Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

50-tal

Skrivet av Fenomena
Jag skulle gärna ta emot några tips från er inredningstokiga! Jag och sambon håller på att inreda vår nya lägenhet som ligger i ett 30-talshus. Vi började med att ta bort plastmattor och slipa den fina ekparketten. Jag vill inreda ljust, enkelt och modernt. Och med inslag av 50-talsdesign! Färgerna blir blont trä, vitt, beigt, rostfritt, grått och accenter i ljust turkos. kanske lite knallröd någonstans. Sjuan-aktiga stolar, stringhylla, en längd med 50-talsmönstrat tyg i vitt och grått på en vägg... Vad kan man mer hitta på för att det ska se 50-tal och ändå fräscht ut? Ska kolla på passande lampor också.
Hoppas på roliga förslag! Kanske shoppingtips?
Svar på tråden: 50-tal

Jag har några jättefina saker...

Skrivet av  Birgitta
... efter min farmor och min mormor. En hög vas i svart och vitt, ett litet bord med glasskiva målad med mönster i svart och vitt, samt en lampa som också är svart och vit. Den sista kommer från mammas och pappas första hem, de gifte sig -59. Underbart vackra saker, som jag gärna skulle ha samlade i en egen liten hörna, om jag hade haft plats :-( Det enda jag har framme nu är vasen.

Kolla på loppisar, kuriosabodar och liknande. Även om 50-tal har varit "inne" ett tag så kan man göra fina fynd! Och satsa på teak i stället för det blonda, det finns massor av superfina teakmöbler att få tag på billigt.
 

Om teak

Skrivet av  Fenomena
Saken är ju den att vi är två som ska samsas om smak och inredning... Min sambo gillar blont och "modernt" medan jag gillar många saker. 50-talet var ju ganska mörkt och murrigt, så det blir svårt att få ihop. Det lutar år ljust och blont med formspråk och idéer från 50-talet. Om nån förstår vad jag menar? :)
Tack för alla idéer!
 

Några inspirationslänkar

Skrivet av  vega
Snygg fåtölj:
http://www.antiktosv.com/object.php?showid=107

Snygg vas:
http://www.antiktosv.com/object.php?showid=123

Snygga gardiner:
http://www.antiktosv.com/object.php?showid=78

Snygg teakskål:
http://www.antiktosv.com/object.php?showid=139

Snygga tapeter
http://www.interior1900.com/tapeter/t%20(1).htm
http://www.interior1900.com/tapeter/t%20(14).htm
http://www.interior1900.com/tapeter/t%20(44).htm
http://www.interior1900.com/tapeter/t%20(46).htm
osv, finns massor fler här:
http://www.interior1900.com/tapeter/starttapeter.htm

Snygg vas:
http://www.interior1900.com/Andraf/a%20(37).htm

Snygga kaffekoppar:
http://www.interior1900.com/Andraf/a%20(43).htm

Snygga textilbandslampor:
http://www.zimmerdahl.se/gullberg.html

Dröm dig bort bland övriga dyra möbler på:
http://www.zimmerdahl.se/

Hm, borde gå och lägga mig i stället ;-)

 

Teak, teak och teak

Skrivet av  Helena V
Mina föräldrar gifte sig 1957 och det har funnits massor av 50-talsprylar i deras förråd, skåp och lådor ända tills det flyttade till lägenhet för fyra år sen och rensade "skräpet" :(

Hursomhelst, det var teak som gällde i alla fall i deras hem! Gärna turkosa detaljer. Deras _vita_ telefon var en stor sensation i bekantskapskretsen, tidigare hade det bara funnits svarta! I vardagsrummet hade de en ljusgrå, stram soffgrupp och ett soffbord i teak med underhylla i någon slags flätad bast.

I sovrummet hade de två enkelsängar bredvid varandra, _inte_ dubbelsäng. Dessa sängar var enkla i ljus ek och liknar de som är moderna idag men inte lika "fyrkantig" design. Två korta gardinlängder i vit voilè med ljusblå prickar och volang hängde i fönstret.
I köket hade de enkla pinnstolar med teakfägad sits och svarta ryggar och ben. Bordet var enkelt, fyrkantigt med teakskiva och svarta ben.
 

Gamla lampor, Nybrogatan 3

Skrivet av  Flisan
vid Dramaten har 50-talslampor och även andra möbler. Bl a har jag sett våra badrumsskåp, från 50-talet, där. Ska fråga om de vill köpa våra då de inte passar i vårt badrum.
 

Vet inte var i landet

Skrivet av  Karin
du bor. I Göteborg finns en affär i Haga som heter Bebop, med bara 50-tals möbler, porslin och diverse annat
 

Fler ställen

Skrivet av  vega
På olivedalsgatan i Göteborg finns Gods, som säljer 50-talsgrejer;
http://www.gods.nu/
Har sett flera butiker till som jag inte vet namnet på, bland annat en på Andra långgatan.

Och i Örebro finns en skojig butik som heter Kavalkad!

 

Artiklar från Familjeliv