Annons:
  Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Skriker vid amning

Skrivet av Nenne och Aron
Har haft problem i ca 3 veckor nu med att min lille kille som snart är 4 månader inte vill äta. Han suger några gånger och sedan släpper han bröstet och vänder sig bort och skriker. Så tar han tag igen och suger lite och sedan släpper han igen och skriker. Jag har prövat att ligga, sitta, ta upp honom och rapa honom, men inget hjälper. Det enda jag kan göra är att ge honom nappen, så att han lugnar ner sig och sedan kan han ta ett nytt tag och suga lite. Han har aldrig fått flaska, och amningen har ju funkat i 3 månader. Varför börjar det strula nu? Kan han ha ont i magen eller öronen? Han är hur go och glad som helst mellan amningarna. Nu får han mat var tredje timme. Borde jag prova att ge honom mer sällan så att han är riktigt hungrig, eller tätare så att han inte är så otålig? Jag blir så himla frustrerad och irriterad när han bara skriker och vägrar att äta. Är det någon som har varit med om detsamma, eller har några tips?
Svar
kan bero på mycket...
Det kan bero på många saker, kanske är han lite lat och orkar inte vänta på att utdrivningen ska komma igång :) Det är ganska vanligt enligt sköterskan på bvc och går oftast över efter ett tag när de accepterar att de måste vänta och suga (dvs arbeta) för maten. Själv måste man bara ta det lugnt och erbjuda bröstet, börjar man spänna sig eller bli irriterad (vilket är ganska lätt i de situationerna) så spänner man sig och då rinner mjölken långsammare och utdrvningen dröjer ännu längre.
Alternativt tycker han att det rinner för snabbt eller långsamt.
Min dotter uppför sig så ibland när hon bara har ett sugbehov och blir då jättearg när det kommer mjölk, eftersom hon inte är hungrig. Det kan ju även vara öronen eller något i munnen som gör ont? M.a.o. titta och lyssna, när börja han skrika, är det när mjölken rinner till, eller innan, låter det som smärtoskrik eller ilska och frustration? Vrider han huvudet innan han börjar skrika? Ja, då kanske han vrider huvudet mot alla roliga saker att titta på och blir arg att maten inte "hänger med"...
Skrivet av  Anna
samma problem-tips
Hej!
Precis samma sak hände med min son ungefär när han blev tre månader. Jag kan skriva långa uppsattser om vilka problem det har varit och hur jag försökt att lösa dem. Det finns andra med samma problem, kolla längre bak på dessa sidor så finner du likasinnande.
Här kommer några tips:
1. Amma på samma ställe och i lugn och ro, ingen tv eller massa människor som distraherar. Jag tycker att det är bäst att sitta med barnet liggande på en kudde, och ligger i nödfall när inget hjälper.
2. Se till att han ligger rätt, ofta måste man ha hjälp av pappan att lägga till bröstet och se till att hela barnet ligger på sidan, även höften. Är han alltför upprörd när han läggs till är det bättre att avbryta och gå ett varv eller två innan man försöker på nytt. Ju lugnare han är från början desto bättre.
3. Se till att näsan är fri och tvinga inte för då blir det värre.
4. Så fort han börjar sprattla tar jag upp honom så att han inte skall få panik. När han lugnat sig något brukar jag prova en gång till och är det inte bra då avbryter jag den omgången.
5. Försök mata så snart han vaknar och fortfarande är lite trött, då brukar det gå bättre.
6. På min son är det bättre att han äter "lagom ofta" så att han inte blir för otålig får då blir han lätt hysterisk innan utdrivningsreflexen kommit igång. På fm går det ofta 2 timmar mellan ammningarna medans på em vill ha ät oftare.
7. Var noga med sömnen, att han sover ca 3-4 timmar under dagen under 2-3 lurar.
8. Skriv upp klockslag när du ammar så blir det lättare att se hur ofta eller sällan han får mat oftast är det tillräckligt.

Jag har analyserat min son och kommit fram till att han uttrycker sin vilja att han inte vill ha mat just nu eller behov av att rapa eller bajsa på detta jobbiga sätt och att det emellanåt är en form av övertrötthet.
Kämpa på jag vet hur stressande det är när det enda man vill är att ge bröstet med all den goda mjölken och när barnet bara skriker. Mycket tärande och deprimerande. Ta mycket hjälp av din man se p2. Försök att vara lugna, det är ganska tärande på relationen.
När man har fått det att flyta några gånger verkar de lugna sig och det kan löpa problemfritt under några dagar och sedan kan bekymrena komma tillbaka igen. Eller som i mitt fall, sonen blir förkyld och får inte luft ordentligt och panik utbryter och man är tillbaka på ruta ett.
Kämpa på och lycka till!!
Skrivet av  Erika med Erik 30/9
Bra tips
Jag har precis samma erfarenhet. Jag tycker ofta att det går bättre om jag matar direkt när han vaknar, när han fortfarande är lite halvsovande. Om jag inte hunnit med då så har jag ett tips att tillägga om man hamnat i det här läget och inte lyckas lugna barnet innan (vilket egentligen är det önskvärda) och det är att gå omkring och låta barnet ligga vid bröstet, åtminstone min son verkar bli så distraherad att han ibland bara glömmer sig och börjar tutta.

Jag vet också hur svettig man blir av detta! Men det går över!
Skrivet av  Alna
Annons:

Faktabank

Artiklar och nyttig information

annons