Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

MPR ????

Skrivet av Viktors mamma
Hej
Jag har en pojke som är ett år och 9 månader.
Han ska nu få sin MPR-spruta och jag vet inte om jag vill det.
Jag har läst att man ska vänta tills barnet är 2-3 år för då har det centrala nervsystemet utvecklats klart.
Innan dess är det riskabelt att vaccinera barnen.
Mitt första barn som nu är 5 år fick inte sin spruta förrän hon var 2 år och 8 månader.
BVC-sköterskan pratar omkull mig ock verkar inta alls förstå min oro.
Om man väntar med vaccinationen,har då barnen bättre skydd mot andra infektioner t ex,vanliga virus?
Han är förkyld nu, ingen feber men hostar och snorar,ska jag vänta för den sakens skull?
Vill någon råda mig?Tack på förhand!!!
Svar på tråden: MPR ????

Varför är du orolig?

Skrivet av  Posr
Hej!

Varför är du orolig för vaccinet? Jag har läst på en del och kände mig inte alls bekymrad inför MPR-vaccineringen av mina två barn. Det finns en massa studier där man jämför vaccinerade och ovaccinerade barn och inte ser någon skillnad mellan dem vad det gäller utvecklingen av nervsystemet (framför allt har man tittat på risken för autism utan att se någon skillnad). Jag kan göra en lista om du vill men jag tänkte först fråga varifrån du har fått din uppfattning att MPR-vaccinet skulle vara farligt?
 

Från

Skrivet av  Viktors mamma
Uppdrag granskning på TV,där föräldrar vars barn fått men efter MPR vaccinet.
En naturdoktor har skrivit i en tidning att det centrala nervsystemet inte är utvecklat förrän vid 2-3 års ålder och ska inte vaccineras innan det.
Inte alls konstigt att man är orolig!!
Det är många mammor med mig som avvaktar att vaccinera.
 

Ja tänk vad uppdrag granskning kan...

Skrivet av  Ewa
tack vare alla dessa studier så får jag jämt höra att det är tack vare att jag är så otroligt korkad att jag vaccinerat mina barn att de fått autism. Skall jag nu behöva höra det igen tack vare det programmet..Jag blir trött. Ursäkta det är inte meningen att sabla ner någon men jag ångrar inte att jag vaccinerat mina barn och de har inte fått autism p g a vaccinet.
 

Men det finns ju inga såna studier!

Skrivet av  Mamma Doktor
Du vet det säkert redan, och de flesta härinne borde också veta det vid det här laget, men det finns _inga_ studier som har lyckats påvisa samband mellan MPR-vaccinet och autism.
Tyvärr, men inte förvånande, har ju det inte alls fått samma genomslag i media som när någon påstod sig kunna se ett sådant samband.
Uppdrag Granskning är tyvärr inte särskilt tillförlitligt som medicinsk information...
 

Nej jag vet det

Skrivet av  Ewa
och faktum är att BNK har försett mig med massor av material för att jag själv skall kunna bilda mig en uppfattning i och med att folk har åsikter. Det finns inget som helst samband men ändå dyker det upp gång på gång. Inte nog med att vissa skuldbeläggningar sker p g a att barn med autism skall kunna bli bättre bara man är mer bestämd o s v man får även ofta höra det här med vaccinationer. Jag är trött på det. Jättetrött. Jag är också hemskt trött på att Janne Josefsson eller vad han heter är så "präktig och duktig" på att hitta "fakta" jämt. Bara ett sådant fakta att autism debuterar samtidigt som man tar MPR-sprutan gör ju att folk kan få för sig saker men det är ju helt enkelt samma ålder! Jag har kämpat mot dessa fördomar i så många år så jag tappade helt fattningen när jag inser hur det fortfarande sprider sig. Jag orkar inte förklara längre jag blir bara arg på fördomarna. Vaccinationer kanske inte är helt riskfritt men det är sannerligen inte de sjukdomar som ligger till grund för att man skall vaccineras heller.
 

Ewa...

Skrivet av  Lovan
Tänk att folk fortfarande inte förstått att den där ENDA studien var dåligt gjord, och vad tråkigt att du får det kastat i ansiktet! T o m de forskare som gjorde studien har ju tagit tillbaka sina slutsatser! Man får förstå att föräldrar till barn som fått autism försöker hitta en orsak, och kanske en syndabock. Vaccinationen ligger ju risigt till i och med att den tas ungefär samtidigt som autismen brukar visa sig. Att dessa föräldrar skyller på MPR-sprutan är mindre konstigt än att journalister och andra förvränger data för att föra fram samband som inte finns...

Som forskare får jag mig en tankeställare. Nämligen ännu en påminnelse om hur viktigt att ha starka data för att kunna dra slutsatser. Forskningsresultat kan missbrukas...
 

Tack så mycket Lovan

Skrivet av  Ewa
det stämmer nog att det egentligen bara är en studie men det späs på så ofta så man känner som det är flera. Men jag skyller inte på studien egentligen jag skyller på att det blåstes upp till en spänd ballong och sen när det visade sig att det inte var så så hörde man inte så där väldigt mycket....Jag har egentligen aldrig trott på sambandet men man blir knas när man får höra det gång på gång.
 

????????????????????????????

Skrivet av  Viktors mamma
Vem har pratat om autism???
Det var DU som nämde det.
Det finns faktiskt andra biverkningar än autism.
Har en bekant vars barn fick hjärnhinneinflammation och hur kul är det??
Det kan också bli allvarligt!!!
 

det kan man....

Skrivet av  Pillan mamma till 4:a gullungar
få av mässling med hjärhinneinflamation. Bara det att risken är mycket större om du får mässlingen att drabbas av hjärhinneinflamation än att få det av vaccinet. Man kan inte kolla på sina närmaste och dra slutsatser för då kan ju vad som helst bli sant. Man måste titta vidare studier på flera tusen barn för att börja närma sig en sanning. Som jag skrev en gång förut. Jag och en kompis fick barn samtidigt hon rökte hela graviditeten det gjorde inte jag min dotter var minst när hon föddes och utveklade senare leukemi. Skulle jag dra slut sattser av det skulle ju jag säga att rök hela graviditeten så får inte barnet leukemi. Nej vi måste låta forskarna dra slutsatser och sen läsa deras studier. För vad tror du mest på om jag skriver att vacciner har inga biverkningar alls för mina fyra barn har inte fått några reationer. Eller om du läser vad socialstyrelses hemsida där det ingår fler barn i studigen än mina fyra.
 

Biverkningar

Skrivet av  Posr
Hej Viktors mamma!

Jag trodde också att du var orolig för autism eftersom du nämnde Uppdrag Granskning - i det programmet talades det mycket om autism. Som andra har varit inne på har man gjort stora studier där man har jämfört hundratusentals vaccinerade och ovaccinerade barn men inte sett någon skillnad i risken för autism.

Vad det gäller biverkningar kan jag bara säga att risken för biverkningar är mycket större om ditt barn får mässlingen än om du vaccinerar det med MPR-vaccin. Vid mässling är t.ex. risken för hjärhinneinflammation 1 på 2000 medan den vid MPR-vaccination är 1 på 1000000 (källa http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=1392)

I en mässlingsepidemi i Italien med ca 17000 barn fick 13 barn hjärnhinneinflammation (och tre dog) (källa http://www.ben.iss.it/pre_2002/lug-ago02/3eng.htm).

Man kan naturligtvis resonera så att man låter bli att vaccinera och hoppas att ens barn inte blir sjukt eftersom mässlingen är så ovanlig, men det innebär att man åker snålskjuts på alla andra som vaccinerar sina barn. Om för många låter bli att vaccinera försvinner dessutom den så kallade gruppimmuniteten som hindrar sjukdomarna att spridas.

Som sagt lät jag vaccinera mina barn utan att vara orolig och det tycker jag att du också kan göra.
 

Ärligt talat så skrev du faktiskt

Skrivet av  Ewa
inte vilken biverkning det handlade om och det var mycket prat om autism. Sedan var det inte dig jag reagerade utan på skrämselpropagandan. Självklart kan ingen tvinga dig att vaccinera - det avgör du men det skall inte grundas på fördomar, halvsanningar och propaganda. Att människor råkar ut för biverkningar är fruktansvärt men det skall vägas mot farorna med de sjukdomar man vaccineras mot. Det är DU som avgör om vaccineringen grundad på DINA uppfattningar och värderingar. Det är inte BVC-sköterskan eller Janne Josefsson som avgör vaccineringsfrågan. Men förstå min frustration att i åtta års tid få¨höra att vaccinationen fixat mina barns funktionshinder - när det inte finns faktiska belägg för det.
 

Förkylning mm

Skrivet av  JoA
Så här förklarade vår BVC-sköterska varför man ska undvika att vaccinera om man har en förkylning i kroppen. Det är inte på några sätt och vis farligare för barnet att vaccineras då, men eftersom immunsystemet jobbar för högtryck, så finns risken att man inte får den immunitet som är tanken. Dvs vaccineringen kan vara verkningslös - och då är det ju inte stor mening att vaccinera. Bättre alltså att vänta en vecka eller två tills barnet är friskt.

Är för övrigt för vaccinationer, av många olika skäl. Först och främst så vill vi (jag och min man) inte att Våra barn ska riskera att råka ut för de sjukdommar man vaccinerar mot. Vi vill att de ska kunna resa över världen utan att behöva råka ut för mässling eller annat i vuxen ålder. (Var själv tvungen att skicka läkarintyg på att jag var vaccinerad innan jag blev antagen som utbytessudent vid ett universitet i USA). Ett annat mycket tungt vägande skäl för vår del, är solidaritetsaspekten. Jag skulle ha svårt att leva med om någon cancersjuk människa - barn eller vuxen - råkade ut för nån sjukdom för att mina barn smittade dem. Våra barn hade inte kunnat besöka sin farmor på sjukhuset innan hon dog i cancer, om de inte varit vaccinerade. Tänk om de skulle smitta nån gravid kvinna med röda hund? Min faster förlorade ett barn för att hon råkade ut för just det. I och för sig för över 30 år sen, men sjunker vaccinationsgraden är vi snart där igen.

Jag tycker absolut att man ska fundera igenom varje beslut man tar när det gäller ens barn. Men jag anser också att besluten ska grunda sig på fakta och inte skrämselpropaganda. Sen funderar jag också över varför inte en enda av "vaccinationsmotståndarna" kommenterat de fakta om mässlingens farlighet som finns i de länkar som SO (Bra info om vacciner... 2004-11-23), mandelblomman (på rak arm kan jag, 2004-11-24) och Emma med Tova (Inte allt, 2004-11-24) gett nedan. De länkar som Emma med Tova gett är inte några slutsatser nån forskare dragit av en eller annan undersökning, utan verkligheten i Nederländerna och Italien för några år sen.

Hoppas att du orkade läsa ända hit, och att du kommer fram till ett beslut som känns rätt för dig.
 

Råda dig...

Skrivet av  Cia
vill jag absolut inte röra, beslutet är något du och pappan till barnet måste ta. MEN jag vill gärna berätta hur vi har tänkt och resonerat eftersom jag av erfarenhet vet hur svårt det är att få svar på sina funderingar här inne när det gäller just MPR.

Vi valde att vänta med MPR av just den anledningen som du nämner, nervsystemet är inte helt utvecklat, och dessutom har barnet fått så många vaccinationer redan. Vi vaccinerade vid 4-års ålder och är nöjda med det beslutet.

Jag personligen hade definitivt väntat om barnet är förkylt, det tror jag BVC är helt med på också. Kan också tala om att sköterskorna/läkarna på mina BVC (har bytt pga flytt) har visat full respekt för vårt beslut att vänta.
 

Vilket liv vill du leva

Skrivet av  Sofia*
Om man lever med ett ovaccinerat barn bör man tänka på vissa saker. Man får tex vara mycket försiktigare med förkylningar, många barnsjukdommar börjar som en vanlig förkylning. Och det finns väl ingen som vill vara upphov till att folk i omgivningen får tex röda hud under en graviditet. Det kan också finnas barn i närheten som inte kan vaccineras, även dessas säkerhet behöver du tänka på. Och inte minst ditt eget barns säkerhet, i sverige är dessa sjukdommar ganska ovanliga men tex i danmark är de betydligt vanligare och åker man än längre blir risken större. Jag ahde inte velat resa med ett ovaccinerat barn.
Jag har provat båda varianterna, stora flickan vaccinerades, lillan kunde inte vaccineras när hon var liten. Det är lättare att leva om man inte hela tiden behöver fundera över vilka baciller andras snoriga ungar egentligen bär på!
 

Innan man tänker

Skrivet av  Bibbi
bli gravid kan det vara bra att vaccinera sig själv mot röda hund, så att man inte blir smittad med röda hund när man är gravid.
 

men

Skrivet av  Pillan mamma till 4:a gullungar
..hur ska man göra om man är rädd för vaccinet då?
Jag undrar bara varför en som vill avstå MPR kan uppmana andra att vaccinera sig för att man själv ska kunna slippa vaccinera sina barn.
 

Jag har inte skrivit att

Skrivet av  Bibbi
mina barn kommer att avstå från MPR sprutan. De ska få MPR-vaccineringen när de blir 11 år gamla.
 

om du väntar...

Skrivet av  Pillan mamma till 4:a gullungar
...så länge finns ju stor chans att ditt barn från någon av sjukdomarna. Hur klarar kroppen det då? Eftersom det inte klarar vaccinet förrän de är 11 år. Vaccinet hjälper kroppen att bilda antikroppar mot en sjukdom men är ändå så liten del av sjukdomen att barnet inte blir sjukt. Det blir lite svårt att förstå hur du tänker eftersom skulle det vara farligt att vaccinera förre 11 år så är ju sjukdomen jätte farlig att få förre 11 år. Det är ju fakta att dessa sjukdomar kan både orsaka dödsfall och skador för livet. Så att ha ett barn ovaccinerad under små barns tiden verkar väldigt oklokt om man är rädd för vad den lilla substansen vaccinet innehåller när sjukdomen är mycket farligare att få.
 

en till..

Skrivet av  Pillan mamma till 4:a gullungar
Det finns så många välkomna men oplanerade graviditeter att det är omöjligt att ställa det kravet. Att man ska se till att vaccinera sig innan man blir gravid. Ditt barn kan ju smitta ner en gravid kvinna som blivit oplanerat gravid och inte valt att göra abort för att hon är ovaccinerad. Ända fram tills han/hon blir 11 år.
 

Den gravida kvinnan

Skrivet av  Bibbi
har valt att inte vaccineras och jag väljer också att välja åt mina barn att inte vaccineras fram tills de blir 11 år gamla. Alltså mina barn och den gravida är inte vaccinerade vilket är rättvist eller hur? Varför skulle mina barn vaccineras men inte kvinnan, då blir det ju orättvist?
Jag har själv haft barnsjukdomarna och det gick bra och förmodligen kommer det att gå bra för mina barn också om de skulle få sjukdomarna. Jag är förberedd på sjukdomarna, så du behöver inte känna dig orolig för oss, Pillan.
 

Det är inte alls

Skrivet av  Bibbi
meningslöst att vaccinera sina barn senare. Dottern ska vaccineras mot röda hund, just för att inte fostret skulle bli smittat om hon blir gravid senare i livet. Sonen ska vaccineras mot påssjukan för att slippa bli steril om han skulle få påssjukan senare i livet. Mässlingen ska de vaccineras mot för att slippa allvarliga följer av sjukdomen på äldre dar.
 

Får barnen MPR sjukdomarna

Skrivet av  Bibbi
innan de fyllt 11 år då kommer de inte alls att vaccineras. Får man väl sjukdomarna en gång, blir man inte smittad av dem igen.
 

jag skrev inte

Skrivet av  Pillan mamma till 4:a gullungar
att det var meninglöst att vaccinera vid 11 år. Utan även om jag tycker det är farligt för dina barn att få vänta så länge så är det ju bättre sent än aldrig. Jag menar att 11 år är lång tid och att dom kan hinna få sjukdomarna innan. Jag klarade också mässlingen som barn utan menn, men det kan ju faktiskt få farliga konsikvenser även om du haft det och det gått smärtfritt för dig. Jag är bara orolig för dessa ovaccinerade barn. Tänk om dit val visar sig vara felaktigt. Att dit barn får mässling och sen hjärhinneinflamation och får skador. Man kan inte veta vilka barn som får hjärhinneinflamation eller inte. Sen finns en aspekt till tänkt om ditt barn får leukemi. Att vara ovaccinerad är inte att rekomendera när cytostatika behandling ska inledas det kan få farliga följder och dessa "enkla" barnsjukdomar kan få livshotande följder. Det är också omöjligt att säga vilka barn som drabbas. Min dotter en fullt frisk tjej aldrig varit sjuk tidigare fick plötsligt infektioner som inte gick bort när hon var 4½ år det visade sig vara en leukemi. Jag tackade gud att jag vaccinerat henne. Jag bannade också mig själv att jag hållit henne och lillebror hemma från dagis året innan då vattenkopporna härjade där för då hade hon varit immun mot det också. 300 barn i Sverige får cancer varje år. Jag vill inte försöka skrämma dig till att vaccinera det är inte det jag menar. Men jag vill att du ska veta just detta med cancer och ovaccinerade barn. För de hade jag ingen aning om att det var så viktigt när hon blev sjuk. När hon nu blev sjuk kan man inte ge några vacciner alls. Louise har fått väntat med sin 4:e poliospruta tills hon är färdigbehandlad. Jag har vaccinerat mina andra barn mot vattenkoppor också. Min minsta ska också vaccineras mot vattenkoppor när hon blir 9 månader.
 

jag tycker

Skrivet av  Pillan mamma till 4:a gullungar
om vi diskuterar orättvisa. Att det är i så fall lika orättvist om man ser det tvärt om.
 

Bibbi!

Skrivet av  Mammis
Jag är en gravid kvinna som är vaccinerad! Min immunitet mot Rubella (Röda Hund) är ändock tveksam. Så jag inte själv valt att vara "mottaglig" för Rubella! Läkarna säger att det är sådant som kan hända, men att det inte har någon betydelse när över 90% av befolkningen är vacc.
 

En till

Skrivet av  Bibbi
Den gravida kvinnan som inte är vaccinerad mot röda hund och inte har haft röda hund är förmodligen emot vaccinering. Det finns andra också som är emot vaccinering, inte bara gravida. Då måste den gravida kvinnan förså att hon kan faktiskt bli smittad av den som också är emot vaccinering.
 

själv klart

Skrivet av  Pillan mamma till 4:a gullungar
det tycker jag med, att jag frågade var för att du verkade tycka att. Blir man gravid och inte har något skydd får man skylla sig själv. Men har man valt bort det själv så får man ju skylla sig själv. Men så kan man ju inte säga om barnen för det är föräldrarna som bestämer att barnet inte ska vaccineras med det är barnet som får ta smällen. Det är inte rättvist.
 

Jaså, är det meningslöst

Skrivet av  Bibbi
att vaccinera sina barn eller sig själv mot röda hund om immuniteten är tveksam?
Mammis skriver:Min immunitet mot Rubella (Röda Hund) är ändock tveksam.
 

Menar du att jag ska

Skrivet av  Bibbi
fråga mina barn om de vill bli vaccinerade? Ska barnen själv få ta beslutet?
 

Bibbi, varför...

Skrivet av  Posr
Får jag fråga varför du är orolig för autism i samband med MPR-vaccinationen? Jag har själv inte läst något som får mig att ro på ett samband, tvärtom har jag läst en mängd undersökningar som visar att det inte finns något samband.
 

På gott och ont

Skrivet av  Bibbi
Pillan skriver:
Men så kan man ju inte säga om barnen för det är föräldrarna som bestämer att barnet inte ska vaccineras med det är barnet som får ta smällen. Det är inte rättvist.
Jag: Barnen kan också få ta smällen om man tvingar in främmande ämnen, vaccin, i deras kroppar.
Vaccinationerna påverkar barnens nervsystem i hög grad. Varifrån kommer alla bokstavssjukdomarna, Damp och överaktivitet ifrån? Vaccinering är på gott och ont. Som jag skrev tidigare: Vi väljer av godo och ingen gör fel, varken de som väljer MPR-vaccinet eller de som vill vänta eller de som inte alls vill vaccinera. Alla gör vi detta av godo för våra barn, vi vill deras bästa.
 

Posr

Skrivet av  Bibbi
i Sverige är man inte så pigg på att betala ut skadestånd för barn som fått autism. I USA finns massor av folk som har fått skadestånd just för att barnen har fått autism efter att ha tagit MPR-sprutan.
 

Bibbi

Skrivet av  Posr
Hej Bibbi! Jag skulle väldigt gärna vilja veta var du har fått veta att det finns massor av folk i USA som har fått skadestånd för att de har fått autism av MPR-vaccinet. Jag har letat lite själv och enligt vad jag kan se här http://www.hrsa.gov/osp/vicp/monthly_stats_post.htm så har USAs "National Vaccine Injury Compensation Program" inte delat ut ett enda sådant skadestånd sedan 1998. Hur många är det egentligen som har fått skadestånd i så fall?

Sedan vill jag också påminna om att även om det finns några enstaka amerikaner som har fått skadestånd så kan det också vara ett sätt att komma undan en utdragen rättsprocess. Jag vet inte hur det är med dig men i mina ögom är ett amerikanskt skadestånd inte så övertygande som argument. Jämför då med de stora undersökningar som har gjorts t.ex. i Danmark där man jämfört hundratusentals barn med och utan MPR-vaccin och inte sett att de vaccinerade har större risk att få autism. För mig väger det mycket tyngre.
 

Bibbi!

Skrivet av  Mammis
Det jag menade med mitt inlägg var att jag som gravid_inte_självmant valt att vara mottaglig för Rubella. Jag är vaccinerad, men tydligen så kan det bli så att jag trots min vaccination ändock kan bli mottaglig för Rubella. Självklart så vaccinerar jag mina barn! Att som jag ha ett "gränsvärde" för immunitet är bättre än inget skydd alls!

Jag förstår inte hur människor fortfarande kan gå omkring och tro att MPR-vaccinationen ger autism. Isåfall borde en mycket stor grupp av 80-talisterna ha någon form av autism, då vaccinationstätheten var mycket hög då...
 

vad alla bokstavsbarn kommer från

Skrivet av  Pillan mamma till 4:a gullungar
ja inte är det från vaccinet i alla fall. Dom senare åren har vi blivit bättre på att diagnostisera. För fick dessa barn andra diagnoser: ouppfostrade, latmaskar, dumskallar mm. Det har inte ökat utan vi har blivit duktigare att se det. För 40 år sen fanns inget som hete AD/HD eller damp. Så enkelt är det inte vaccinets fel.
 

Vi tänker inte vaccinera

Skrivet av  Bibbi
förrän barnen blir 11 år gamla, då är risken mindre att barn kan utveckla autism överhuvudtaget, utan eller med vaccinet. Våran BVC-sköterska ifrågasätter inte vårt val, istället respekterar hon det. Hon försöker inte ens övertala oss eller argumentera för att det är så bra att vaccinera. Det är klokt av henne! Byt BVC om sköterskan föröker övertala dig till något du inte vill, det hände oss tidigare nämligen, och vi bytte BVC.
 

Jag syftar på MPR

Skrivet av  Bibbi
vaccinationen, annars är barnen vaccinerade mot alla andra sjukdomar.
 

Precis det här jag menar

Skrivet av  Ewa
Utveckla autism? 11 år? Autism syns när man är 18 månader eller för det mesta något tidigare. Autism utvecklar man inte. Den finns där. Jag tycker du skall stå för din åsikt MEN det här är typiskt vad folk har attackerat mig om. Studien där det påstås att man utvecklar autism är väldigt dåligt underbyggd. Jag har läst den på originalspråk också och upplever inte att den är det minsta trovärdig. Känner man skräck skall man undvika att vaccinera MEN snälla rara undvik att sprida skrämselpropaganda från en enda dålig studie. Båda mina yngsta barn har börjat visa symptom runt 14 månader.
 

Ewa,

Skrivet av  Bibbi
du ska inte alls känna att det är ditt fel att dina barn har fått autism. Alla gör sina val och du gjorde ditt val av godo, du ville inte att barnen skulle få någon av MPR sjukdomarna och du ville ditt bästa för dina barn. Jag anklagar dig verkligen inte för något. Men jag väljer också av godo och ingen gör fel, varken de som väljer MPR-vaccinet eller de som vill vänta eller de som inte alls vill vaccinera. Alla gör vi detta av godo för våra barn, vi vill deras bästa.
Vad jag menade i mitt förra inlägg är att barn kan få autism mellan 0-10 år vare sig de får MPR-sprutan eller inte. Barn kan få autism även nu fram tills de blir 10 år när de inte ens är MPR-vaccinerade. För min del väljer jag att vänta, för att minimera risken att barn ska få autism utav MPR-sprutan. MPR-sprutan kan bli en hjälp på vägen att få autism, men det behöver ju inte alls vara så. Men jag vill vara på den säkra sidan helt enkelt och detta är mitt val. Åter igen jag säger absolut inte att du har gjort fel som tillåtit MPR-vaccinet åt dina barn, du har gjort ditt bästa.