Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Tandborstning och hjärtebarn

Skrivet av Helena
Idag var vi till specialistbarntandläkaren. Och jag har lite frågor till er mammor (och pappor) borstar ni tänderna på era barn två gånger/dag?

Jag borstar "bara" en gång och det är på kvällen.
Svar
Varför?
Hur motiverar du det?
Skrivet av  tramla
Tandborstning
Jag visste inte att man skullle borsta två gånger/dag. Dottern är bara 1 år och dessutom är det bråttom till dagis på mornarna. Hon brukar vakna 1 timme efter att hon börjar på dagis och eftersom vi har så få timmar vill jag ha iväg henne så vi får någon nytta av det vi betalar.
Skrivet av  Helena
Är noga med tänderna...
..just pga att hål kan ge endomitriser o försvåra operationsplanerna för Zacki...
SÅ hos oss borstar vi tänderna morgon o kväll o är noga med att de inte äter eller dricker något en ½ timme efteråt....
Skrivet av  Mimmi & Zacki
Hejsan...
Vi har också alltid bara borstat en gång om dagen och det är på kvällen. Min dotter är nu 9,5 år och hon tar så grymt lång tid på sig på morgonen. Vi måste fortfarande mata henne.
Jag tog upp det på bvc en gång när hon var runt två år och dom sa att det är viktigast på morgonen.
Nu däremot låter jag dottern slabba så gott hon kan själv på morgonen medan jag själv gör mig i ordning. Alltid bättre än inget.
Dottern är som sagt 9,5 år och har hittills aldrig haft ett enda hål!! Inte sonen heller som är 6 år nu. han har varit värre att borsta på pga kväljningar och överkänslighet i munnen. Han har adhd.

Ha inte dåligt samvete. man gör så gott man kan....

Kram Anette
Skrivet av  Anette R
Tillägg....
viktigast på KVÄLLEN ska det stå!!!!

Anette
Skrivet av  Anette R
Tack för alla svar och een ny fråga
Hon är bara ett år så jag gör så gott jag kan. Vill inte tvinga henne eftersom hon kanske vägrar senare. Det är bättre att leka, vill hon inte att jag borstar får hon iallafall bite på tandborsten och jag försöker borsta.
Problemet är att hon får välling innan hon somnar för natten, alltså i sängen. Hon somnar bäst om hon får välling att "somna på".
Skrivet av  Helena
Hej igen....
Min son fick också välling i sängen. Vi borstade innan. Det är ju bättre än att inte borsta alls. Dessutom är ju vällingen åtminstone sockerfri.

Dottern däremot som är hjärtbarnet, somnade först en timme efter vällingen. Hon blev pigg på den och därför hann vi ju borsta tänder och tvätta mm innan hon lade sig.

Angående bakterier som kan leda till endokardit så är ju risken som störst när barnet av någon anledning blöder i munnen. Det kan man ju göra även vid tandborstning, speciellt när barnet får nya tänder.

När dottern blir lite äldre kan du komplettera tandbortsningen med fluortabletter. Det har vi blivit rekommenderade och det har nog hjälpt mycket...

Kram Anette
Skrivet av  Anette R
Hej Helena!
Vi har varit inne i samma sväng med välling på kvällen. Ett tips är att du borstar innan och sedan ger lite vatten direkt efter vällingintaget. Det är ju inget som fastnar i tänderna av vällingen, så då kan det räcka med att skölja rent.
Alva går en gång i halvåret till spec.tandläkare samt tandhygienist och vi får alltid beröm för hennes fina tänder.

Som någon skrev, så är det först när det blir sår i munnen som endokardit kan uppstå. Man vill med god munhygien försöka undvika alla typer av ingrepp för hjärtebarn, då de kan komma behöva profylaktisk antibiotika även för borttagande av t ex tandsten.

Slit inte ihjäl dig med detta utan försök så gott det går.

Lycka till!
Skrivet av  Jennie & Alva
Vad jag har hört...
...av Isaacs tandläkare så är det xtra viktigt att borsta tänderna 2 ggr om dagen på hjärtbarn (vilket du säkert gör själv) för att försöka undvika att inte bakterier ska komma ner till hjärtat via munhålan. Och äter barnet mediciner så är det ännu viktigare...

Isaacs tänder måste borstas 3ggr om dagen, efter varje medicin-tillfälle...så hans dagmamma borstar även tänderna på honom efter att hon gett honom medicin. Och när det handlar om att vilja eller inte så har han inget val...då får man hålla i honom! Men för det mesta går det bra...det blir väl en vana, precis som att ta medicinerna...

Kram Linn.
Skrivet av  Linn och Isaac 030114.