Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Delad föräldraledighet utan att dela dagarna

Skrivet av Lycklig tvåbarnspappa
Jag och min fru delar föräldraledigheten så att hon är hemma 12 månader och jag är hemma 12 månader. När jag är hemma så kommer jag att arbeta 20% hemifrån (vilket jag sköter på när barnen sover eller när min fru är hemma). Enligt mitt sätt att se på det så delar vi föräldraledigheten (jag tar givetvis huvudansvaret för hemmet när jag är hemma på samma sätt som min fru tar huvudansvaret för hemmet när hon är hemma, vilket inte innebär att den arbetande partnern inte gör något av hushållsarbetet utan att den arbetande partner kan lägga mer av sin fritid på att umgås med barnen).
Vi delar inte föräldrapenningens dagar rätt av utan jag tar ut ett mindre antal dagar eftersom jag har 20% lön när jag är hemma. Så i statistiken så delar vi inte föräldraledigheten men i praktiken tycker iallafall jag att vi gör det. Så ibland tycker jag att statistiken blir missvisande.
Svar på tråden: Delad föräldraledighet utan att dela dagarna

Visst...

Skrivet av  listo
Men de flesta har nog inte möjligheten att göra så som ni gör, så tyvärr är nog statistiken ändå i stort sett ganska korrekt.
Statistiken säger ju att männen inte tar ut mer än typ 17% av ledigheten...

Kul att det funkar bra för er att dela på det viset i alla fall!
 

Om det nu var enbart männen

Skrivet av  SandraB
som kunde jobba hemifrån, jobba skift mm så skulle jag kanske håller med dig. Men eftersom båda kön gör det så borde det jämna ut sig i statistiken. Så nej, jag köper inte den argumenten!
 

Håller med dig! IMT

Skrivet av  Sunflower & Sons (02 & 03)
.
 

Visst...

Skrivet av  ES - bf + 10 dagar *suck*
... blir det ofta missvisande i det enskilda fallet. Och ska man titta på hur det verkligen är bör man ju se på tiden folk är tjänstlediga, inte hur mycket FP de tar ut.

Det är ju också väldigt vanligt att kvinnor inte tar ut maximalt antal dagar i veckan. Det är ju inte ovanligt att kvinnan är hemma t ex 1.5 år. Om då mannen tar ut de 60 dagarna så komprimerat som möjligt så blir statistiken missvisande där med...

Jag tror iofs att det går att finna siffror via SCB om verkligt hemmavarande... borde kanske kolla upp det... *funderar*
 

spelar ingen roll för statistiken

Skrivet av  mamma till tre
för då borde det omvända gälla ungefär lika ofta, dvs att mamman var hemma utan att ta ut f-penning.

Jag är lite allergisk över alla som hävdar att papporna inte kan vara hemma. Själv är jag mamma som tjänade 3 gånger så mycket som min man när sista barnet var hemma, men ändå var jag hemma halva tiden.
 

Alltså det där med procent,

Skrivet av  Anna T2
jag tar ut 3-6 föräldradagar i veckan, och jobbar lite ibland. Mannen är arbetssökande. Det tar viss tid för honom varje dag att söka jobb och gå lite kurser givetvis, men vi delar på ansvaret för hem, barn och varandra trots att han troligen kommer att skriva över en del av sina dagar på mig. Jag får ut högsta föräldrapenningen, han får inte så mycket eftersom han studerat länge.

Det som är en sanning på papperet stämmer ofta inte alls med det praktiska livet...

För oss är ekonomin inget problem eftersom vi har valt att bo kvar i vår gamla lägenhet och inte har så höga kostnader. Men givetvis vore det roligt om Heidis pappa fick ett jobb snart!
 

och för vår del delar vi lika,

Skrivet av  knyttet
men mannen tar fler dagar per vecka eftersom han tjänar mer så alltså syns han mer i statistiken.
 

Jag tar ut nästan alla dagar...

Skrivet av  Nissa, Rebecka dec02 + snitt 28/9
... i och med att jag får BETYDLIGT högra FP än min man. Hittills i år har min man inte tagit ut nästan någon lön alls, utan vi har klarat oss bra på min lön. Nu däremot är det dags för honom att ta ut lagom med lön så att han inte förlorar sin SGI totalt!

För oss ser det alltså på pappret ut som om jag är f-ledig alla dagar utom de sk. pappadagarna, men verkligheten är något helt annat!
 

Oj vad många sätt det finns

Skrivet av  Marie B
att fördela fp inser jag när jag läser... Tycker det är bra att alla kan dela på det sätt som bäst gagnar familjen. Jag och min man delade på antalet dagar, men var hemma olika länge. Min man var tvungen att ta ut 7 dgr/vecka under tiden han var hemma, så det blev bara 6 mån. Annars hade vi inte klarat ekonomin. Jag var hemma i ett år på mina dagar eftersom mannens lön gjorde det möjligt för mig att ta ut färre dagar per tidsperiod. Vår lösning ser väldigt jämlik ut på papperet, men i praktiken var ju jag hemma dubbelt så länge...
 

Artiklar från Familjeliv