Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Diabetiker, inskrivning?

Skrivet av KC
Hej!

Jag har precis testat positivt v.4 + 3 och är diabetiker typ II. Fick grav.diabetes runt v.11 när jag väntade sonen som snart är 3 år.

Jag undrar, när ska man på inskrivningssamtal hos specialismödrarvården? Är det också runt v.11 nånting som en "vanlig" gravidtet eller hur funkar det?

Den här gången blev jag gravid med Pergo, har man då möjlighet att få göra ett VUL runt v.7-8 på spec. MVC eller ska man kontakta en privat gyn. för sådant?

Hoppas någon kan hjälpa mig!
Svar på tråden: Diabetiker, inskrivning?

Ring MVC

Skrivet av  Anna E med Viktor -01 och Emma -03
Eftersom du är "riktig" diabetiker nu så ska du ju ha ditt blodsocker under stenkoll under hela tiden för problem. Jag hade graviditetsdiabetes under båda mina graviditeter (utvecklade diabetes efter dem), och blev ganska tidigt inskriven på specmödravården med min andra graviditet. Du måste nog i alla fall bli "överförd" från din vanliga MVC till spec, så om du kontaktar dem så kommer de dra igång vad som behövs göras.
Angående VUL så tror jag inte man ser så hemskt mycket runt v 7...
 

Va?

Skrivet av  KC
Men runt v.7 borde man väl se om det är 1 eller 2 foster?? Trodde man tom kunde se ett pickande hjärta då?? Nu blir jag förvirrad.. var så himla säker på att man kunde se det runt v.7! Ah, de kanske kan svara mig när jag ringer spec.MVC.

Tack för ditt svar!
 

Jodå

Skrivet av  ano
man kan se bebben redan runt v. 7. Går utmärkt det! Huruvida det går att avgöra om det är fler så tidigt vet jag däremot inte!
 

Vad jag menade var...

Skrivet av  Anna E med Viktor -01 och Emma -03
...inte att det inte gick att se nåt alls, utan mer att det inte gick att se _så mycket_. Det är ju ännu himla litet och alla organ är inte anlagda än. Jag trodde att anledningen till att du ville veta var för att ta reda på ev missbildningar då tyvärr diabetiker som inte haft koll på sockret tydligen har en lite förhöjd risk för sånt. Det berättade de i alla fall för mig när jag väntade mina kottar...
Men jag är i alla fall inte helt säker på att du kan bli inskriven direkt på spec.mödravården, jag tror du måste remitteras dit av din vanliga MVC. Det är de där reglerna om att man måste remitteras till specialistvård, du vet... Man får ju inte gå direkt till specialisterna numer. :P
Hoppas du får svar på MVC!
 

Ok..

Skrivet av  KC
..då är jag med! :-)

Jo, jag har tyvärr också hört att missbildningsrisken är högre om man inte har haft/har sån koll på sitt socker. Men jag hoppas innerligt inte att det ska vara några problem då jag varit under "observation" hos diabetesmottagningen sen mars -04. Men visst, man vet ju aldrig...
Vet du hur det är med missfallsrisken som diabetiker? Är den förhöjd och i så fall med hur mkt ungefär?

Jag ringde imorse till spec. MVC och precis som du säger så måste jag först vara inskriven på MVC i min hemort och de remitterar sedan mig.

 

Tyvärr har jag ingen aning...

Skrivet av  Anna E med Viktor -01 och Emma -03
...om just missfallsrisken, den borde väl vara den normala (dvs ca 30%) om du skött ditt socker, eftersom din kropp då funkat precis som den skulle.
Jag fick ju inte min "riktiga" diabetes förrän efter barnen, och graviditetsdiabetesen utvecklades inte förrän missbildningsrisken var över, så jag var inte oroad för den biten.
 

Som

Skrivet av  ano
diabetiker ska du kontakta dem direkt!
 

Artiklar från Familjeliv