Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

LSS

Skrivet av Tim\'s mamma
Tim har "diagnoserna" kongenital hydrocefalus, esofagusatresi samt som "följd" av dessa AD/HD med drag av autism.
När han var mindre omfattades han helt av LSS, men på något vis nu när han är större, så omfattas han bara delvis ?!?!?
Tex när det gäller korttis vistelse, så gäller LSS, men inte vad det beträffar assistent, i skola och på fritids tex?!?
Detta ställer ju till en del problem, när det inte är konsekvent.
Har pratat med handläggaren på kommunen och hon säger att visst kan vi ansöka om LSS på "heltid" men att det inte kommer att gå igenom.Enligt henne behöver man också ha mer synliga fysiska handikapp.
Tim lärde sig att gå när han var 4 år, att tala vid 5 årsåldern och nu ligger detta "honom i fatet" så att säga.Han är i behov av "ständig" tillsyn pga sina balansproblem,brist på impulskontroll osv.
Men enligt henne "räknas" inte detta för att få omfattas helt av LSS.

Hur är det i era kommuner?
Påverkar graden av LSS vårdbidraget?

Ni som kan och vet, berätta mera

Tim\'s mamma

http://www.hydrocefalus.com
Svar på tråden: LSS

Vad är

Skrivet av  Andrea
esofagus för någonting? Tyvärr har jag inga råd på din fråga. De gör så olika med LSS.
 

Esofagusatresi

Skrivet av  Tim\'s mamma
esofagus betyder , matstrupe.
Esofagusatresi är en medfödd missbildning,som innebär att matstrupen saknar förbindelse med magsäcken.
Det behöver opereras omgående, läkningstiden varier,
beroende på atresin.
Tim fick inte inta någon föda via munnen de 10 första levnadsdygnen.Ofta får dessa barn "ätproblem" pga störd motorik i matstrupen, refluxer etc

Det finns idag ca 1000 levande personer födda med esofagusatresi i Sverige.

Lite info finns på:
http://www.hydrocefalus.com/esofagusatresi.html
 

LSS-djungeln

Skrivet av  Hanna
Hejsan!

Vi bråkar med kommun och försäkringskassa om vår son tillhör LSS överhuvudtaget så jag har varit tvungen att sätta mig in i detta lite grann.

Först och främst ska man tillhöra personkretsen för LSS, och det ger dig rätt till att ansköa om hjälp, men varje ansökan prövas för att se om ni har rätt till den sökta hjälpen.

I och med att ert barn har drag av autism så säger lagen explicit att han tillhör LSS personkrets. Och ni kan alltså söka hjälp för de förmåner som ingår i LSS.

När det gäller hjälp i skola och dagis så är det i första hand lösningar utan personlig assistent som man försöker ordna, tex extra resurser till klassen eller speciellt anpassade skolformer. Först när det inte räcker till så kan barnet ha sin egen personliga assistent. Gissningsvis så anses skolans egna extra resurser (tex. elevassistenter) räcka till för er son.

När det gäller övrig tid då ni behöver hjälp så har ni antagligen inte rätt sorts hjälpbehov. Personliga assistenter får man bara när barnet har behöv av hjälp för sina GRUNDLÄGGANDE BEHOV. Till det grundläggande behoven räknas toalettbesök, tal- och kommunikations hjälp, matningshjälp, påklädning och liknande. När det gäller barn är det därför i huvudsak (svårt) multihandikappade som får personliga assistenter. Hade er son ett mer behov av detta tidigare?

Vårt bråk beror på att sonen behöver ständig tillsyn för att kunna andas då han är teknikberoende. Och då säger genast kommun och försäkringskassa nej, bl.a. eftersom övervakning inte tillhör barnets grundläggande behov. (Nu kommer vi att argumentera för att övervakningen faktiskt syftar till att sonen ska kunna andas och det ska väl förhoppningsvis räknas som ett grundläggande behov....)

Lycka till!
/HANNA
 

LSS och insatser enligt LSS

Skrivet av  Annika60
Man kan inte omfattas "delvis" av LSS. Antingen hör man till *LSS personkrets* eller inte. Ett barn med diagnos autism hör alltid till LSS personkrets.

Sedan finns en rad *rättigheter enligt LSS*.
Dessa rättigheter får man ansöka om en och en och det är inte säkert att man bedöms ha rätt till en viss insats.

Främsta stötestenen brukar vara rätt till assistansersättning enligt LASS. Den ersättningen ges av staten och man kan få den om barnet behöver assistansstöd minst 20 timmar i veckan.

MEN: Barn har i princip inte rätt att räkna in tiden i förskola-skola, eftersom det anses vara förskolans och skolans skyldighet att se till att barnet får det stöd det behöver där.

Däremot är det inget som hindrar att kommunen beviljar barnet en personlig assistent i förskolan (i stället för resursförstärkning i gruppen).

Barn med mycket stora funktionshinder kan också få rätt till assistansersättning enligt LASS även i skola/förskola.

Insatsen personlig assistans har tyvärr i praxis kommit att betraktas som en ersättning för personer med fysiska funktionshinder. Man får assistans om man inte kan lyfta armarna för att klä sig, men inte om man har en utvecklingsstörning eller autism som gör att man visserligen kan lyfta armarna, men inte förstås att man ska göra det...

Svårigheter att kommunicera och behov av att ha ett begränsat antal personer som ger stödet är dock kriterier för rätt till personlig assistans.
Detta kan du trycka på om ditt barn har autism, framförallt behovet av ett begränsat antal personer.





 

Artiklar från Familjeliv