som du fått rätt behandling.
Jag hade GBS vid min förra grav och behandlades bara när jag fick värkar i v 28, då med antibiotika i dropp form. Sedan fick jag antibiotka vid förlossnigen, men här ges det bara om man föder förtidigt (jag fick i v 33) eller att man har haft lång vattenavgång. Eftersom man kan ha GBS flera gånger, så hjälper det inte att få antibiotika i förebyggande syfte utan man bör ha en aktiv infektion om det ska ge ngn effekt... Så, så länge du kollas upp så är det nog helt okej. Jag ska ta mitt första prov på måndag (är då i v 20) och kommer sedan att följas upp resten av graviditeten för att se att jag inte får det denna gången också. Men om jag inte har besvär av det så kommer jag inte att få antibiotika även om proverna visar positivt, och då riskerar jag ändå att få barn förtidigt denna gången också.
Kolla gärna på http://www.medscinet.se/infpreg/
där står det lite mer...
Lycka till!!!
 

har GBS i livmoderhalsen

Skrivet av  rädd tjej
Hej,
jag har GBS i livmoderhalsen, men inte i urinen enligt urinodling. Alltså får jag ingen behandling alls med pencillin vilket oroar mig mycket.

Är gravid i v. 31+ och är mycket upprörd över att det inte finns enhetlig regler för hur man behandlar GBS i Sverige. Det verkar variera beroende på var man bor.

Om man tar urinodling och den inte visar på GBS så är det bara en ögonblicksbild, veckan efter kanske man har GBS i urinen... Jag är superrädd för förlossningen eftersom jag inte kommer att få pencillin då eftersom GBS ej påvisats i urinen. Men jag har det ju i livmoderhalsen och där ska ju barnet passera!!!

Barnmorskan sa att jag ska göra en ny urinodling i v. 34-35, men även om den inte visar på GBS så kan det ju mycket väl vara så att jag har det i urinen några veckor senare vid förlossningen utan att veta det... Hur ska man kunna vara lugn?

Jag drömmer mardrömmar om detta och är jätterädd. Har missfall bakom oss och jag är så fruktansvärt rädd att det ska hända nåt med detta efterlängtade barn...
 

Det är däremot märkligt

Skrivet av  Trillian bf 21/3
tycker jag. Jag har läst om andra som bara haft det på livmoderhalsen och inte i urinen men att de fått antibiotikadropp under fölossningen för att undvika att det överförs till barnet under utdrivningsskedet.

Jag har iofs läst en hel del om att forskningen om GBS går isär och att det inte kan bevisas att det är så farligt som vissa andra säger att det är. Det finns många som haft GBS på tappen och ändå har fött fullt friska barn...

Men prata med din läkare och förklara din oro och be honom/henne motivera varför du inte ska behandlas.
 

Karolinska sjukhuset Sthlm

Skrivet av  rädd tjej
Hej,
ja, jag måste ta upp detta med nån doktor. Håller på att bli ett nervvrak av detta!
Jag hör till Karolinska sjukhuset i Sthlm.
 

Tyvärr är det så...

Skrivet av  Ulrika (J f/d-02 & W-03 & bf 8/6 )
..nästan överallt nu att de inte behandlar vid förlossningen om man "bara" har det på livmodertappen. Därmot om man har haft det i urinen om så bara en enda gång så skall man ha det vid förlossningen.
Däremot om du har det på livmodertappen och får tidig vattenavgång (före 37 v) eller långvarig vattenavgång (barnet är inte fött inom 18 timmar efter) eller har feber vid förlossningen (38 grader och över) då tycker jag absolut att du skall kräva det.
Har du inget av ovanstående var ändå observant på barnets temp när närmaste dygnen efter förlossningen. Får det feber, kräv penicillin.

Glöm inte det är sällan GBS orsakar något, men problemet är att det gör det iblan och vi inte vet innan när eller varför. Men vet man om att man har det och är uppmärksam och kunnig är risken väldigt liten att något skall gå snett.
Kram och lycka till!
 

en fråga till om GBS o pencillin

Skrivet av  rädd tjej
Vad har era läkare sagt angående pencillinbehandling vid för tidig vattenavgång (dvs före utgången av vecka 37)? Får man pencillin i så fall där ni bor även om man "bara" har GBS i livmoderhalsen och inte i urinen?
 

Får...

Skrivet av  Hanna bf 1/4
även om jag tester negativt! Alltså pencillin utan att ha GBS ens på prov, i förebyggande syfte just under en prematurförlossning.
 

för att du födde för tidigt förra gångerna?

Skrivet av  rädd tjej
Hej,
är orsaken att du ska få pencillin vid förlossn nu (även om prov ej visar på GBS) att du hade GBS under förra graviditen samt att du har fött i v 33+ tidigare? (Läste det i din info).

Kram.
 

förtydligande av min fråga

Skrivet av  rädd tjej
Hej,
kommer du att få pencillin vid förlossn även om det INTE blir en för tidig förlossn denna gång?
Lycka till.
 

Jag...

Skrivet av  Hanna bf 1/4
är inte hundra på om jag kommer få det om jag går mer än 37+. Då räknas det ju inte som en riskgraviditet, men eftersom vi tror att yngste sonen hade blivit smittad, så är nog chansen rätt stor att jag ändå kommer få det.
Beslut om det ska förhoppningsvis tas på måndag då vi ska på läkarbesök och kolla livmodertapp och ta odling just för GBS.
Jag kan återkomma med riktigt svar på måndag, och förhoppningsvis klara direktiv på hur man gör i vårt landsting (jönköping).
 

hej!

Skrivet av  silvie& maya
jag hade Gbs nu under graviditeten, den upptäcktes i v 30 nånting tror jag. ush jag var supernervös, hade läst mycket på internet om det och fasade det värsta. So sagt jag fick pencillin, fast inte samma som du. kommer inte ihåg vad den hette. Sedan tog jag en till odling efter pencillinkuren för o se om det hade kommit tillbaks på egen begäran. Och eftersom jag födde med planerat snitt fick jag ingen behandling då läkaren sa att risken för och smitta barnet sker i samband med vattenavgång. Oroa dig inte för mycket, det kommer gå bra och huvudsaken är att det upptäcktes det är det viktigaste att man vet om det att du har det och det står i journalen. Det är alltså väldigt sällsynt att barnet smittas i magen för jag frågade oxå flera gånger om min tös kan ha fått det. Det var ovanligt.
 

Min GBS upptäcktes i v.38

Skrivet av  Trigger m Evelina-03 + v.16
eftersom det bara görs 2 urinprov/grav där jag bor, så kan jag ha haft det rätt länge då det första gjordes mkt tidigt i grav.

Iaf så bestämde läkaren att den inte skulle behandlas innan förlossningen (trots hög halt streptococker) och jag fick "bara" penicillindropp och det gick jättebra!
 

Kan tillägga att denna grav

Skrivet av  Trigger m Evelina-03 + v.16
så kommer de kolla mig i v.20. Antar att de även tar en odling till runt v.35 oavsett vad den första visar och gör de inte det så tänker jag "kräva" det :-)
 

Välkommen till GBS listan...

Skrivet av  Ulrika (J f/d-02 & W-03 & bf 8/6 )
...som jag har startat http://groups.yahoo.com/group/gruppBstrep
Där finns vi en massa med GBS erfarenhet så du kan ställa hur mycket frågor du vill och få stöd under graviditeten
 

Oftast...

Skrivet av  Ulrika (J f/d-02 & W-03 & bf 8/6 )
..och effektivast om man bara har GBS när man har urinvägsinfektion är ju kåvepenin. Men du kan ju ha haft andra bakterier som inte kåvepenin biter på. Kåvepenin är väldigt effektivt mot just streptokocker, men inte mot allt.
Kräve en odling 7-10 dgr efter avslutad penicllinkur så att du vet att bakterierna har förvunnit.
Kram Ulrika
 

Jag fick också Selexid

Skrivet av  Madicken bf 20/2
i första hand mot UVI men läkaren sa att det även var mot GBS.
 

Fråga ang. Kåvepenin

Skrivet av  Trillian bf 21/3
Kåvepenins primära användningsområde är ju att bota infektioner i luftvägarna och övre delen av kroppen, framförallt öron-näsa-hals-bihålor. Har inte hört att det skulle vara effektivt mot vare sig UVI eller GBS infektioner i underlivet.

Själv har jag fått Lexinor mot UVI. Lexinor har ett något större användningsområde än Selexid. Så därför skulle jag vilja veta varför vissa har hört att Kåvepenin är det mest effektiva när jag har hört precis raka motsatsen.
 

UVI och GBS...

Skrivet av  Ulrika (J f/d-02 & W-03 & bf 8/6 )
..behöver ej vara samma sak!
Kåvepening är det absolut bästa mot streptokocker, både effektivast och mildast. Med mildast menar jag att det är mindre risk att det också slår ut de bakterier man behöver ha.
Men UVI måste inte bero på GBS, det kan vara andra bakterier och det kan var andra bakterier OCH GBS. Är det andra bakterier också så är det inte alls säkert att kåvepenin tar dem utan då måste man ha annat penicillin/antibiotika
 

Nej, men

Skrivet av  Trillian bf 21/3
Kåvepenin är ju ganska verkningslös på alla typer av infektioner i den nedre regionen, GBS inkluderat. Det står tom i fass så det är inget som någon bara ovetandes har hasplat ur sig, det finns ju substans bakom.
Det är därför jag undrar varför du fått höra att Kåvepenin är det bästa mot GBS... jag vill ju faktiskt veta vilken forskning/undersökning etc som står bakom så att jag lär mig.
 

Vilken tur jag har haft

Skrivet av  Madicken bf 20/2
Kåvepenin har botat min GBS-infektion vid flera tillfällen. Däremot fick jag senaste gången äta Selexid efter min Kåvepeninkur för att få bort min UVI.

I FASS nämns ingenting om att Kåvepenin tar bort GBS men flera läkare (även läkare på specialist mödravården) har skrivit ut Kåvepenin för att bota min GBS. Skumt...
 

Stämmer inte...

Skrivet av  Ulrika (J f/d-02 & W-03 & bf 8/6 )
....mot just streptokocker är Kåvepenin det bästa. Jag frågade min läkare många gånger om vi inte skulle byta penicillin eftersom jag åt 7 kurer förra graviditeten. Men alla var eniga (och det är spec. läkare jag har) om att kåvepenin är absolut effektivast mot streptokocker (inkl. grupp B som GBS är)
Här är lite länkar där du kan läsa mer
På http://www.infpreg.se (Huddninge sjukhus kunskapscentrum för infektioner under graviditet) under information för Hälso och sjukvård kan man läsa om handläggning vid GBS och där står det följande
"GBS är känsliga för bensylpenicillin och fenoxymetylpenicillin"
I Fass står det att Kåvepenin är ett Fenoximetylpenicillin

VIll du läsa mer så kan du titta på http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=228
Internmedicin förordar bl.a kåvepenin

Det finns naturligtvis alternativ till Kåvepenin, alla tål det inte. Men gör man det och man har enbart GBS, dvs inga andra bakterier är Kåvepenin det bästa för det minskar risken att slå ut andra bakterier som man kan behöva och kan då öka risken för andra bakterier att få fäste.
 

Oki

Skrivet av  Trillian bf 21/3
Jag ska ta och passa på och fråga min läkare på måndag också när jag ändå ska dit. Alltid bra att bli klokare.
 

Artiklar från Familjeliv