Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Det är tvådelat det här med delad FP

Skrivet av PBSthlm
För det första tror jag att både barn och föräldrar mår bra av att man får en första tidig kontakt med sitt barn. Som heltidsarbetande är det svårt att hinna med allt.

För det andra så är ju frågan om staten skall befrämja ett snedfördelat användande av Föräldraförsäkringen. Där tycker jag att det är upp till varje familj att antingen dela på FP eller finansiera det på annat sätt än genom FP.
Svar på tråden: Det är tvådelat det här med delad FP

ringa illa med tankar om jämställdhet

Skrivet av  Mysan med Flisan
Om statem fortsätter att uppmuntra snedanvändandet av FP så ringar det illa med jämställdhetsmålen i samhället och kanske än mer skolan. De som kommer gynnas av delad FP är kanske inte vi ( för jag tror att det kommer att ta ett tag) utan våra barn när de blir föräldrar. I skolans läroplaner säger man att man vill visa på andra könsroller än de nuvarande och FP som den ser ut nu är ett exempel på rätt sterotypsiska könsroller - mamman hemma med barnen, sköter hemmet och pappan arbetar. Mamman har svårt att komma in i yrkeslivet, VABar när barnen är sjuka och mannen fortsätter utan att känna av detta. Dessa roller måste brytas och där har staten ett styrmedel i sina händer.
 

Jag är alltså för

Skrivet av  PBSthlm
delad FP. När jag läser inlägget så kan det ju tolkas annorlunda. :)
 

jag förstod det

Skrivet av  Mysan med Flisan
Jag förstod att du var för delad FP, samma här.
 

Men frågan är väl

Skrivet av  Anna C
om "staten", med vilken jag förmodar att du menar våra folkvalda politiker, ska göra som de själva tycker eller som vi som har valt dem tycker. Jag anser att de ska göra det senare.

Över 80 % av de svenska föräldrarna är nöjda med föräldraförsäkringen som den ser ut idag. Därför borde politikerna hålla sina klåfingrar borta från den.
 

Det finns ju rätt många

Skrivet av  PBSthlm
som inte är nöjda också. De 80% var väl i hög grad ett resultat av hur frågan var ställd?
 

?

Skrivet av  Mysan med Flisan
Om de skulle göra som vi tycker ( en rätt stor del av vi, närmare 9 miljoner) skulle aldrig någonting hända politiskt. Vi har valt dessa personer att representera folket i regering och rikdsdag och då får man i månt och mycket lita på att det vet vad de gör. Var hittade du den statistiken och hur ställdes frågan?
 

Mysan

Skrivet av  Anna C
Det var en rätt märklig definition av demokrati som du gör. "Om de slille göra som vi tycker skulle aldrig någonting hända politiskt".

Jag upprepar att politikerna är valda av _oss_, de får sitt uppdrag från _oss_ och de är till för _oss_ och inte tvärtom. Jag tycker inte alls att vi kan lita åå att de vet vad de gör. Tack vare våra inkompetenta politiker har vi ju t ex svängdörrar i kriminalvården, en psykvård som har rasat ihop totalt, västeuropas längsta vårdköer osv. Jag tycker att politikerna ska bestämma så lite som möjligt och de ska inte lägga sig i beslut som tas bättre av familjerna själva.

Statistiken kommer från Riksförsäkringsverket, det står om undersökningen här:

www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_6612662.asp

 

Vad gör du själv?

Skrivet av  kua
Varför kritiserar du bara andra? Vad gör du själv för att göra politiken bättre? Det går inte att slöa i soffan och tycka att andra ska sköta sig bättre. Dom flesta politiker är ju bara fritidspolitiker som offrar jättemycket tid och kraft för andras skull.
 

kua

Skrivet av  Anna C
Så du menar att man inte får kritisera politiker om man inte själv arbetar politiskt?

Får man då inte heller kritisera t ex lärare om man inte själv är lärare, kritisera poliser om man inte själv är polis, kritisera journalister om man inte själv är journalist osv?

För din information kan jag också berätta att jag var politiskt aktiv i många år inom ett ungdomsförbund, så jag har faktiskt lagt ner åtskilliga timmar på politiskt arbete. Just nu är jag inte politiskt aktiv, men vem vet, jag kanske snart ger mig in i politiken igen o)
 

stopp och belägg

Skrivet av  Mysan med Flisan
Jag var inne och läste artikeln från RSV. Visste den har kanske en poäng men det är fortfarande en opinionundersökning och inget annat. Så vitt jag kommer ihåg från EMU-valet var det rätt länge jasidan som ledde och vi vet hur det gick. Dessutom gällande föräldrarförsäkringen handlar det om en anpassning. Det kommer alltid att gnällas på en det ena en det andra vad politkerna än beslutar sig för. Ibland måste de våga fatta beslut som inte är populära eller bekväma. Detta erbjudande som vi har idag skapar ett ojämställt samhälle när det är nästan bara kvinnan som är hemma med barnen och mannen jobbar. Det är så snedfördelat att det behövs en förändring om samhälelt nu ska sträva efter jämställdhet.

Jag brukar inte hålla med vänsterpariet i mycket men i ovan artikel höll jag faktiskt med Ulla Hoffman. Men om det inte skall lägga sig i så kan vi ju skrota barnbidragshöjningen, vi kan skrota det höjda taket för lägstadagarna, vi kan skrota det höjda taket i FP för att det är ju för familjens bästa enligt ditt sätt att se på saken. Då kommer ingenting att hända alls om de inte fick bestämma saker för familjens bästa men du kan ju stå för din sak och inte ta del av barnbidraget som höjs, maxtaxan och andra saker som är för familjens bästa taget från demokratins näste. Dessutom ska du i så fall inte heller anta erbjudandet om FP eftersom det är bestämt av politikerna för familjernas bästa.

 

Det är inte konstigt

Skrivet av  PBSthlm
att man besfäster gamla strukturer, klart att man vill hålla fast vid det gamla.
Fråga kvinnor om inte de vill gå hemma och få ledigt från jobbet under 12-18 mån. Vad tror du att du får för svar?
Fråga män om de vill vara duktiga familjeförsörjare som det förväntas av dem. Vilket svar får du då?

I övrigt hänvisar jag till Terris krönika.
http://www.aftonbladet.se/vss/foraldrar/story/0,2789,529595,00.html
 

men är

Skrivet av  anna
80% av svenska föräldrar nöjda? vilka har fått frågan och hur var den ställd som gav det svaret?

Är det 80% av mammorna? papporna? eler vilka har fått frågan?
 

anna

Skrivet av  Anna C
har hänvisat till en länk om undersökningen i mitt svar till Mysan. Riksförsäkringsverket har gjort undersökningen och de har frågat både mammor och pappor. Antar att hela undersökningen kan fås från RFV om du är intresserad.
 

Är det bara föräldrar

Skrivet av  nisse62
som ska bestämma hur föräldraförsäkringen ska se ut. Om nu 80% av föräldrarna är nöjda med föräldrafärsäkringen som den ser ut idag (iofs bara en siffra från en opinionsundersäkning och det är väldigt lätt att manipulera resultaten i en opinionsundersökning genom att formulera frågorna på olika sätt) så betyder väl inte det att 80% av svenska folket är nöjda. Politikerna är väl valda för att representera hela svenska folket och inte bara föräldrar. Jag har en del vänner som tycker att det satsas för mycket på barnfamiljer och för lite på andra grupper i smahället. Så om vi låter svenska folket bestämma som de vill så kanske resultatet istället blir sänkt föräldrapenning och sänkta barnbidrag (inte troligt men möjligt).

Dessutom så har vi en representativ demokrati där vi väljer de politiker som vi vill bli representerade av och låter sedan dessa politiker fatta beslut utan att rådfråga oss i varje fråga. Så vi har faktiskt inte valt politikerna för att de ska besluta som vi vill utan vi har valt de som vi tror ska skapa ett sådant samhälle som vi vill leva i.

Om du inte gillar vad de beslutar kan du ju rösta annorlunda i nästa val.
 

80% nöjda (tillägg)

Skrivet av  nisse62
Efter att ha läst RFVs undersökning så hittar jag iallafall inga siffror som säger att 80% är motståndare till förändrad föräldrapenning. Det står att 80% är nöjda med hur de delade på föräldrapenningen men i de 80% kan ju även de som delade lika vara med eftersom man inte redovisar hur de som svarat har delat sin föräldrapenning. Så att säga att 80% är nöjda med (eller underförstått motståndare till kvoterad) föräldrapenningen är att läsa in lite väl mycket i siffrorna.
 

Klart att man ska satsa på

Skrivet av  PBSthlm
barnfamiljer. Det är ju redan nu så att de försörjande inte klarar av att försörja pensionärer mm.
Det finns nog inte någon, politiker eller inte, som kan vara mot att det satsas på barnfamiljer så att det föds mer barn.
 

Det är givetvis en avägning

Skrivet av  nisse62
och jag håller med dig men det finns andra som anser att andra prioriteringar ska gälla. Det är ju så att ävern om vi betalar en hel del i skatt så finns det ändå begränsat med pengar att fördela. Och visst finns det folk som tycker att även om barn är viktiga så kan det finnas annat som bör prioriteras istället för höjda barnbidrag eller utbyggd föräldraförsäkring. Ex så finns en del pensionärer som tycker att det akn vara viktigare att höja pensionerna eller satsa mer på äldrevården än att öka städet till barnfamiljer. Det finns villaägare (både med och utan barn) som hellre ser sänkt fastighetsskatt än förbättring för barnfamiljer.
Min poäng var bara att oavsett vad 80% av föräldrarna tycker så skulle direkt demokrati kanske inte innebära att föräldraförsälringen blev bättre eller ens behölls på nuvarande standard.
 

Detta anser jag.

Skrivet av  Lakritstrollet
Jag tycker att det är upp till varje familj hur man ska dela på föräldraledigheten.

Om man fick 6 månader i var så skulle en del barn vara tvugna att börja på dagis vid 6 månaders ålder. Tror inte att det är bra för barnet. Hur skulle kommunerna lösa det?

Med mitt X så hade mitt barn varit tvugan börja på dagis vid 6 månaders ålder, nu fick hon börja när hon var 16 månader och det tyckte jag var tillräckligt tidigt. Var dock tvungen eftersom dagarna var slut.
 

Nu är ditt räkneexempel lite konstigt

Skrivet av  PBSthlm
om du hade varit hemma hälften skulle ju det blivit 8 månader.
Andra frågan är hur din man kan vara så känslokall så att han inte hade tagit sina dagar?

Tror personligen att det flesta pappor känner så mycket ansvar för sina barn att de skulle vara hemma. Annars är man ju lite konstig.
 

men varför tror du

Skrivet av  anna
att papparna inte skulle ta ut sin del?

Just det där argumentet är nog det sämsta jag hört, för det gör att du verkligen TROR att fäder inte kommer att vara hemma.

Jag tror precis motsatsen, jag tror att många pappor kommer tycka att det är underbart att slippa diskutera med sin kvinna (som vill vara hemma för hon har inget kul jobb att gå tillbaka tll) om rätten till att vara ledig med sina egna barn.
 

Artiklar från Familjeliv