Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Snälla svara på denna enkät...

Skrivet av Maria
Hej!
Mitt namn är Maria och jag har en pojke med sotos syndrom. Förrutom detta heltidsjobb så skriver jag nu mitt examensarbete inom magister i specialpedagogik och har tänkt få ihop något om diagnosen varande eller icke varande och skulle behöva så många svar som möjligt. Detta kommer givetvis behandlas anonymt och ni behöver inte skriva några namn. Tack på förhand!

1. barnets ålder
2.diagnos, vid vilken ålder?
3.vårdbidrag, om ja, vilken ersättningsnivå?
4.Har dignosen förändrat andras och ert sätt att se på ert barn tex vad beträffande pedagogiska resurser, vårdbidrag, öppnat för nya läkarundersökningar, mer/mindre förståelse, mer hjälp från hab....
5. Är ni nöjda med stödet från barnomsorg, skola, sjukvård och ev habilitering? Motivera gärna.
6. Diagnos för eller emot?

MVH, Maria
Svar på tråden: Snälla svara på denna enkät...

Lite svar.. Långt

Skrivet av  M
1. barnets ålder : 6 år
2.diagnos, vid vilken ålder? : Spinal Muskel Atrofi, 2 år
3.vårdbidrag, om ja, vilken ersättningsnivå? 3/4 +18% merkostnad (efter mycket, mycket intyg till F.K., är ej nöjd pga att merkostnaderna vi har är bra mycket större)

4.Har dignosen förändrat andras och ert sätt att se på ert barn tex vad beträffande pedagogiska resurser, vårdbidrag, öppnat för nya läkarundersökningar, mer/mindre förståelse, mer hjälp från hab....
:Vet faktiskt inte, SMA är en av de vanligaste muskelsjukdommarna i världen ändå är all sjukvård förutom Habben helt ovetande om dess följder och konsekvenser. Men förståelsen blir nog större när man har en diagnos att hänvisa till, människor vill oftast ha ett sjukdomsnamn för att kunna försöka att förstå.
Vårdbidraget påverkas inte alls pga av Fk´s totala omedvetenhet om dessa sjukdommar. När det gäller ovanliga diagnoser kan jag tycka att det kanske kan behövas en specialist på FK som handhar dessa, tex för alla barn inom ett landsting.
Habben besitter en mycket stor kunskap, känns bra.

5. Är ni nöjda med stödet från barnomsorg, skola, sjukvård och ev habilitering? Motivera gärna.
:Ja, fick slåss mycket i början, är glad att mitt barn redan hade en plats på dagis när vi fick diagnosen och att vi hade valt ett privat alternativ. Skolan har vi precis börjat med, haft en del möten, verkar positivt ännu men man har ju lärt sig att allt kan verka bra men sedan blir det bara pannkaka... Habben hade väldigt mycket insatser precis när man var ny där, sedan tycker jag att det blir mindre och mindre, nedskärningarna har kommit där också och man får ta mycket kontakt själv.

6. Diagnos för eller emot? Tyvärr har det blivit svårt att få extra insatser om man ej har en diagnos, ett "stökigt" barn kanske behöver mer stöd i början av skolgången för att fixa det men då måste man nästan ha en diagnos, när barnet sen växer ikapp mentalt så har den alltid en diagnos i ryggsäcken, vet inte om jag alltid tycker det är så bra för självförtroendet för barnet. Det här är högst egna reflektioner och kanske inte alls stämmer med verkligheten.
Vårt egna behov av diagnos, det är en progressiv muskelsjukdom som man kan spåra genom ett DNA test, genom en diagnos kan vi hindra att våra barn & kanske sen också barnbarn får denna sjukdom. Min mans och mina syskon kan också göra ett test och se om dom och deras ev barn kan undvika att få SMA. Ur den synvinklen hade det varit svårt att vara utan diagnos.
Har även fått mycket stöd och uppföljning pga diagnosen, men eftersom den är rent fysisk så hade kanske blivit så ändå.
Det är en svår fråga att svara på, och långt blev ju mitt svar ändå.
Hoppas att du blev lite hjälpt på vägen, lycka till!
 

Monika svarar:

Skrivet av  Monika
1. barnets ålder 19 mån
2.diagnos, vid vilken ålder? Ehlers Danlos syndrom
3.vårdbidrag, om ja, vilken ersättningsnivå? nej
4.Har dignosen förändrat andras och ert sätt att se på ert barn tex vad beträffande pedagogiska resurser, vårdbidrag, öppnat för nya läkarundersökningar, mer/mindre förståelse, mer hjälp från hab.... Det har gett mindre OCH mer oro. Mindre för att vi nu vetvarför hon inte gå ännu tex, mer för att hon inte går ännu!! Hur det ska gå i framtiden, kommer livet att bli "normalt"...
5. Är ni nöjda med stödet från barnomsorg, skola, sjukvård och ev habilitering? Motivera gärna. Det är så nytt ännu, men de har tagit till sig informationen bra på dagis. Det återstår nog att se mycket än...
6. Diagnos för eller emot? FÖR!
 

Sotos syndrom

Skrivet av  Katarina med Emelie
Hejsan Maria!!

Min dotter har oxå sotos syndrom och vi bor i Örebro.
Skulle du vilja ta kontakt med mig på [email protected] så e du snäll.

Skulle vilja utbyta lite erfarenheter med dig...

 

Artiklar från Familjeliv