Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Gravid igen

Skrivet av Linda med ängeln Theodor + bf 23/5
Hej!

Vår son, Theodor, föddes i maj i v.26, tyvärr klarade han sig inte... :( Nu är jag gravid igen och är självklart livrädd att det ska hända igen (om jag det kommer så långt, är ännu bara i v.6 så mycket kan hända...). Vi har inte fått något svar på varför det blev som det blev. De hittade inga fel på Theodor och inga fel på mig, inte ens spår av infektion, även om de ändå tror att det kan vara anledningen. Är det ngn annan här som har ngn erfarenhet av andra graviditeten efter att fått ett prematur barn. Jag vet att risken finns att det händer igen (även om olika läkare har sagt olika saker, en att det var en väldigt liten risk, den andra att de inte unda svara på det eftersom de inte vet varför det blev så förra gången). Vilka åtgärder kan vidtas för att försöka för hindra att det händer igen??? Finns det i hunvudtaget ngt som kan göras för att förebygga?

Hälsningar ifrån en mycket orolig, förvirrad och lycklig förhoppningvis blivade två barns mamma
Svar på tråden: Gravid igen

Först av allt

Skrivet av  Annica m Carl o Gustav
- STORT GRATTIS!
Sen....jag förstår att det är många känslor inblandade. väldigt tråkigt att inte Theodor klarade sin tidiga start....
Eftersom ni inte vet varför han kom tidigt är det ju extra svårt att veta hur det blir nästa gång - på gott och ont. Kanske går du tom tiden ut denna gången!?!
Antagligen är det lite lättare att förbereda sig om man har någon ledtråd. Men att du ska följas upp extra och att din oro ska tas på allvar måste vara det viktigaste. Se till att ha en BM som du har förtroende för. Tveka inte att prata om din oro med henne (och andra med för den delen). Försök göra upp en plan med BM/Läkare kring hur du ska följas upp - blir det tex tätare kontroller, extra Ul eller liknande. Det DU kan göra är att ta hand om dig själv, försöka att må så bra du kan både fysiskt och psykiskt samt inte minst viktigt att lyssna till din kropp. Till sist: STORT LYCKA TILL!
Kram från Annica mamma till en premis (nr1) och en fullgången (nr2) - havandeskapsförgiftning i båda grav
 

Har precis varit...

Skrivet av  MA&son
... på specialistmödravården. Blev skickad dit av mvc då min förra graviditet slutade med prematur förlossning. Frågade då om det finns en ökad risk att få ytterligare prematurer om man tidigare fått ett prematurt barn. Läkaren var mycket tydlig och berättade att det faktiskt finns en ökad risk. Naturligtvis beror det på varför man födde för tidigt, men att det finns ett samband är emellertid klart. Vad man kan göra för att förhindra att det händer igen beror ju på vad som gick fel förra gången. I mitt fall vet man inte anlednigen annat än att det var för tidig vattenavgång, därför kan man heller inte sätta in några åtgärder. Vad de kollade var infektion, livmoder, moderkaka, blodtryck. Ska också själv kontrollera att jag inte får för mycket sammandragningar. Är nu i v 20 och ska tillbaka för en andra koll i v 28. Lycka till!
 

Ta hand om dig

Skrivet av  Jessica
Först och främst, vad tråkigt för er att ni förlorade er son vid er förra graviditet. Tänk, nu skall han i allafall få ett syskon! Grattis! Jag har två barn och båda är födda för tidigt. Efter den första erfarenheten hade jag ett långt samtal med en överläkare på kvinnokliniken där Jacob föddes och hon varnade mig för att vissa kvinnor kan ha en benägenhet att föda för tidigt. Väl gravid andra gången, tog jag väl hand om mig till en början men hamnade tyvärr hos en värdelös barnmorska (har det visat sig) som hela tiden tjatade om att mina värden var så bra, att jag var pigg osv att hon hävdade att barn nummer två absolut skulle komma när det var beräknat. Dumt nog är man ju den duktiga flickan och efter tillräckligt mycket övertalning och motvilja att sjukskriva mig (för säkerhets skull) levde jag som vanligt. Det var förstås inget hårt liv men jag bar, handlade, jobbade, stressade en del osv.

När jag fick ganska kraftiga värkar runt vecka 30 åkte jag till min MVC och fick tjata mig till en undersökning eftersom inget var fel och jag var sjåpig kring risken med en återkommande prematur förlossning. När jag undersöktes visade det sig att förlossningen hade startat och jag lades in akut med bricanyl för att stoppa upp det hela. Även barn nummer två föddes alltså för tidigt och jag har såååå dåligt samvete för att jag lyssnade mer på en dålig barnmorska och mina egna känslor. Det känns som att jag kanske kunnat förhindra det hela genom att ta det riktigt lugnt.

Mitt råd till dig är alltså; ta hand om dig!!!! Du, ert barn och er familj är värda det bästa. Var inte duktig. Låt omgivningen skämma bort dig den här korta tiden som det handlar om. Lycka till!!!

(Båda mina barn mår jättebra men vi har haft två tuffa starter på livet även om det inte går att jämföra med er sorgliga upplevelse)

Kram!

 

för mej har det sagts olika

Skrivet av  Tezz
Jag födde min fösta son i v.29 Och enligt läkaaren visste man inte varför han kom så tidigt. Och enligt dom så trodde dom inte att nästa barn skulle födas för tidigt.Men några speciella undersökningar gjordes inte på mej alls.
Men när jag väntade mitt andra barn så fick jag värkar i v.22 och då visade det sig att jag har en försvagad livmoderhals och en för kort livmodertapp.
Jag frågade då varför man inte kollat det innan jag blev gravid och svaret blev: det kan man inte se om man inte är gravid.

Så när jag var i v.22 sattes ett sk. cerklage på mej för att försöka få så jag inte öppnade mej tidigt.

Men även där var det tveksamma läkare, ena sa att jag hade en sk. cervixsuffiens en annan läkare sa att jag inte hade det.
Men jag tvingade läkaren at sätta det eftersom det skulle stilla min oro oxå.

Och nu efteråt är jag glad över att dom satte det, 1 av 10 läkare kanske sa att jag led av detta.
Så nu har jag varit gravid 3 ggr till och varje gång så får jag ett cerklage insatt i v.13-14 för att slippa att föda för tidigt.

Detta är ett alternativ till dej kanske?? vissa läkare vill inte sätta det men det handlar om att du som blivande mamma får stå på dej.

Kramizar
 

Tack för svaren + fråga om spec. MVC

Skrivet av  Linda *Theodor* + bf 23/5
Jag håller på att samla kraft att våga ringa MVC på måndag, har inte gjort det än (hade ett tidigt missfall i augusti så det är lite svårt att våga ringa och boka tid för inskrivning). Ska iallafall skriva ner alla mina frågor och önskemål för hur jag ska kunna överleva detta på bästa sätt... Hoppas så att jag får den hjälp jag behöver. Fick ni gå både hos spec.mvc och vanligt Mvc eller? För visst borde jag väl få komma till Spec.MVC, hoppas det iallafall...

Tack för alla era svar!!!
 

Jag har bokat tid

Skrivet av  Anonym ett tag till
hos MVC och frågade även om spec.mödravård. Jag kommer att få träffa deras egen läkare och vi kommer att lägga upp en plan för min vård. Spec.mödravården kommer jag antagligen inte att gå till förrän runt v.20. Om de inte vill skicka dig till spec.mödravården, så stå på dig. Jag har ringt direkt dit och pratat med dem innan jag blev gravid, och de sade att jag absolut ska få komma dit om det blir aktuellt. Nu är det aktuellt, jag har troligtvis bf 11/5. Mitt första barn föddes i v.28.
 

Självklart ska du få

Skrivet av  Tezz
gå på soec.MVC.
Jag har gått både där och på vanliga mvc besöken.

Tycker du ska samla dina krafter och kräva att du får den vård som du önskar.Dom måste ju fatta att du är orolig..

Kramizar
 

Artiklar från Familjeliv