Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ber om sovrumstips!

Skrivet av Vimse
Några månader efter inlytt känner jag nu att det är dags att inreda sovrummet. Det är jättetråkigt idag, med bara en dubbelsäng på ben (ingen gavel) och beiga väggar och björkgolv. Omtapetsering är inte aktuellt då det är nytapetserat. Vi har heller inget behov av förvaring i sovrummet (lyxigt), så helt klart finns potential. Jag inser att lampor, gardiner och mattor kan göra underverk, men samtidigt vill jag ha det så lättstädat och dammfritt som möjligt. Vi kan tänka oss att köpa nya möbler. Hur ska man få den där känslan av vila för själen samtidigt som man kombinerar fräschet med mysighet?
Snälla kom med tips på olika stilar! Gärna bilder! Finns det några bra sovrumssiter på nätet?
Svar på tråden: Ber om sovrumstips!

Svarar trots fantasibrist

Skrivet av  loppran
Min stil är ju väldigt sval och ljus (läs "tråkig" om man gillar mycket färg alt. småblommor, guld & volanger) så jag skulle inreda väldigt sparsamt. Egentligen vill jag måla väggarna med strukturfärg ("som kalk"), men ska försöka hålla mig till reglerna. ;-)

Kritvitt tycker jag är snyggt till beige, så vita linnegardiner och vita ripsmattor skulle kanske passa. Turkos är en snygg färg att lägga till också.

Vita eller betonggrå krukor med mörkgröna växter, och kanske lite stenar i fönstret. Sänggaveln skulle kunna vara antingen ljust gråmålad eller mörkbetsat brun, beroende på vilket intryck ni vill ha. Samma sak med sängbord, där kan jag tänka mig grå i Norrgavelstil (www.norrgavel.se) eller korg-"tunnor" med lock, där man lägger undan filten och tidningen.
 

Vår stil är nog väldigt lika

Skrivet av  Vimse
jag vill också inreda sparsamt. Men så drabbades jag plöstligt av en mysönskan vad gäller sovrummet, lite tväremot mig själv. Det där med krukor i betonggrått och stenar och gröna växter gillar jag. Vilka växter är bra att ha i sovrum? Maken är lite lätt algergiskt så det måste vara nåt renar luften (finns det såna växter?) snarare än förorenar den.
 

Vet inte säkert

Skrivet av  loppran
...men när jag handlade växter senaste köpte jag ett Ardisiaträd (danskt julträd, med röda bär) och då sa floristen att den är en av de bästa växter man kan ha ur allergisynpunkt.

Annars vet jag ju att ampelliljor renar luften, men hur de funkar om man är allergisk har jag ingen aning om. :-/
 

Lite funderingar

Skrivet av  Emma - mer glitter åt folket!
Hur stort är rummet? Vad är det för stil på huset/lägenheten, dvs hur gammal är den?

Jag tycker det är snyggt med vitt i sovrum, det är vilsamt för ögat och ser fräscht ut till beige. På R.O.O.M. finns supersnygga sängbord i högblankt vitt, de är cylindriska och finns med två eller tre skjutdörrar. Ett sådant ska jag köpa! Fast det är snyggast med två förstås, ett på varje sida.

En hylla ovanför sängen att ställa ljuslyktor/ljusstakar på, och lite annat typ väckarklocka, en fin tavla osv ökar mysigheten.

Kanske kan du satsa på en färgskala som går från vitt till mörkbrunt. Vitt överkast (finns snygga på Ikea), mörkbruna kuddar, vita hissgardiner, ljuslyktor i brunt glas (finns jättesnygga på Åhléns), vita små mattor på varje sida av sängen (går utmärkt med badrumsmattor, billigt och tvättbart), en vit taklampa (finns på Mio för 200 kr ungefär, urläckra, heter Cancan) och vita sänglampor eller vita bordslampor med brun skärm.

Det var mina tankar. Gillar du idéerna eller vill du ha något helt annat?
 

Det lät fint!

Skrivet av  loppran
Sängborden från R.O.O.M. lät ju jättefina. Jag letade på hemsidan men hittade inga bilder. :-(
 

De är från Habitat egentligen

Skrivet av  Emma - mer glitter åt folket!
så kolla på www.habitat.co.uk så kanske du ser dem. Eller nej, vänta, de är ju från Kartell! Gå in på www.kartell.com, klicka på Gallery så ser du dem. Det står typ Componibili eller något liknande under det. Sedan får man klicka på bilden tills man får upp en stor version.
 

Nu såg jag!

Skrivet av  loppran
Tack för guidningen, den var klart tuff. Tur att den inte passar till mina möbler, annars hade jag blivit köpgalen (igen). Däremot vill båda sönerna uppdatera sin rum... det låter dyrt men kul.
 

Bruna inslag

Skrivet av  Vimse
är nog inte dumt. Det är ju en väldigt varm färg, men ändå i den beiga skalan. Jag ska fundera på hur.

Vad gäller mattor så vill helst inte maken ha några i sovrummet, han tycker det är fräschare utan. I viss mån håller jag med honom, men å andra sidan är det mysigt med mattor. Ja, detta tål att funderas på!
 

Jag gillar vårt

Skrivet av  AK
nya sovrum Vi har en bänk, Lack från IKEA, här ser du den:
http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?storeId=2&langId=-11&catalogId=10101&productId=11317
Vi har den liggande och har satt ben på den - blev perfekt TV-bänk. Där på har jag också en lampa, levande ljus och krukväxt.
Min gardiner är "halvtransparenta" med röda blommor, med enfärgade bakom(panellängder). Överkast har vi skippat, men har påslakan som matchar gardinerna. (Allt IKEA) Favoriten är bokhyllan. Vi är bokslukare, så alla pocketböcker "bor" i vårt sovrum på Järpen hyllplan och Bjärnum konsoller. IKEA... (Nej, jag jobbar inte för IKEA:)) Önskar jag kunde lägga ut bilder, för det är snyggt! Husets finaste rum... Det som saknas är en stor tavla vid sängens fotända - vi vet inte vad vi vill ha. Sen är jag ganska ombytlig, så om en månad eller två är det vita, skira gardiner som gäller, eller de knallgula... Då kanske jag måste byta tavlan också!
Hoppas det här hjälpte lite...
 

Ja, synd

Skrivet av  Vimse
att du inte kan lägga ut bilder. Det vore jättekul att se. Hur gör du med lakan, har du flera som matchar eller snabbtvättar du samma?
Vad har du för krukväxt?
 

Har digitalkamera,

Skrivet av  AK
utrymme för att lägga ut bilder och en dataexpert till make, så jag hojtar när jag fått honom att hjälpa mig...
Jag snabbtvättar de rödblommiga lakanen, men annars har jag dubbelt i de flesta mer "neutrala" färger.
Krukväxten är en konstig sak från IKEA - men blommor är för mig slit och släng, så länge de är lika fina som i affären får de bo kvar, sen åker de i soptunnan.
 

Vinrött

Skrivet av  Långbena
ska du naturligtvis ha till! Det blir varmt och mysigt. I sommar kanske vita skira gardiner.
Men vinrött är så snyggt!!!
 

Ja, varmare färg finns nog inte

Skrivet av  Vimse
Men hur jag än vänder och vrider på det i huvudet får jag det inte passa i stil. Tack ändå!
 

inspiration!

Skrivet av  AnnaB
Fräscha och mysiga tycker jag dessa sovrummen är.
Hemma hos Leila Lindholm:
http://www.elle.se/dd-livsstil/feb03lillamarocko/sovrum.shtml
Fogias sovrum i enbart ljusa cremefärger:
http://www.fogia.se/images/hogupplosta/sovrum/atelje_vit.jpg
 

Åhh!

Skrivet av  Vimse
Jag gillade Fogiasovrummet. Hur kan det se så läckert ut fast det är så stökigt?
Idén med tavlan lågt var bra. Gillar även sänglamporna. Måste kolla var dom går att köpa.
Notera också hur långa gardinerna är. Är det nån som har så långa gardiner, så de släpar i marken? Verkar lite opraktiskt tycker jag...
 

vill bara tipsa om

Skrivet av  AnnaB
en sängstomme från IKEA som liknar den på bilden (fast är billigare...)
http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10101&storeId=2&productId=10954&langId=-11&parentCats=10103*10144
 

Mina släpar...

Skrivet av  SAGA
...och det är säkert jätte opraktiskt egentligen, men värt det :-) Fast & andra sidan -så himla opraktiskt är det ju inte för det är bara & lyfta när man dammsuger, annars liksom bara hänger de där... nu är de ju dessutom mörkbruna så dammet syns ju inte så lätt! :-)
 

Artiklar från Familjeliv