Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur mycket "ska" nyfödda gå upp?

Skrivet av Erika
Ammande ganska så små bebisar, är 100 gram ok på en vecka?

(2600 i födselvikt)
Svar på tråden: Hur mycket "ska" nyfödda gå upp?

ska o ska !!

Skrivet av  trollmamma till Tor o Axel
Det är viktigt att inte hänga upp sig på gramen dock brukar de gå ner en del de första dagarna o börjar gå upp när mjölken kommer igång.
Det går ju inte att tvinga dem att gå upp i vikt !!
mår de bra så är det ett bättre tecken
 

Allmäntillståndet...

Skrivet av  Kattis
...är klart viktigare än siffran på vågen. Dvs att bebisen vaknar av sig självt och söker bröstet minst sex gånger per dygn, att den kissar i 5-6 blöjor per dag med ljusgul (ej mörk) urin, att den under de allra första veckorna bajsar lite grann varje dag, att den har fin hudfärg (inte gråblek) och hudtonus (dvs huden "snäpper" tillbaka snabbt om man nyper lätt i den), att den inte har mörka ringar under ögonen och att fontanellen inte är insjunken.

Man brukar säga att det är okej för en nyfödd att minska 10 % i vikt från sin födelsevikt under de första dagarna, och att barnet har tre veckor på sig att komma tillbaka till sin födelsevikt om allmäntillståndet är gott.

Om du ändå vill ha en fingervisning om vikten så brukar man säga att nyfödda ska gå upp i snitt ca 20 gram per dygn under de första veckorna. De individuella variationerna är dock ganska stora och som sagt, det är allmäntillståndet man bör gå på i första hand.

Om man är orolig att barnet inte får i sig tillräckligt så bör man kontakta sitt BB eller sjukhusets amningsmottagning för rådgivning, ibland kan barnets amningsteknik dvs läget och taget vid bröstet behöva justeras.
 

Artiklar från Familjeliv