Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Är alla män potentiella våldtäktsmän?

Skrivet av Emma
?
Svar på tråden: Är alla män potentiella våldtäktsmän?

Nej...

Skrivet av  Vind
Däremot är varje kvinna ett potentiellt offer....
Och det är ett faktum att män våldtar och misshandlar kvinnor dagligen!
 

Vi är ALLA potentiella handlare

Skrivet av  KarinD
Vi är ALLA potentiella förövare,
just i det faktum att vi är människor som kan handla gentemot andra!

Det som styr vad vi anser moraliskt acceptabelt är moralregler, normer både på samhällelig och individuell nivå. Och vad dessa betyder för just oss.

Jag anser att bilden/symbolen av mannen som dominant över kvinnan finns i vårt samhälle. Härifrån hämtar våldsverkare sin bild av vad han gör när det slår slint. Fanns inte bilden där skulle individen inte göra det.

Så har jag uppfattat uttrycket "alla män är potentiella våldtäktsmän". (jag anser att detta uttryck oftast missuppfattas att bli: i varje man bor en våldtäktsman)

Så länge bilden av mannen som den dominanta lever kvar, så länge kommer den att projicera dessa handlingar.

Karin

ps. Det finns även andra "bilder" i vårt samhälle.
 

Så länge som kvinnor får skulden för våldtäkter

Skrivet av  ärtan
de hade för utmanande kläder, var fr fulla, sa ja först och sen nej, följde med en främmande karl hem, etc etc, så länge tvingas alla kvinnor behandla alla män som potentiella våldtäktsmän, och så länge kommer alla kvinnor att vara potentiella våldtäktsoffer.

När skulden läggs där den hör hemma, på mannen som våldtar oavsett "provokationer", då upphör alla män att vara potentiella våldtäktsmän.
 

Och det kan jag skriva under! IMT

Skrivet av  Gladius, potentiell våldtäktsman
mm
 

Jag skriver också under på det! (imt)

Skrivet av  Johanna R
.
 

Som karin skriver: vi är alla potentiella....

Skrivet av  S-J
.. våldsverkare, våldtäktsförövare osv egentligen. Men långt ifrån alla av oss blir det till slut och vissa av oss har större risk att bli det än andra, pga bla a moraliska uppfattningar, socialisering, arv (genetiskt men framför allt socialt), hälsotillstånd osv.
 

Håller också med dig S-J! IMT

Skrivet av  Gladius
mm
 

Så här förklarar jag

Skrivet av  Allis
för mina ungar i skolan.

Fråga: Är alla män potentiella våldtäktsmän?

Svar: Det kan jag inte svara på. Vad jag däremot vet är att alla kvinnor lärt sig vara rädda för främmande män. Vi kan omöjligt veta vilka av dessa män som är potentiella våldsverkare eller inte. Därför kan och tvingas vi uppfatta män som potentiella våldsverkare, oavsett om de är det eller inte (och här brukar jag ta ett exempel om flickan som går hem från träningen och blir livrädd för karln som går bakom henne)

En man kan bli oerhört provocerad av att höra detta uttryck, precis som jag blir rasande när jag ska förväntas sluta vara rädd. Båda dessa reaktioner bottnar i att man inte lyssnat på varandra. Jag kan inte ta bort provokationskänslan och han kan inte göra något åt min rädsla MEN vi kan förstå vad saker beror på.

Jag hoppas att alla ser skillnaderna i dessa uttryck och hur galet det kan bli om man inte förklarar.
 

Alltså

Skrivet av  Allis igen
Den sista meningen skulle bestå av orden: Jag hoppas att alla ser skillnaden mellan uttrycket och orsakerna till det och hur galet det kan bli om man inte förklarar. Nu blev det rätt.
 

Tack Allis! Fint och sakligt! *s* IMT

Skrivet av  Gladius
mm
 

genomtänkt

Skrivet av  Absolut-ist
tänk om Margareta Winberg hade varit lika genomtänkt!

Jag blir ibland glad när jag läser dina inlägg, för oftare än många undviker du att kasta ur dig feministisk retorik, och förklarar istället så att alla som inte tillhör den feministiska eliten förstår. Det tycker jag är föredömligt. För dig verkar det oftast inte vara "vinna" eller "förmedla den snärtigaste retoriken" som är poängen utan faktiskt att - kommunicera.

Att vi sen ofta har ganska olika åsikter i sakfrågor är en annan sak :)
 

Jag tycker att halva uttrycket saknas.

Skrivet av  Micke
Alla män är inte potentiella våldtäktsmän i betydelsen att de kan utföra en våldtäkt.

"Alla män potentiella våldtäktsmän sett ur kvinnors perspektiv" tycker jag är ett bättre sätt att uttrycka det på. För det är väl det som uttrycket egentligen handlar om??? Mer om kvinnors rädsla än männens egenskaper. Jag hoppas att ingen på allvar tror att alla män skulle kunna utföra en våldtäkt om tillfället fanns.
 

Jag blandar morötter och kålrötter här

Skrivet av  Frigg
Du skriver att du hoppas att ingen på alvar tror att alla män skulle kunan utföra en våldtäkt om tillfället fanns. Men jag tror det. Jag tror att alla män skulle kunna utföra en våldtäkt - att de är fysiskt kapabla till det. Sedan tror jag inte att alla män är psykiskt kapabla till det - men tyvärr märks inte sådana skillnader på utsidan. Inte ens när man lärt känna mannen i fråga kan man veta det.

För att berätta en sedelärande anekdot från mitt eget liv så kan jag berätta om Loke, min förre man. Han och jag levde som särbos då jag studerade på annan ort. Under tiden hade vi en ung kvinna inneboende hos oss. Ett par år efter vår skilsmässa berättar denhär kvinnan för mig att min man våldtog henne.

De två hade en (för mig okänd) sexuell relation och just den här kvällen hade hon sagt nej till sex och sedan gått och lagt sig. När hon sedan vaknar gör hon det för att han håller på att tränga in i henne. Hon säger nej igen men det ignoreras återigen.

Detta gjort av en man som jag själv aldrig trott om sexuellt våld.
Så lite vi vet om andra människor...
 

Hmmm..

Skrivet av  Micke
ALLA är väl fysiskt kapabla till att våldta, misshandla, mörda eller utföra vilka ondsinta handlingar som helst? Oavsett om det handlar om män eller kvinnor, vuxna eller barn. Spärren sitter i psyket för alla. Jag förstår inte riktigt vad du menar.
 

Artiklar från Familjeliv