Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ann?

Skrivet av Lovvikavanten
Jag försöker förstå hur man tänker som likhetsfeminist, men jag blir aldrig klok på resonemanget. Hjälp mig gärna att förstå. Du skrev nedan:

"Att dessutom försöka hävda att transsexualitet skulle ha att göra med påverkan under barndomen beroende på vad man klär sina barn i etc är faktiskt, ursäkta mig igen, löjligt."

Och då undrar jag: Om man tror att ingenting är medfött utan resultat av kulturell påverkan, varför skulle det då vara löjligt att tro att man producerar transvestiter just på detta sätt? Om man inte tror att det är medfött och inte har någon bättre hypotes om hur det går till så duger väl det alldeles utmärkt som förklaringsmodell. Eller?

Undrar mjukast!
Svar på tråden: Ann?

Transvestiter förutsätter

Skrivet av  Amelie
att det finns manlig och kvinnlig klädsel. Om alla barn kläs lika och fortsatte med det, så skulle det inte heller finnas några transvestiter.

Transsexualitet är något annat, nämligen könsoperation, och då blir resonamanget om kläderna genast löjligare.
 

Det här är intressant!

Skrivet av  Lovvikavanten
För att grotta ned oss i definitioner så vill jag rätta dig igen - transsexualitet är inte könsoperation utan upplevelsen av att tillhöra fel kön, och det är vad som hos vissa leder fram till ett könsbyte.

Transvestiter klär sig i kvinnokläder för upplevelsen men känner sig inte som fel kön.

Visst har du rätt i att det inte skulle kunna finnas praktiserande transvestiter, det förutsätter ju att könstypiska kläder existerar. Jag är mycket road av att leka med tanken på hur den typen av känslor då skulle ta sig uttryck - eller skulle de inte existera? Jag har inte svaret, men man kan ju spekulera.

Men så länge det nu existerar könstypiska kläder och en skillnad i hur könen klär sig och det också existerar transvestiter så undrar jag varför det är löjligt att tro att det har någon betydelse hur man klär barnen som små *ifall* man tror att kulturen är allt. Förstår du min fråga?

Sedan om det i sig är löjligt eller inte med könstypiska kläder är en helt annan fråga.
 

ja det här var intressant!

Skrivet av  bani
För att kunna sorteras in i rätt fack från början kan jag ju tala om att jag snarare är likhetsfeminist än ngt annat... ;-)

Jag upplever att transvestiter ofta klär sig i en "överdriven" kvinnlig klädsel. De klär sig så att säga mer kvinnligt än kvinnor. Om vi inte hade dessa kulturella idéer om hur kvinnor/män ska klä sig, hur hade en transvestit då fått utlopp för den sidan av sin personlighet? Hade den ens funnits?
 

Både transvestiter och transsexuella

Skrivet av  artemis
klär sig/beter sig oftast enligt stereotypen. Tydligen bemöts oftast transsexuellas önskemål på operation med ett krav från läkarnas sida att bete sig/klä sig/uppföra sig som stereotypen på det kön de önskar tillhöra.

Butler har en poäng när hon pratar om kön som performativt, som en föreställning, snarare än som en färdig kategori. Personligen tror jag att allt är en maskerad, och att det under bara finns människor med andra olikheter än kön.
 

har inte läst Butler...

Skrivet av  bani
Vad är poängen med läkarnas krav? Att man ska pröva på hur det är om omgivningen uppfattar en som kvinna? Det kan jag i så fall se en viss poäng i.

Annars kom jag att tänka på t.ex. på den brittiske komikern Eddie Izzard. Han är transvestit, men klär sig inte så extremt "kvinnligt". Jag har förstås bara sett hans shower, inte honom själv IRL... Han sminkar sig och har glittriga tajta kavajer och höga klackar, typ. Egentligen är detta saker som relativt nyligen börjat anses som typiska kvinnliga attribut, eller hur? Varför är man då transvestit om man bär dem? Vari ligger transvestitismen? I att man själv identifierar sig som det?
 

Om man vill byta kön

Skrivet av  artemis
så är ju det för att man upplever sig som född i "fel" kön. Kravet att man ska leva som "kvinna" eller "man" finns väl i allmänhet, men vad jag förstått är det inte det som läkarna syftar på, utan ett krav för att man ska få operationen godkänd. Dvs man måste stämma med stereotypen för att få operera sig.

Transvestiter i sig kan bara existera i ett samhälle som gör skillnad på könen. Butler har skrivit mycket om detta, tyvärr är hon otroligt svårläst :-( Men vad jag förstått är det så att hon anser att man kan bryta upp könsroller och -identiteter överhuvudtaget genom att spela upp dem, till exempel i dragshows. Genom att parodiera det stereotypa i rollerna kan vi komma förbi dem och hitta något annat.
 

kanske borde läsa Butler någon gång

Skrivet av  bani
Vet inte om jag helt håller med om det, att man genom att spela upp det stereotypa kan förstöra det. I så fall måste det göras mycket medvetet, och jag tycker inte att dragshow nedmonterar könsroller - det pratas ju mycket om att vara vacker etc. även där. Enda skillnade är att det är män som gör det... Om du förstår vad jag menar?

Ang. läkarna så är jag lite överraskad. Jag hade tänkt att det vore ett sätt att sålla ut verkliga transsexuella från de som söker. Om man klarar av att leva som och bemötas som kvinna, utan att längta tillbaka, så är man kvinna. Återigen rörigt uttryckt, men hoppas du förstår mig, orkar inte riktigt sortera mina tankar just nu...
 

Tack för påpekandet

Skrivet av  Amelie
om transsexualitet. Men att du visste vad det var får mig att undra ännu mer: Varför skiljer du inte på begreppen i ditt inlägg??

Jag förstår din fråga. Du undrar hur man, när man tror att allt som har med kön att göra är kulturellt betingat, kan utesluta att transsexualitet är det. Alternativt hur man då kan utesluta att transvestitism är det, det framgick ju inte nu.

Jag läste nu mitt inlägg igen och såg att jag redan har svarat (trors att detaljdefinitionerna fallerade). Men jag skall förtydliga mig.

Du känner till att likhetsfeminister skiljer på biologiskt kön och socialt kön. Transvestitism har med det sociala könet att göra. Manliga transvestiter vill vara män och klä sig och bete sig som kvinnor, dvs de vill behålla sitt biologiska kön och byta sitt sociala kön.

Transsexualitet har med biologiskt kön att göra. Manliga transsexuella vill inte vara män, de vill vara kvinnor, dvs, de vill byta sitt biologiska kön.

Om jag hade en son och klädde honom i rosa, och det sedan skulle medföra att han ville operera bort snoppen, är ganska löjligt att tänka sig.

Men att det skulle medföra att han vill klä sig som kvinna när han blir stor är inte lika löjligt. Det kan visst bero på att han trivdes i sina rosa kläder. Men det förutsätter också att samhället talat om för honom att rosa är en tjejfärg!
 

Glömde visst en mening.

Skrivet av  Amelie
Jag skall tillägga att den berömda "löjligheten" ligger i att man tror att ett kulturellt fenomen påverkar biologin.
 

Leka med könsroller?

Skrivet av  Helena
Vi måste skilja mellan könsIDENTITET och könsROLL för att de här resonemangen ska bli meningsfulla överhuvudtaget. En transsexuell person har problem med sin könsIDENTITET så tillvida att han/hon upplever sig som fånge i fel kön. KönsROLLER är det socialiserade skillnaderna mellan manligt och kvinnligt. En transvestit som klär sig i kvinnokläder "leker" med könsidentitet och roller men har förmodligen inga problem med att tillhöra det ena eller det andra könet - könsIDENTITETEN är alltså klar. Och könsIDENTITETEN är inget som feminister vänder sig emot när det gäller småpojkar/-flickor - ingen vill alltså "skapa om"in könsROLLER däremot är fullkomligt onödigt och bara hämmande för individen. Anser jag.

 

Slutet på inlägget blev märkligt...

Skrivet av  Helena - så ska det vara!
Så här ska det vara:

"Och könsIDENTITETEN är inget som feminister vänder sig emot när det gäller småpojkar/-flickor - ingen vill alltså skapa om ett kön till något neutralt eller till det motsatta. Medan fostran in i könsROLLER däremot är fullkomligt onödigt och bara hämmande för individen. Anser jag."
 

Boktips i ämnet

Skrivet av  Jezz
Ett tips till alla läs boken ; Byxbegär av Tiina Rosenberg. Kram
 

Artiklar från Familjeliv