Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Äntligen

Skrivet av Balderblå
så hittade jag detta snack.

Har läst lite nu och tycker att allt prat om delat föräldrapenning är väldigt intressant. (Var även prat om det på P3 i går morse)

Tycker det är så att många verkar ta för givet att mannen jobbar heltid och tjänar mer så därför så får kvinnan vara hemma.

I vårt fall så har jag tagit ut de mesta av föräldraledigheten MEN jag ska berätta varför också.

I vårt fall är det så att mannen inte har heltidsjobb. Han är med andra ord ledig två veckodagar varje vecka. De dagarna är det han som har hand om barnen, själv jobbar jag då. De dagarna kan han ju inte heller ta ut fp eftersom det är lediga dagar för honom.

Själv så har jag haft två anställningar och jobbat 120%. Det vill jag absolut itne göra nu när vi har barn så för vår del har det inneburit att jag gått ner till 75%tjänst men för att då kunna behålla min SGI har vi valt att jag tar ut fp för resterande tid jag inte jobbar.

Skulle det bli lag på att man måste dela fp rakt av skulle det innebära katastrof för vår del. Jag skulle snabbare få gå upp till mina 120% igen och mannen skulle bli tvungen att försöka finna nytt ´heltidsjobb, troligtvis skulle det innebära att vi skulle bli tvingade att flytta härifrån.
Barnen skulle hamna fler dagar på dagis än vad de har nu.

Både jag och min man är helt överrens om vår situation. Han trivs med att ta hand om barnen de dagar han är ledig och vi tycker båda det är skönt att vi inte behöver ha barnen på dagis så mycket.
Vi anser båda två att vi har det jämställt hemma även fast det är jag som plockar föräldraledighetsdagarna. Är något barn sjuk de dagarna vi båda jobbar så är det ofta han som tar ut vård av barn.

Det funkar bra hos oss och jag ville som sagt bara lägga in en annan aspekt på uppdelandet av fp. Inte att alla mammor måste vara gamar och egoistiska som snor de stackars pappornas dagar.
Dessutom så vet jag tyvärr allt för många pappor som tar ut sina föräldradagar lagomt till älgjakt och liknande. Mamman tar fp på något annat barn eller så tar hon semester, är det jämligt?!
Svar på tråden: Äntligen

hur ska man kunna förändra då?

Skrivet av  politisk vilde
Problemet är ju att många föräldrapar gör precis som du beskriver sist i ditt inlägg, och det vill man ju förändra. Men då kommer några i kläm, som du och din man till exempel. Så är det alltid.

Om man vill ha ett mer jämställd föräldraskap måste man dela upp föräldraförsäkringen mer än idag, och hur ska man göra då?
 

Det är självklart

Skrivet av  Balderblå
en bra fråga!

Men frågan är ju om det skulle funka i praktiken med delad fp rakt av. Det finns ju trots allt både mammor och pappor som inte vill vara lediga från jobbet för att vara föräldralediga. Vad man anser om det är ju en annan femma i det här egentligen men om man delar lika rakt av, är jag i alla fall rädd att fler barn helt enkelt får börja dagis eller liknande snabbare.

Uppdelning rakt av tror jag som sagt var inte på. Vare sig om det skulle gynna oss eller inte. Bonuspoäng till de som delar mer lika kanske?
Ja jag vet helt ärligt inte HUR men tror mer på att det handlar om attityd och andra saker än om lagstiftning. Virrigt inlägg av mig blev det i alla fall =)
 

Fast mannen borde kunna ta ut fp

Skrivet av  knyttet
för de dagar han är ledig? För fp krävs ju bara att man inte jobbar den dagen - eller? Det är ju jättevanligt att jobba deltid och fylla ut med föräldradagar... Har ni pratat med försäkringskassan?

Du har rätt i att alla mammor inte är gamar som tar de stackars pappornas dagar...

Jag förstår er situation och håller med om att det inte är detta man vill få bort genom att tvinga fram delad föräldraledighet...

Själv hade jag knappt någon SGI med första barnet och hade fått 100 kr/dag (innan skatt) i föräldrapenning (det var innan höjningarna). Jag tog därför inte ut en enda dag föräldrapenning med min dotter, min man tog ut desto fler. Detta innebär dock inte att jag inte var hemma för det var jag men gratis... Jag anser dock inte att min man gamade åt sig nästan alla föräldradagar. Det är inte heller en situation som våran jag vill komma åt genom att tvinga fram delad föräldraledighet... Dock var jag då och är nu för delad föräldraledighet trots att det inte hade gynnat min egen situation. Jag tycker att jämlikheten mellan könen är viktigare än min privata situation... Och jag tror att jämlikheten ökar om man inför delad föräldraledighet. Fast alla tycker vi olika.
 

Jag håller med!

Skrivet av  politisk vilde
Ni borde ju kunna HÖJA er månadsinkomst om han tog ut fp för de dagar han inte förvärvsarbetar - han är ju inte "ledig" eftersom han arbetar deltid (60% då eller?). Du jobbar också deltid, 75%, och tar ut för de dagar du inte jobbar, och då kommer era dagar inte att kollidera.

Han skulle då ta ut 2 dagar i veckan, och du lite drygt fyra dagar i veckan.

Om ni däremot inte tar ut fullt för att kunna vara hemma längre, då är det ju något helt annat det handlar om.

Sen är det ju också så att förvärvsarbetar man fyra dagar i veckan kan man ta ut fp över helgen, dvs tre dagar, förutsatt att man är föräldraledig en måndag eller en fredag. Den lösningen räddade vår ekonomi med första barnet, för då hade jag ingen SGI så mannen tog ut det mesta av fp.
 

Han

Skrivet av  Balderblå
stämplar inte upp eller är erbetssökande för den övriga tiden utan jobbar deltid och hans sgi är grundad på de timmar han jobbar per år samt hans inkomst så enligt de vi pratat med så kan han inte ta ut fp för de dagar han är ordinarie ledig. Samma som att han inte kan ta ut vab de dagarna eftersom det är schemalagda lediga dagar.

Tar jag däremot inte ut fp så sjunker ju min SGI och eftersom jag haft störst inkoms skulle det alltså bli riktigt dåligt för vår del och våra barn. Vi vill alltså kunna vara hemma så mycket som möjligt med våra barn. Både jag och min man och i och med att vårt sätt för oss innebär att vi har ungefär lika många dagar var per vecka vi är hemma med barnen så tycker vi det är jämlikt.
Så förhoppningsvis så innebär det att våra barn när de blir stora kommer att komma ihåg att både mamma OCH pappa var hemma med dem så att de ser till att skaffa sig jämnlika förhållanden och föräldraskap, ja då blir jag nöjd och glad =)

Men tror som sagt inte att jämställdhet kommer sig av lagstiftningar, tror man måste söka andra alternativ, som antagligen är svåra att både komma på och sedan kunna lösa på ett praktiskt och möjligt sätt men det måste bara kunna gå.
 

Förstår fortfarande inte

Skrivet av  knyttet
jag tror att du menar att din mans SGI inte påverkas av om han tar ut fp eller inte - det stämmer naturligtvis. Fast det var inte det jag skrev - jag skrev att han borde kunna ta ut fp de dagar han inte arbetar... Det går ju att ta ut fp lördag och söndag om man därutöver är ledig antingen fredag eller måndag - alltså är det inget hinder att man inte har schemalagd arbetstid på helgen. Arbetslösa har ju också rätt att ta ut fp oavsett om de har rätt till a-kassa eller ej...

Att han inte kan ta ut vab de dagarna är en annan sak eftersom vab är ersättning för förlorad arbetsinkomst...
 

Inte jag heller.

Skrivet av  A
>Men tror som sagt inte att jämställdhet kommer sig av lagstiftningar

En man och en kvinna i ett förhållande blir inte automatiskt jämställda bara för att någon lagstiftat om att de ska vara hemma med barn lika mycket.
Jämställdhet är något man kommer överens om hemma tillsammans. Klarar man det och om båda trivs med vad man kommit överens om då tycker jag man är jämställda.
 

På helgen

Skrivet av  Balderblå
jobbar han. Valt att ha det så eftersom det innebär kortare arbetsdagar men med lika lön som på veckorna.
Vi behöver alltså inte dela på fp för att vi båda ska vara hemma i stort sett lika mycket med våra barn, det är det jag försöker förklara =)

Vi är alltså hemma jämlikt men jag plockar fp.

Vi förlorar naturligtvis lite pengar på att jag som tjänar mer tar ut fp och han väljer att inte jobba heltid men vi får båda vara hemma med barnen lika mycket och under fler antal år än om vi inte skulle ha möjlighet att göra så här. Hänger du med? =)
 

A

Skrivet av  knyttet
- fast jag pratar inte enbart om jämställdhet i hemmet - jag pratar om jämställdhet i samhället - vilket inte bara är något man kommer överens om tillsammans.

"Generellt har kvinnor högre betyg i skolan, men det kompenseras av att de har lägre lön i arbetslivet" - tyvärr är detta inte bara ett skämt och jag måste säga att det är inget som jag kan komma överens med min man om... Tänk om livet vore så lätt ändå!
 

Ah - jag förstår

Skrivet av  knyttet
din man kan ta ut föräldrapenning om ni vill - men ni har valt att inte göra det...
 

Du, det är ingen idé

Skrivet av  A
att försöka få någon här inne att förstå att man kan vilja dela olika på dagarna...
Alla pappor SKA vara hemma lika många och ta ut lika många dagar som mamman oavsett vad som passar bäst för familjen. För det är vad som passar vissa här inne bäst.
 

Jag tror att det ALLTID

Skrivet av  PBSthlm
gagnar barnen om pappan tar ut sina föräldradagar.
 

Och jag tror att det

Skrivet av  A
alltid gagnar barnen om pappan umgås med dem. Oavsett om han tar ut sina föräldradagar eller inte.
Men det är många här som drar likhetstecken mellan att pappan inte tar ut föräldradagar/hälften av föräldradagarna och att vara en dålig pappa/inte vara värd att vara pappa.
Med den slutsatsen borde ju många av våra pappor vara urusla och ingenting värda som fäder som inte stannande hemma med oss. Eftersom ni anser att dagens pappor borde offra så pass för sina barn så borde rimligtvis våra pappor gjort detsamma då.
 

Skulle tro det...

Skrivet av  Annika60
Jag tror att mina barndomskompisar skulle tyckt det varit lite småkul att träffa sin pappa mer än de gjorde när han jobbade typ 60 timmar i veckan. Tills han dog 32 år gammal...
Men mamsen var ju hemmafru förstås, och det uppväger väl det mesta...

Det jag reagerar på är att pappor kan jobba hur mycket som helst och ändå av sina icke-arbetande/deltidsarbetande hustrur försvaras med att "de har kvalitetstid med barnen".

Medan mammor knappt kan jobba normal heltid utan att samma mammor undrar "varför de skaffade barn när de inte vill umgås med dem".
 

Märker det =)

Skrivet av  Balderblå
Verkar som jag förgäves försöker förklara att vi båda är hemma och tar hand om våra barn även fast det är JAG som tar fp-dagarna. Alltså att mallen som alal verkar se efter inte stämmer. Alla karlar jobbar ju inte heltid och är familjeförsörjare helt ensam.

Vi är en familj som har gemensam ekonomi och gemensamma intressen av vår egen familj. Och som sagt, vi vill ju vara hemma lika mycket med våra barn och ÄR det, trots att sambon inte tar något fp.

Jag håller med dig om jämställdheten här ovanför =)

Så nu är vi kanske i alla fall två som håller med varandra ;-)
 

Det är inte omöjligt att

Skrivet av  PBSthlm
FP inte alltid speglar hur mycket man varit hemma men i de flesta fall är det så.
Ni har löst er situation på ett för er bra sätt, där är vi överrens.
Det jag säger är att de flesta inte löser det så och att det slår på jämställdheten i samhäället i stort i form av att t.ex kvinnor får sämre jobb eftersom de "ändå kommer att vara hemma minst ett år per barn".

Attitydförändringar i all ära men det har inte hänt så mycket på 20 år.
Tittar jag på min omedelbara närhet så är jag den enda pappan i vår föräldragrupp som varit FL. Det säger väl en del.




 

Nej, det säger

Skrivet av  A
egentligen bara att du är den ende som tagit ut föräldraledighet. Det säger inget om hur mycket du eller de andra papporna umgås med sina barn.
Du kan lika gärna ha tagit ut FL-dagar och stuckit på semester med kompisar eller setat på krogen. Och de som inte tagit ut dagar kan ha åkt till simhallen, läst sagor, fikat med dockorna och kört med bilar hela dagar.
 

Det skulle du nog inte säga

Skrivet av  PBSthlm
om du som min fru hört gnället om hur mammiga deras barn är. Konstigt att de inte ser sambandet.

P Barnevik körde ju med kvalitetstid, barnen fick åka med honom i taxin till jobbet. Häpp
 

Närvarande pappor utan fp?

Skrivet av  trazzel
Ett ofta återkommande argument i denna debatt är att man kan vara ledig med sina barn utan att ta ut föräldrapenning. Pappan kanske jobbar skift, t ex. Men i konsekvensens namn borde det då även finnas ett gäng kvinnor som inte tar ut fp men ändå är hemma mycket med barnen.

Jag var en sådan med första barnet. :-)

Så visst, det finns säkert en massa närvarande pappor som inte syns i statistiken - men eftersom det antagligen finns ungefär lika många mammor av det slaget, borde inte siffrorna påverkas särskilt mycket åt någondera hållet.

Männen tar ut på tok för lite föräldraledigt helt enkelt, även om det sitter en och annan doldis hemma i köket, utom synhåll för Försäkringskassan och RFV.
 

Fast egentligen

Skrivet av  PBSthlm
är ju den intressanta delen av diskussionen inte huruvida enskilda pappor tar ansvar för och umgås med sina barn utan hur kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden eftersom de tar den största delen FP/FL.
 

Har ingen någonsin tänkt tanken....

Skrivet av  Mimmi & Zacki
..att det vore hemskt om man skulle tvinga hem en pappa som trivs med sitt arbete o sedan tvinga ut en mamma som vill vara hemma med barnen...Tänk er att dessa två skaffar barn ihop...Ska man då tvinga dem att vara hemma resp arbeta o att de mår psykiskt dåligt båda två???Eller att detta par väljer att inte skaffa barn....

JAg är sååå glad att det inte skett någon ändring för vår del, att vi haft valfriheten o att jag kan vara hemma liksom även min sambo o barnens pappa på våra egna vilkor....

Hemsk tanke slog mig om detta skulle bli lagstadgat så skulle det nog bli allt färre som verkligen skaffar barn pga att de får inte möjligheterna som vi har idag o många vill förändra....
Sedan fattar jag inte idag har vi så att halva fl är redan delad o efter ett tag måste ändå mannen göra en överlåtelse av fpdagarna o idag har ju mannen sina 70 dagar öronmärkta, har kvinnan det då????Det är väl upp till alla hur dagarna ska fördelas....

Nää låt valfriheten finnas o låt det vara som det är idag, för då blir det inget tvång o alla kan vi ju ändras liksom levernet.....

Så ärligt har ni någonsin tänkt på att med denna hetska diskussion som många vill genomföra kan leda till ett förfall...För föds det mindre barn så föds det mindre framtid o vi skapar oss en ättestupa som jag definitivt inte vill veta av....
För hur mycket vi än sparar o ska dra ner på skatter etc så kommer vi ju aldrig ifrån balansen vilka ska betala in skatten o vart ska våra pensionspengar tas ifrån eller tex hur ska vi kunna finansiera våra efterkommandes framtid om vi inte kan hålla populationen ökande utan helst dra ner på den.....
 

Okunskapen är

Skrivet av  PBSthlm
stor. Mannen har 10 dagar som bara han kan ta ut. Båda föräldrarna har 60 dagar som ej kan överlåtas.

Hur kan man som pappa få psykiskt dåligt över att vara hemma med sitt barn? Det låter ju helt horribelt.
 

för att det

Skrivet av  BB
är så jädrans trist och att man inte vill det helt enkelt.
 

Men varför skaffar man då barn?

Skrivet av  Annika m Harald dec-02 + bf 3/7
Om det nu är så "jädrans trist" att vara tillsammans med dem+ det fattar då inte jag!
 

för att

Skrivet av  BB
de är goa och roliga men bara för det så vill jag inte bli någon jädrans hemmaman på dagtid och vill nu min sambo det så är det inget problem.
 

Den man

Skrivet av  Protan
som inte vill ta hand om sina egna barn, vad är det för man?? Ingen jag skulle vilja ha, i alla fall. Tycker man det är jädrans trist med barn, tycker jag ärligt talat inte att man skall ha några.
 

Men jag har inte sagt att

Skrivet av  BB
det är trist med barn...bara att vara hemmaman på dagtid.

Det är hårda ord som du skriver...är du själv fri från synd om du kan döma andra så hårt utan att veta mer om en människas bakgrund?

Dessutom dömer du många mer...titta i statistiken så ser du att jag är inte ensam att resonera såhär.

 

Men BB

Skrivet av  Helena
Vad anser du då innerst inne om de människor (kvinnor mest) som är hemma med barn på dagtid, såna jädrans hemmaföräldrar, för att tala med dina egna ord? Hur ser din förståelse för hemmalivets villkor ut? VAD exakt är det som är så jädrans trist? Och vad är det som är så kul med jobbet?

Du får givetvis gå omkring med vilka åsikter som helst (jag är själv en rastlös typ och gillar också mitt arbetsliv) MEN jag tycker ändå att vi har ett gemensamt ansvar att förändra attityder som idag innebär att kvinnor och män betraktas så olika, både som föräldrar och i arbetslivet. Dessa attityder påverkar ALLA kvinnors situation i arbetslivet och männens som föräldrar, så det är faktiskt inte bara en fråga för den enskilda.
 

Helena

Skrivet av  BB
Det är otroligt vad du misstolkar.....jag har inte dragit hemmaföräldrarna över samma kam utan jag har BARA talat för egen sak.

Jag anser innerst inne att det är helt okey och upp till var och en att om man så vill o önskar att vara hemmaförälder.....det är ju inte så nu Helena att jag på något sätt ser ner på andra om de nu väljer att vara hemma. Jag förmedlade bara min syn och åsikt.....hur var och en väljer att göra är helt deras egna ensak och val.....och jag vill heller inte påstå att mitt val är det rätta.....absolut inte.

Men tyvärr tror jag ändå att det många gånger är grunden till varför så många män fortfarande inte vill vara föräldralediga idag. De gömmer sig bakom klychor att arbetgivaren hindrar, de är viktiga på jobbet osv osv - när de i grund och botten säkerligen tycker det är skittrist att vara F-ledig med de små och heller vill jobba och tjäna pengar än att byta blöjor och ta hand om hemmet. Alla vet vi ju att det många gånger är betydligt mer avkoppling att få vara på jobbet än att vara hemma i skriket och stimmet.

Jag tror många med mig tycker och känner såhär....det är bara så att man inte säger det rätt ut.
 

Artiklar från Familjeliv