Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Om rätt och fel

Skrivet av Eli
Funderar lite över saker som jag förbjuder storebror (2,5 år) att göra, t.ex. slå lillasyster, åka hiss själv eller vara nära tända ljus. Målet måste ju vara att han_själv_ inser varför man inte skall göra si eller så, inte att han låter bli därför att han vet att jag blir arg annars. Och hur gör man då för att hjälpa honom nå den insikten?

Nu känns det som om han ibland "inte slår lillasyster" för att han vet att jag blir rosenrasande om han skulle göra det, inte för att han själv förstått att det är fel. Eller är han för liten för att kunna förstå sådana saker redan nu? När kan man isådana fall förvänta sig sådana saker? Och hur gör ni när ni förbjuder?

Känner att det blev lite rörigt, hoppas ni fattar vad jag menade ändå!
Svar på tråden: Om rätt och fel

Gällande ljuset och hissen

Skrivet av  Sterna
är nog den enda vägen till insikt den hårda vägen, att uppleva vad som händer om man åker hiss själv eller kommer för nära ett ljus.
Jag har alltid låtit sonen prova men under kontrollerade former, komer han nära ett ljus och visar nyfikenhet inför den så sätter vi oss tillsammans och känner efter hur nära man kan komma utan att det gör ont. Försiktigt, lungt och kontrollerat.

Samma sak med hissen, vi valde en hiss där dörren följde med så att klämrisken inte skulle finnas, min kompis stod nere men gömd för att kunna ta hand om sonen _om_ han skulle bli lessen och jag var kvar uppe och låtsades vara sen när han tryckte på knappen ner. Hans reaktion var att trycka på knappen upp när han väl kom ner och insåg att mamma var bora och sen blev han lite lessen när han kom in i min famn igen. Resultatet blev att han nu mera _alltid_ väntar med att trycka på knapparna i hissen tills jag säger att det är ok.

Gällande lilalsyster har jag tyvärr inga tips som fungerat eftersom syskon här först kommer i april.

 

Så gör vi med många saker också

Skrivet av  Gullet med E 0307 & Grodan bf 10/11
Det är bättre att få egen erfarenhet än att bli ituad av andra. Till råga på allt är det mycket säkrare om man visar och hjälper barnet att förstå för då gör de inte sakerna när man inte ser och behöver heller inte snabba sig att göra saker de inte får och slipper genom det göra illa sig och andra.

Hur man gör med äldre syskon som slår mindre vet jag inte men kommer mest troligen relativt snart att vara tvungen att ta reda på. Jag kommer i alla fall att försöka SE Emilia! Oftast är det av den anledningen hon brukar bli hårdhänt men hon är ju mycket yngre också. Hon vill oftast bara ha uppmärksamheten när hon blir hårdhänt.

 

Men

Skrivet av  Eli
så har jag gjort och det hjälper inte!

I exempelfallen så har han åkt hissen själv- och det var bara kul. Vi bor dock i ett hus med en hissdörr som stänger sig jättefort så klämrisken är stor för små tvååringar och han bör absolut inte åka själv av den anledningen. Han har fått komma nära ljuset också, men han har ändå inte förtått riktigt hur farligt det kan vara. Slå lillasyster har han ju aldrig "fått", men gjort ändå och skulle säkert kunna tänka sig göra igen.

Även om jag visar under kontrollerade former så är det som om polletten inte rikgit trillat ner än tycker jag.
 

Hissen förstår jag om du

Skrivet av  Gullet med E 0307 & Grodan bf 10/11
tycker är otäck i och med att dörren går igen så fort. Vissa barn älskar ju att åka hiss och bryr sig inte om föräldrarna, jag var ett sånt barn i ett 8-våningshus på 70-talet. Mamma och pappa fick springa som galningar i trapporna. Se till att han inte går in i hissen utan att du är med. Förhindra det helt enkelt och planera så att det går att förhindra det, om du förstår vad jag menar.

Angående ljuset. Har ni suttit nära, nära och verkligen känt på värmen? Har han fått petat på lågan om han har velat det? Sitt där och prata om ljuset, känn värmen, mm. Säg att det är farligt men låt honom utforska. Det tar tid och kan behövas om och om och om igen. Så är det bara.

 

Storebror (2½ år) har

Skrivet av  Jenny m Philip och Gustaf
...många gånger fått lära sig att man inte slår Lillebror. När det händer, förklarar vi (med tålamod för hundrade gången) att man INTE får slå lillebror, att man bara klappar. Tar Storebrors hand och klappar fint på Lillebror och ååå så trevligt det är och vad snäll Storebror är som klappar så fint. Samma sak när han (tyvärr) puttar på andra barn - man puttar inte utan bara kramar/klappar fint.

Det har blivit till en lite mysig lek till slut, och efter många många gånger har han nu lärt sig att man inte slår Lillebror. Faktiskt! :) Sen glömmer han sig ju ibland, men det får man kanske räkna med. Fast då brukar han komma på sig själv, och krama Lillebror!
 

Artiklar från Familjeliv