Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Skillnad på läkare, överläkare, ST, AT, etc? *ot*

Skrivet av Sanne
Undrar över om någon kan skillnaden på de olika "läkartyperna"? Vad de står för och så. Vem är specialist? Den som är tex gynekolog, psykiater etc? Vem är då överläkare? Är det h*n som är chef över avdelningen? Heter inte det chefsläkare? Eller chefsöverläkare? ST tror jag står för specialisttjänstgöring, alltså man kallas det under utbildningstiden. Likaså AT, allmäntjänstgöring.

Nej, hjälp mig reda i begreppen du som kan!
Svar på tråden: Skillnad på läkare, överläkare, ST, AT, etc? *ot*

Läkartyper :-)

Skrivet av  SO
Specialist är den som genomgått ca 5 års specialistutbildning, t ex gynekolog, psykiatriker, distriktsläkare/husläkare/familjeläkare.

Överläkare är en specialisttjänst, ofta efter ett antal år som specialist. Tidigare var det en något mer exklusiv titel än nu. Överläkaren är ofta ansvarig för en sektion eller avdelning på en klinik.

Chefsläkare är en rent administrativ tjänst, som handlägger t ex Lex Maria och har ett visst budget- och strategiskt ansvar.

Chefsöverläkare är den läkare som är medicinskt ansvarig för en klinik.

ST är man under sin specialistutbildning, som kommer efter AT. Legitimation får man efter AT.

Allmänläkare brukar vara ett begrepp som vållar bekymmer också. Egentligen finns benämningen inte formellt, och det kan avses allt från AT-läkare till läkare som jobbar på vårdcentral.
 

Tackar så mycket, har jag fattat rätt?

Skrivet av  Sanne
Först går man alltså läkarutbildning på 5½ år. Sedan går man som AT läkare och får legitimation (1-2 år, eller det ingår i grundutbildningen, inte som psykologernas PTP?). Sedan ytterligare fem år för att bli specialistläkare. Och efter några år som det, kan man bli överläkare. Och ansvarar då över ex avdelningen.

Tack för snabbt svar, läkartyper ja, det finns det nog många fler ;o)
 

Ungefär som PTP ...

Skrivet av  SO
... man jobbar alltså under handledning 18-21 månader, och sen får man leg.
 

Tackelitack igen! *imt*

Skrivet av  Sanne
a
 

Lite ot

Skrivet av  
min erfarenhet är att de som ej kallas specialister är mer ödmjuka och noggranna för att det inte ska bli fel...och i slutändan då alltså gör ett bättre jobb än de som ska veta bäst...Undrar varför? Är specialisten för styv i korken eller?
 

delar inte din erfarenhet

Skrivet av  mandelblomman
jobbar både med AT läkare, underläkare, ST och specialister.
Om de är "styva i korken" sitter nog mer i någons personlighet mer än i en titel!
 

Jag hade

Skrivet av  Soliga Li
säkert otur, men den icke färdigutbildae läkaren misstänkte ett särskilt fel och hämtade specialisten som bara tag en snabb titt och nonchalant avfärdade han teri. Tyvärr stämde det ändå och det fick tragiska efterföljder att det fick gå ett dygn extra pga denna specialist. Den enda som bad om ursäkt var läkaren som ej hade gjort fel. Specialisten bemödade sig inte om att visa någon som helst ånger...
 

har

Skrivet av  Pia
Själv har jag haft oturen att hamna hos at-läkare som inte bryr sig om sitt jobb utan bara "sitter av tiden".
 

Artiklar från Familjeliv