Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Begrepp och uttryck

Skrivet av ärtan
FEMINISM = att se att det finns ett strukturellt förtryck av kvinnor och vilja förändra det.

STRUKTURELLT FÖRTRYCK = normer och förväntningar på män respektive kvinnor som grupp att bete sig på ett visst sätt och som gör att kvinnor som grupp arbetar mer i hemmet, får lägre lön för samma arbete, missgynnas i karriären och misshandlas, sextrakasseras

KVINNOR/MÄN SOM GRUPP = ungefär som majoriteten av alla kvinnor/män, men inte riktigt. (Någon som är insatt i genusteoretiska vindlingar får gärna förklara det här utförligare.) Ej att likställa med alla kvinnor/män. Kvinnor tillhör många olika grupper och beteckningen kvinnor täcker därför inte in alla kvinnor i samhället. Samma gäller för män. MEN i vissa avseenden finns det gemensamma drag för kvinor respektive män och då benämns de som män respektive kvinnor även om det syftar på män/kvinnor SOM GRUPP.

MÄNS VÅLD MOT KVINNOR = betyder inte att alla män slår alla kvinnor. Begrepet syftar på att män som grupp utsätter kvinnor som grupp för våld. Ett brott som kan drabba vilken kvinna som helst oavsett färg, form, sexualitet ålder, samhällsklass eller utbildning. Därför är det brott som riktas mot kvinnor som grupp, dvs det drabbar inte alla kvinnor men vilken kvinna som helst kan drabbas av det.


Fyll gärna på med fler begrepp och tala om om jag missuppfattat begreppen, ni som kan.
Svar på tråden: Begrepp och uttryck
Inga svar finns

Artiklar från Familjeliv