Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ett annat sätt att beräkna FP...

Skrivet av Nissa, Rebecka dec02 + snitt 28/9
Jag har tagit upp det förut, men nu verkar ju debatten om FP-uttag vara i full gång, så jag tar upp det igen! :)

Vad tycker ni om att man baserar föräldrapennignen på FAMILJENS inkomst, istället för på enbart den som är hemma? (Skulle (nog) bara gälla FP, inte VAB osv) Det skulle ju göra att det ekonomiska argumentet för att (oftast) mamman ska vara hemma försvinner! Man skulle alltså kunna på FRIVILLIG väg kunna få en jämlikare fördelning av uttaget. Eller åtminstone skulle man se hur mycket det är ekonomin som styr...

Det skulle alltså innebär att i familjer med stor skillnad i inkomst skulle man få det SÄMRE än idag ifall låginkomsttagaren är hemma större delen av tiden, men klart FÖRBÄTTRAT den tid höginkomsttagaren är hemma. I familjer med jämn lönenivå skulle det inte innebära någon skillnad alls.
Svar på tråden: Ett annat sätt att beräkna FP...

låter ju topp!

Skrivet av  lisa+loke+freja
För min del skulle det vara en utmärkt och mycket bättre lösning än 50/50 tvång. Det skulle t.o.m. vara bättre än dagens system.
Vi skulle antagligen löst det så att maken tagit ut alla dagar och jag (som ändå inge jobb har...;)) hade varit hemma samtidigt (utan någon ersättning eller annat stöd), så för vår del så hade det gagnat framförallt barnen som hade fått bägge sina föräldrar på heltid hemma under en lång tid (eller långa perioder med uppehåll i mellan kanske).

Jag har aldrig tänkt i de banorna att man skulle kunna räkna så...låter suveränt tycker jag!
 

dock

Skrivet av  Mysan med Flisan
SOm förslag är det helt ok men man kommer fortfarande ha kvar den snedfördelningen som finns idag. Visst , många säger att det är ekonomin som styr huruvida man är föräldrarledig eller inte men det finns fortfarande en rätt stor del som har råd att vara hemma men som inte är det. Den gruppen kan man bara komma åt genom att kvotera ledigheten.

Kvinnorna kommer fortfarande att vara hemma med barnen på heltid och ha en sämre sitution i arbetslivet iaf. Det är det man måste komma åt och FF är ett ypperligt forum att göra det på.
 

Kanske...

Skrivet av  Nissa, Rebecka dec02 + snitt 28/9
Men borde man inte först kolla om det går att få en jämnare fördelning på frivillig väg? Om det fortfarande är 17% uttag av papporna TROTS att ekonomiska argument saknas, först DÅ tycker jag att det kan vara motiverat med mer kvotering av dagarna.

I dagsläget förlorar vi i runda slängar 10000 kr/mån när jag går hemma och hade vi inte så billigt boende som vi har, så vete gudarna hur vi skulle ha råd med att jag är hemma och ammar.
 

Det beror ju på

Skrivet av  B
Hur skulle ett sådant system konstrueras? Vi har ju diskuterat det förr och då kom vi ju inte fram till något vettigt sätt att göra det så att det inte slår fel.....i alla fall om man ska ha kvar någon form av tak...
 

blir det så

Skrivet av  timjan
pappa tjänar 30 000
mamma tjänar 18 000

då får mamma en fp baserad på 80% av 18 000
pappa en fp baserad på ca 24 000 (taket)

gemensamt 48 000 , menar du då att man skulle få 80 % av 48 000 oavsett vem som var hemma? Då blir det självklart att mamma är hemma eftersom hon då får en högre fp och pappa har kvar sin högre lön

delar man 48 000 på 2 och sedan får fp utifrån den summan så får båda föräldrarna fp på 80% av 24 000
Även då skulle mamman vara den som ar hemma mest eftersom hon då får en fp baserad på 6 000 mer än vad hon skulle haft annars, och pappa får en fp som är lika som den är idag...


Du behöver nog förklara mer hur du menar......
 

Med dina siffror...

Skrivet av  Nissa, Rebecka dec02 + snitt 28/9
... som grund så skulle det i mitt förslag se ut så här:

Familjen ska få motsvarnade 90% av normal inkomst (det blir ju så idag om båda tjänar lika mycket).
Totala inkomsten är 30000+18000=48000
90% av detta är 43200.
När mamman är hemma skulle hon alltså få 43200-30000=13200.
När pappan är hemma skulle han få 43200-18000=25200.

Idag skulle mamman få 80% av 18000, dvs 14400 och pappan maxbeloppet 19200 (eller vad det nu är).

Jag skulle tro att en sådan fördelning skulle göra det MYCKET mer lockande för pappor att vara hemma. De flesta pappor jag känner VILL vara hemma, men skyller (?) på ekonomin att det inte går. Kanske det bara är en vacker omskrivning för att det egentligen är frun som vill vara hemma, men då är det väl läge att syna den bluffen?
 

då förstår jag...

Skrivet av  timjan
Dessutom
Med dina siffror:

mamma fp + pappans lön = 13 200+ 30 000 = 43 200
pappa fp + mammas lön = 25 200 + 18 000 = 43 200

så då blir den totala summa pengar familjen har samma och då kommer mamma fortfarande att vara den som är hemma....
 

Om någon tjänar mycket

Skrivet av  B
Om någon tjänar mer än 43200, vad händer då?

Jag tjänar t ex 53000:--. Om min make är hemma ska han då få 43200 - 53000 = -9 800:--. Ska han alltså då behöva betala för att vara föräldraledig?

Han tjänar 34000:--. Om jag är föräldraledig så skulle jag alltså få 43200 - 34 000 = 9 200:--

dvs Mamma fp + Pappa lön = 9200 + 34000= 43200
Pappa fp + mamma lön 0 -9800 + 53000 = 43200

utan fp: mamma lön + pappa lön = 53000 + 34000 = 87000

Jag tror inte någon av oss skulle vara föräldraledig särskilt länge. Det skulle definitivt inte kännas särskilt bra att behöva betala för att vara föräldraledig. Med detta system blir ju ekonomin ett mycket tyngre argument för höginkomsttagare än med det nuvarande systemet.
 

Sen kan man ju undra

Skrivet av  PBSthlm
om pengar är ett pronblem med en sammanlagd inkomst på 87000. Då är det nog andra faktorer som bestämmer hur mycket var och en ta ut.

Men det vore schysst om man var tvugna att designa ett system för att det var så många som tjänade 50000 +..
 

Varför skulledet krävas MER pengar...

Skrivet av  Nissa, Rebecka dec02 + snitt 28/9
... över för att pappan skulle vara hemma? På det sättet jag beskriver är det HELT lika villkor oavsett vem som är hemma, dvs man har ett VERKLIGT val att göra. Man kan inte gömma sig bakom ekonomiska argument.
 

Till B

Skrivet av  Nissa, Rebecka dec02 + snitt 28/9
43200 var ju den totala sammanlagda inkomsten i den familj som Timjan hade i sina siffror. Har man andra inkomster, så blir det givetvis ett annat tak. Vitsen med det hela är tänkt att det inte ska spela någon roll för familjeekonomin TOTALT vem som är hemma.

Det bästa vore ju om det inte fanns ett takbelopp, men det kanske är svårt när vi närmar oss inkomster som väldigt få personer har. Men å andra sidan betalar ju höginkomsttagare betydligt mer i skatt (även procentuellt) så då kan man ju tycka att under det år man kan ta ut FP att man skulle få igen det...
 

Om det inte finns något tak

Skrivet av  B
...så blir ju inte problemet lika stort. Problemet är ju att om man har höga inkomster så får man betala för att vara föräldraledig och det verkar ju lite väl drastiskt. Dessutom så blir ju familjens inkomst radikalt försämrad om man har ett tak så då skulle nog många med höga inkomster (det behöver inte röra sig om så höga inkomster som i mitt exempel) försöka lösa barntillsynen på annat sätt i möjligaste mån och inte ta ut någon fp eller bara ta ut på deltid och jobba resten.
 

Till B igen

Skrivet av  Nissa, Rebecka dec02 + snitt 28/9
Mitt förslag skulle ju inte göra det SÄMRE för höginkomsttagare än dagens system, så jag vet inte hur det skulle påverka mer att lösa föräldraledigheten på alternativa sätt?
 

Tak

Skrivet av  B
Om det finns tak så blir det ju helt klart sämre för höginkomsttagare med ditt system än med dagens.

Med dagens system skulle ju mamman få 53000 om hon jobbar och pappan få 19000 (eller något åt det hållet), dvs 72000 tillsammans istället för 43200. En väsentlig skillnad.

Om ditt system inte hade något tak så håller jag med dig.
 

Nu är ni ju lite väl optimistiska

Skrivet av  PBSthlm
om pappan tjänar 30000 och mamman 18000 ger det ju sammanlagda inkomsten 48000. Dela med antalet föräldrar och 90% av det så är det mer realistiskt.
 

???

Skrivet av  timjan
vad menar du?
 

Jag hadeinte läst

Skrivet av  PBSthlm
Nissas andra inlägg där hon räknade bort ena lönen, glöm det.
 

ok.... imt

Skrivet av  timjan
.
 

Har oxå varit inne på det

Skrivet av  Omnia
Fast problmeet blir ju när ena föräldern inte har någon ersättning alls (lön, a-kassa, sjukpenning). Tanken blir ju att man fyller upp. Om bara en förälder jobbar måste ju familjen betala när den förälder som inte har någon ersättning vill ta ut dagar. Eller?

En variant jag oxå funderat på är möjligheten att inte få skriva över dagar innan man tagit ut sina oöverskrivbara dagar. Hur kan man veta om man vill vara hemma eller inte om man inte prövat?

Men den fallar även det på administration. Meddela arbetsgivaren två månader innnan kan bli svårt...
 

Jo, men om en person...

Skrivet av  Nissa, Rebecka dec02 + snitt 28/9
... i familjen inte har någon inkomst som det är, så låter man bli att ta ut FP tills man har ett jobb att vara hemma från, kanske? Då har familjen SAMMA inkomst som innan, i och med att den som är arbetslös inte tar några FP-dagar. Fast det faller nog på några adiministrativa regeler... Eller så ska man ha möjlighet att ta ut motsvarande 180 kr-dagar om man själv önskar?
Vad tycker du?

Det var en annorlunda idé att man inte får skriva över innan man provat på att vara hemma! SKulle vara lite roligt att se hur det skulle falla ut! Fast det kanske blir svårt i en familj där mamman vill långamma och löneskillnaden är stor? (Men hur många familjer är det?)
 

Har ingen bra lösning

Skrivet av  Omnia
Iof. har du ju rätt i att den som inte har inkomst troligtvis inte tar ut ledighet. Men å andra sidan kan man ju inte tvinga dem att inte ta ut några dagar? Det är svårt att hitta något som passar alla.:(

När det gäller ta ut sina två månader, så blir det väl igen lite orättvist mot dem som inte har så mycket. Man kan ju som mamma ta ut sex månader på raken, efter det ska ju barnet ändå ha annan föda. Så de två månaderna som pappan ska vara hemma kanske man kan lösa med morgon- och kvällsamning och kanske lite i frysen om det finns möjlighet. För dem med möjlighet att ta ut färre dagar i veckan blir det ju aldrig något problem.

Men det är klart systemet blir ju inte optimal, men å andra sidan är långtidsammarne som är hemma ett år inte majoriteten. Vad jag vet?

Det här med löneskillnaden blir ju samma som nu. Och om pappan verkligen tycker det är hemskt att vara hemma eller att familjen prioriterar pengarna framför att han ska få vara hemma, så handlar det ju bara om två månader. Månader som man kanske då kunde ha sparat lite inför.

Det stora problemet som jag ser det är ju hur man ska lösa det med arbetsplatsen. Hur ska mamman veta innan om hon är tillbaka för två månader eller mer. Och lika så hur ska pappan veta om han kommer tillbaka eller inte. Men det beror ju oxå lite på hur man delar upp ledigheten.

 

ett tredje sätt

Skrivet av  Mysan med Flisan
Ett tredje sätt som varit uppe på tapeten här är att 1/3 går till mamma , 1/3 till pappan och 1/3 tillsammans. Med sotr sannolikhet kommer mamman att få den sista tredjedelen men det kan vara ett sätt att få ett mer jämt system men utan tvånget.

 

Jo, fast man kommer inte åt..

Skrivet av  Nissa, Rebecka dec02 + snitt 28/9
... att vissa familjer förlorar runt 10 000 kr/mån när den med högre lön går hemma.
 

redan idag

Skrivet av  timjan
så finns det familjer med en mamma som tjänar mer än pappan och i dessa familjer är det sällan problem att mamma är hemma, så jag anser att om man förlorar så mycket pengar så borde man kunna sparat lite innan, man måste tjäna väldigt mycket för att förlora så mycket.
 

Vi är en sådan familj!

Skrivet av  Nissa, Rebecka dec02 + snitt 28/9
Jag har en lön på ca 30000 och min man tjänar ungefär hälften. Varje månad jag är hemma går vi alltså back ca 10 000 kr mot i vanliga fall. Att spara pengar i förväg kanske går till första barnet när man jobbar heltid så så nära förlossningen som möjligt, men hur ska man kunna lägga undan pengar till andra barnet om man inte har väldigt lång tid mellan dem?

Vi har sammanlagt i vår familj ingen extrem inkomst, även om den inte är dålig. Om vi hade tjänat ungefär lika mycket hade vi inte förlorat ens i närheten av vad vi förlorar nu när jag går hemma.
Men vi har ju lik förbaskat samma utgifter som vi skulle ha om vi tjänat lika mycket... Man baserar ju sina utgifter på sina inkomster!
 

Vi är också en sån familj

Skrivet av  B
med skillnaden att vi förlorar ca 20 000 på att jag är hemma istället för maken. Nu är vi ju priviligierade som tjänar så pass mycket men det innebär ju en drastisk standardsänkning. Nu är det snart dags för nummer två och besparingarna är mycket hårt åtgångna så jag kommer inte kunna vara hemma lika länge med nummer två som med nummer ett.
 

men varför tar då inte

Skrivet av  timjan
den andre parten ut f-ledigheten? Varför går inte kvinnor med hög lön tillbaka och arbetar och låter männen vara hemma? Vore inkomsterna tvärtom skulle det vara så självklart och familjerna skulle dessutom använde ekonomin som ett tungt argument.

samtidigt så för att förlora 20 000 i månaden så borde man med lätthet kunnat spara ihop väldigt mycket pengar innan man skaffar barn, eftersom man måste tjäna VÄLDIGT mycket.
 

Vi har delat på fl

Skrivet av  B
Vi har delat ganska lika på fl. Jag var hemma 1 år på heltid, min make var hemma de första sex månaderna också (eftersom han var uppdragslös) och sen har vi jobbat halvtid båda två i 9 månader. Maken skulle velat vara hemma själv längre men eftersom han fick nytt jobb mitt under denna period så var det inte en option. Halvtidsföräldraledig var så långt arbetsgivaren kunde sträcka sig.

Med nummer två kommer vi nu att dela mer lika, dvs jag är hemma kortare tid och han längre. Vi kommer också ha en period där vi båda jobbar halvtid eftersom det funkar väldigt bra för oss. Man får lite av båda världarna och blir en gladare och trevligare förälder.
 

Artiklar från Familjeliv